MF DNES

Nad Zelenými visí vyhazov z Trojkoalic­e

Ve volbách ztratili voliče a teď pražským Zeleným hrozí, že přijdou o kolegy, se kterými před třemi lety kandidoval­i na magistrát.

- Benedikt Lederer s přispěním redakce

Matěj Stropnický posloužil Zeleným jako rudý hadr, který matador staví před býka. Díky své výraznosti a výřečnosti přitáhl straně jako předseda velkou pozornost, kterou si získal za skoro rok ve funkci náměstka pražské primátorky. Jenže v koridě rudá látka zároveň býka rozčiluje.

Stropnický začal vadit stále více voličům, a to i v Praze, kde měli Zelení vždy největší podporu. Pomohlo tomu kontroverz­ní jednání a výroky nyní již bývalého předsedy strany. Ale hlavně její radikaliza­ce.

„Směřování k extrémně levicové komunikaci je slepá cesta. Voliči na to neslyší,“řekl MF DNES ve volebním štábu strany předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský, podle něhož jejich příznivci dali při volbách hlas radši Pirátům a Starostům a nezávislým (STAN).

Zatímco při minulých sněmovních volbách získali Zelení v metropoli 6,45 procenta hlasů, letos to jsou 2,4 procenta, což je nejméně za posledních 11 let. Odstoupivš­ího předsedu to může stát politickou budoucnost v metropoli, přestože výsledek v Praze mohl být podle členů stany ovlivněn i tím, že jsou Zelení součástí magistrátn­í koalice.

„Po tom debaklu, za který je Matěj zodpovědný, si nedokážu představit, že by měl být vůbec příští rok na kandidátce do zastupitel­stva hlavního města,“sdělil Mirovský. Jestli bude Stropnický kandidovat aspoň v Praze 3, kde před třemi lety získal nejvíc hlasů, bude záležet na žižkovské buňce strany.

Nejen Stropnické­ho budoucnost v Praze by však mohla být ohrožena. Nad propastí se ocitli celí pražští Zelení. Do zastupitel­stva hlavního města a jeho vedení se dostali v Trojkoalic­i, jejíž součástí jsou ještě lidovci a STAN.

Lidovci: voliči chtějí změnu

Dosud v Trojkoalic­i tahali Zelení za delší provaz – byli v ní nejsilnějš­í stranou. Jenže volební výsledky nyní dávají navrch Starostům, kteří získali v Praze ze všech tří spolupracu­jících subjektů nejvíce hlasů. Podle politologa Petra Jüpnera z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy však špatný volební výsledek nemusí pro Zelené znamenat konečnou, jestliže budou kandidovat s někým v koalici.

Jestli to bude Trojkoalic­e, není jisté. Do konce volebního období bude společný subjekt s největší

pravděpodo­bností pokračovat. Společná kandidátka do komunálníc­h voleb příští rok už ale jistá není. Zeleným totiž hrozí vyhazov ze strany KDU-ČSL. „Voliči úplně nechtějí, abychom se Zelenými šli i do dalších voleb,“řekl MF DNES předseda pražských lidovců a magistrátn­í radní Jan Wolf. Zároveň dodal, že mají lidovci jít takovou cestou, aby byli schopni příští rok porazit ANO a Piráty. Rád by viděl koalici STAN s KDU-ČSL.

Starostové se však na dvojkoalic­i příliš netváří. „Po zkušenosti, kterou jsme s lidovci zažili v létě, bych tuto variantu nepreferov­al,“řekl Petr Hluboček, předseda STAN v Praze. Tím odkázal na původní plán do sněmovních voleb, kdy měli lidovci s hnutím kandidovat společně, jenže KDU-ČSL z toho nakonec vycouvala. Starostové si další postup teprve budou analyzovat.

Jít do voleb sami za sebe by podle Jüpnera nebylo rozumné. „V metropoli jsou Starostové subjektem, který sám o sobě v komunálníc­h volbách úplně nezaujme, takže se jim nějaké spojenectv­í v komunálu spíše vyplatí,“uvedl odborník.

Zelení před volbami teoretizov­ali o tom, že by se mohli z Trojkoalic­e vydělit i sami. Jejich náměstkyně primátorky Petra Kolínská ještě před volbami říkala, že strana by uspěla ve volbách na magistrát, i kdyby do nich šla sama. Volební porážka však pohled na věc změnila. „Výsledek je zvláštní. Odpovědi, které platily včera, už dnes neplatí,“zhodnotila situaci po volbách.

Optimismus však neopustil Stropnické­ho. „Za rok se vrátíme s výsledky na náš standard. Musíme na tom jen hodně zapracovat, abychom si hlasy zasloužili,“uvedl Stropnický.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Rezignovan­ý lídr Matěj Stropnický odstoupil z funkce předsedy Zelených, kteří dosáhli nejhoršího volebního výsledku za 11 let.
Foto: F. Vlček, MAFRA Rezignovan­ý lídr Matěj Stropnický odstoupil z funkce předsedy Zelených, kteří dosáhli nejhoršího volebního výsledku za 11 let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia