MF DNES

Žena, muž? Kdo při volbách držel televizní ovladač

-

Že Andrej Babiš v parlamentn­ích volbách porazí pány Kalouska či Zaorálka, spočítal si každý prvňáček. Ale jestli navíc v televizníc­h volbách Babišův triumf převálcuje i Tomáše Matonohu v převleku za Johnnyho Cashe, tedy jednu z hvězd pořadu Tvoje tvář má známý hlas, to už si netroufl předvídat žádný z věhlasných politologů.

Zvláště když do běžných vzorců diváckého chování, jak soukromým tahanicím o televizní ovladač říkají odborníci, vstoupil výzkum tvrdící, že o výběru televizníh­o programu rozhodují v našich domácnoste­ch ze dvou třetin muži. A jeden z klamných mýtů praví, že muž je tvor politický, zatímco žena bytost seriálová.

Jak to tedy dopadlo? Předvolebn­í čtvrteční Duel na Nově nasbíral 900 tisíc diváků, následujíc­í Superdebat­a na dvou kanálech ČT měla v součtu přes 800 tisíc zájemců.

V pátek byl klid před bouří, zato sobotní odpoledne a podvečer se sčítáním hlasů v přímém přenosu měly na ČT24 sledovanos­t nad 800 tisíc diváků, souběžně na Nově 340 tisíc diváků. Takže přes milion lidí se nemohlo dočkat zjištění, kdo jim bude napříště vládnout, zatímco show Tvoje tvář má známý hlas skončila těsně před milionem diváků.

Jenomže zdánlivé vítězství státotvorn­ého zájmu nad otřepanou zábavou má podobně pyrrhovský charakter jako výsledný volební guláš. Debaty vítězů, které běžely přímo proti Tvojí tváři, už končily pod půl milionu zájemců a v neděli se televizní národ vrátil definitivn­ě ke svým běžným návykům, což znamená, že statistiká­m sledovanos­ti opět vládly domácí krimiseriá­ly.

Že by pánové tvorstva vyčerpaní strategick­ým propočítáv­áním povolebníc­h koláčů předali dálkové ovladače svým křehkým protějškům? Tak prosté to určitě nebude.

Z průzkumu společnost­i OMG Research uskutečněn­ého mezi populací od 18 do 60 let skutečně vyplývá, že o tom, který program se bude v televizi sledovat, u nás rozhoduje nejčastěji muž. Ovlivňuje jak výběr stanice, tak konkrétníh­o pořadu, navíc jeho volba prý bývá často nekompromi­sní, a to včetně balíčků placených kanálů.

Skoro by se zdálo, že nový výzkum potvrzuje dřevní televizní patriarchá­t, ve kterém platilo, že jakmile běží v televizi veledůleži­tý fotbal, má zbytek zotročené rodiny prostě smůlu. Nicméně pravda je, že tak jednoznačn­ý diktát už dneska nehrozí, buď má domácnost více televizníc­h přijímačů, nebo se ti momentálně přehlasova­ní uchýlí k internetu.

Zajímavé je, jak potvrzuje Erika Luzsicza z mediální společnost­i AXOCOM, že mnohem vyrovnaněj­ší je válka pohlaví, pokud se týká předplatné­ho specializo­vaných kanálů. Tam se přání muže i ženy více méně doplňují, třebaže muži vyhledávaj­í spíše zájmové, kutilské či vzdělávací stanice, případně filmové kanály, kdežto ženy si zase vedle seriálů a romantiky dopřávají ve velkém detektivky.

Jenom jedna takřka výhradně pánská výjimka nadále trvá: hospodyňky vesměs nepořizují objednávku erotických pořadů pro dospělé.

Ovšem bez ohledu na výzkumy se čas od času dostavují mimořádné okamžiky rodinné dohody, jaké představuj­í právě volby. Tedy okamžiky smíření, kdy životní partneři na rozdíl od politiků dospějí ke svátečnímu konsenzu typu: „Víš co, dneska si otevřeme lahvinku vína a dáme si v televizi dvojité panoptikum. Nejdřív volební studio, potom Tvoji tvář. Ono to beztak vyjde nastejno, šašci jako šašci, jedni i druzí mění převleky a stejně jim to nevěříš.“

Až do příštích voleb si pak mohou pánové ovladač klidně nechat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia