MF DNES

Dalších 23,7 milionu korun půjde na kotle

-

Hlavní město nikdy baštou levice nebylo, přesto zde ČSSD mívala silnou pozici. Ve volbách před čtyřmi lety například získala přes 14 procent a do Sněmovny proklouzli čtyři poslanci. Nyní je situace zcela opačná, s celkovými 5,5 procenty skončila v metropoli až šestá a získala jediný mandát.

Ten náleží lídrovi kandidátky Petru Dolínkovi. I on však uznává, že výsledek očekávání rozhodně nenaplnil. „Určitě spokojený nejsem, na druhou stranu jsem rád, že sociální demokracie tady má mandát, protože jsou kraje, kde jsme vůbec neuspěli,“prohlásil. Budoucí poslanec tvrdí, že vzhledem k celostátní­mu výsledku ČSSD nebyla šance v Praze výrazně vybočit. Naopak odmítá, že by zde strana vedla kampaň špatně.

Dolínek je v současnost­i náměstkem primátorky pro dopravu, sport a volný čas na magistrátu, kromě toho se nově stane poslancem. Podle svých slov se ještě definitivn­ě nerozhodl, jak bude řešit kumulaci významných funkcí, které obzvlášť v sociální demokracii neradi vidí.

„Jedno z našich hlavních témat je Pražský okruh. Jako radní pro dopravu a zároveň poslanec mohu mít větší vliv jej tlačit k realizaci,“naznačuje Petr Dolínek, že by si rád ponechal obě místa.

Podle něj také připadá v úvahu, že by se v radě hlavního města zbavil některých vedlejších kompetencí, jako je oblast volného času, kam patří především domy dětí a mládeže. Další možností je odejít z některých komisí rady. Není ale jediným nově zvoleným pražským poslancem, kterému hrozí souběh funkcí. Končit v komunální politice nechce ani starosta Prahy 7 Jan Čižinský

Hlavní město rozdělí 23,7 milionu korun v dalším kole dotačního programu na výměnu kotlů. Pražané mohou žádat až 150 tisíc korun, a to i zpětně na již provedené výměny.

Na rozdíl od jiných krajů se v metropoli dotace nově nevztahují na kombinovan­é kotle, například na biomasu a uhlí. Podle odhadů v hlavním městě zbývá asi tisíc až tisíce kotlů na tuhá paliva.

Podpora se bude týkat kotlů na biomasu, na plyn a tepelných čerpadel. Další kolo dotací město vyhlásí do konce října.

„Budeme podporovat jenom kotle na biomasu, protože chceme, aby se ovzduší v Praze zlepšovalo výrazněji,“vysvětlila radní pro životní (KDU-ČSL), nebo starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Naopak tři piráti už slíbili, že z pražského zastupitel­stva odejdou.

Skončí předseda Ludvík?

V tuto chvíli ale před pražskou ČSSD stojí ještě zásadnější otázka, a to jestli budou po propadáku padat hlavy na nejvyšších místech její krajské organizace. Dosavadním předsedou je Dolínkův vnitrostra­nický oponent ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, který svůj post obhájil loni v prosinci. Jako nejvýše postavený muž strany v Praze toho ale paradoxně s neúspěšnou kampaní příliš společného nemá. Celostátní vedení strany s ním sice počítalo jako s lídrem kandidátky, v červnových stranickýc­h primárkách ale těsně prohrál s Petrem Dolínkem a na kandidátce se vůbec neobjevil. prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalic­e). Žádosti bude možné podávat stejně jako v minulém kole pouze písemně, ale podle Plamínkové by to nemělo znamenat komplikace, protože se v metropoli obvykle bez problémů dostane na drtivou většinu žadatelů.

V prvním kole podpořila Praha z evropských peněz 177 žadatelů. Celkem jich o dotaci požádalo 185, někteří však nesplnili podmínky. Praha nabízí i vlastní dotační program na výměnu topení, který má podmínky nastaveny tak, aby se doplňoval s tím celostátní­m. Na podporu až 70 tisíc korun v něm dosáhnou i domy, které nemají kotel, ale kamna v každém pokoji či bytě zvlášť. (ČTK) Své spolustran­íky pak před volbami podpořil spíše jen formálně.

Už po porážce od svého oponenta před čtyřmi měsíci zklamaný Miloslav Ludvík prohlásil, že na podzim očekává svolání krajské konference a tam už znovu nebude obhajovat pozici šéfa pražské ČSSD. Tehdy zároveň dodal, že v politice v podstatě končí.

Po aktuálním volebním neúspěchu Dolínkova křídla je ale možné, že ministr zdravotnic­tví svůj názor přehodnotí. Víkendové výsledky v hlavním městě totiž okamžitě zkritizova­l a označil je za velké zklamání. Nyní už o rezignaci a svém konci v politice nemluví zdaleka tak jednoznačn­ě. Na dotaz MF DNES, zda volební výsledek nějak změnil jeho dřívější rozhodnutí skončit, stručně odpověděl. „To jsou dobré otázky. Odpovědi budou až po příštím pondělku,“nevyloučil další pokračován­í v čele krajské organizace.

Právě na 30. října je podle mluvčího pražské ČSSD Lukáše Henzla naplánován­o jednání krajského výkonného výboru.

„Na něm se samozřejmě bude také řešit i volební výsledek,“říká Henzl s tím, že o možných personální­ch změnách ve vedení zatím nemá žádné informace.

Podle názoru Petra Dolínka by ale měl Miloslav Ludvík z vedení v regionu odejít. „Když už pan Ludvík ohlásil konec v politice, tak by to měl dodržet. Lidé již od nás nechtějí slyšet, že něco zvažujeme, ale abychom říkali jen to, co skutečně uděláme,“zdůrazňuje.

V každém případě mohou řádného předsedu podle stanov strany zvolit pouze delegáti na krajské konferenci. A ta se v dohledné době určitě uskuteční, protože musí předcházet celostátní­mu sjezdu, který shodou okolností v neděli svolal úřadující šéf sociální demokracie Milan Chovanec na začátek dubna příštího roku. Na krajské konferenci může Ludvík rezignovat, a pokud se najde dostatek hlasů, mohou ho spolustran­íci i odvolat. Že by si ale Dolínek na jeho místo brousil zuby, odmítá. „V žádném případě do čela krajské organizace nechci kandidovat. Myslím, že mám jinou práci pro ČSSD,“zaklíná se náměstek.

O jiných případných kandidátec­h se zatím příliš nehovoří, rozhodně ale nebude pražskou ČSSD zachraňova­t její bývalý člen a expremiér Jiří Paroubek. Mluvčí Henzl znovu zopakoval, že jeho návrat do strany není na pořadu dne.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Zklamání ČSSD obhajovala z předchozíc­h voleb čtyři poslanecké mandáty za Prahu. Tentokrát se musí spokojit pouze s jedním místem, které obsadí náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Zklamání ČSSD obhajovala z předchozíc­h voleb čtyři poslanecké mandáty za Prahu. Tentokrát se musí spokojit pouze s jedním místem, které obsadí náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia