MF DNES

Dr. NO? Kuba? Diplomaty USA ničí zvuky cvrčků

Na vlastní ucho: Poslechli jsme si záhadné zvuky, které odrovnávaj­í americké diplomaty na Kubě. Nikdo neví, co to je. (Náš závěr: Taková hrůza to zase není.)

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Na Jamese Bonda zaútočila v Karibiku tarantule, na americké diplomaty teď ve stejné oblasti útočí hlasy cvrčků.

Bond ubil tarantuli botou, zato cvrčci skládají jednoho amerického diplomata za druhým. Minulý týden jich bylo dvaadvacet, před třemi dny přibyli dva další. A taky to sejmulo několik jejich kanadských kolegů.

Už rok se mluví o zvláštní sonické či akustické zbrani, kterou kdosi nasadil na Američany v Havaně, přestože ji nikdo neviděl a experti říkají, že něco takového člověk ještě nevyrobil.

Přesto ta neexistují­cí zbraň nebo „paprsky z vesmíru“, jak bezmocnost určit příčinu vyjádřil jeden zástupce americké vlády, dusí kubánsko-americké vztahy.

MF DNES zvuky vyzkoušela na vlastní ucho. Ale nejdřív, proč je celá záležitost tak důležitá.

Žádná země nemá ráda, když z jejích zástupců na území jiného státu dělají jakési zvukové vibrace diplomaty na neschopenc­e. Zvlášť na Kubě, protože představa agentů útočících tajnými vlnami ihned oživuje ty nejbarvitě­jší a nejšťavnat­ější komiksy z dob studené války.

A tak prezident Trump razantně omezil počet amerických diplomatů dřív, než to za něj potupně udělá neznámá zbraň. Amerika vykázala odpovídají­cí počet Kubánců a mezi Havanou a Washington­em začalo opět mrznout. Trump před několika dny obvinil Kubu, že je za vše zodpovědná, ale nebylo jasné, zda tím chtěl říct, že v tom Kubánci mají přímo prsty, nebo že se to prostě děje na jejich území a oni tomu neumějí zabránit.

Vypadá to celé záhadně. Postižení mají výpadky paměti, problémy se sluchem, obtíže s mluvením, potíže s udržováním rovnováhy, mají bolesti, zvonění v uších, cítí nevolnost a nervové obtíže. Někteří dokonce vykazovali příznaky otoku mozku nebo otřesu mozku. Divné zvuky přicházejí v noci, klidně dostihnou diplomaty v jejich hotelovém pokoji.

Autor těchto řádků je slyšel taky. Ve své kanceláři v Praze. Nebylo to nic těžkého, našel si je na YouTube, zveřejnila je agentura AP, která je dostala od amerických úřadů.

Na záznamu autorovo ucho zaznamenal­o zvuk, jako by někdo pouštěl cirkulárku pod vodou. Nebo jako by měl hlavu pod vodou a v dáli by jel motorový člun.

Trochu to bručelo, jemně vrčelo. Když chtěl, slyšel v tom i ty cvrčky. Slyšel i zvuky z raného Spielberga nebo horšího sci-fi 70. let. Zkrátka jako by někdo v dáli pracoval na brusce.

Obtěžovalo to asi stejně jako pískání, které dělají děti, když v kině jezdí vlhkou dlaní po dřevěném sedadle.

Je však záhadou, kdo by to dělal. Setrvačnos­t jako viníka automatick­y postrkuje dopředu kubánský režim. Ale je zcela nelogické, aby si sám podřezával větev poté, co konečně normalizov­al vztahy s USA, které ukončily embargo.

A tak se nabízejí hodně divoké scénáře. Například skupina skalních komunistů v kubánských tajných službách snažící se torpédovat oteplování. Nebo skupina skalních anticastro­vců mezi kubánskými emigranty, která se také snaží pořádně ochladit vztahy. Mohl by to být i nějaký Dr. NO, zloduch, který nechal Bondovi strčit do postele tarantuli. Tedy v tomto případě někdo dosud neznámý, kdo sleduje své vlastní nečekané zájmy.

Anebo je všechno jinak. Nápovědou je, že někteří diplomaté onemocněli, přestože nic neslyšeli. Američtí psychiatři kubánskou záhadu vysvětlují tím, že by to mohl být případ masové hysterie.

Zjednoduše­ně řečeno, jde o to, že když skupina lidí něco takového očekává, těla některých se chovají, jako by se to stalo, i když se to nestalo. Učebnice znají stovky případů, z poslední doby třeba masovou otravu po údajném vdechnutí výparů benzinu na střední škole v Minville v USA, kde byly hospitaliz­ovány desítky studentů a profesorů, celkem mělo problémy na dvě stě lidí. V jejich těle nebyla nalezena ani stopa po nějaké látce. Úřady ve škole neobjevily ani stopu po benzinu. Podobně v jedné afghánské dívčí škole se od roku 2009 objevovaly hromadné případy otravy. Dívky zvracely, krvácely, omdlévaly. Zvláštní bylo, že experti OSN při vyšetření nenašli v jejich tělech přítomnost škodlivých či otravných látek. Dospěli k názoru, že dívky se tak bály, že je Taliban otráví, až se tak i cítily.

Nikdo samozřejmě neví, co je za zvuky, které ničí americké diplomaty na Kubě. Jestli je to hysterie, nebo bondovsko-forsythovs­ký komplot. Ale americké námořnictv­o, které umí rozeznat zvuky vzdálených ponorek i kytovců, stále pátrá.

 ?? Foto: archiv ?? Úzkost a výkřik Pocity jako z obrazů Edvarda Muncha teď prožívají američtí diplomati na Kubě.
Foto: archiv Úzkost a výkřik Pocity jako z obrazů Edvarda Muncha teď prožívají američtí diplomati na Kubě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia