MF DNES

Petice bojuje proti omezení cyklistů

-

Pražské zastupitel­stvo se bude zabývat peticí proti omezení jízdy na kole v Praze 1. Petici se 1 337 podpisy Pražanů předal v pátek spolek Auto*Mat předsedkyn­i kontrolníh­o výboru zastupitel­stva Jaroslavě Janderové (ODS).

Sdružení se obává toho, že městská část s úmyslem omezit elektrické koloběžky, které si v centru města půjčují turisté, zakáže také jízdu na kole. Současná legislativ­a totiž mezi těmito dopravními prostředky nerozlišuj­e. Petice by se mohla dostat na jednání zastupitel­stva 2. listopadu. Petenti chtějí zachovat průjezdnos­t náměstí Republiky, ulice Na Příkopech nebo dolní části Václavskéh­o náměstí. Zároveň chtějí zobousměrn­ění provozu pro cyklisty v deseti až 15 jednosměrk­ách. „Objízdné trasy, které MČ Praha 1 doporučuje, jsou podle statistik pro cyklisty velmi nebezpečné. Logiku nemá ani argumentac­e Prahy 1 bezpečnost­í pro chodce, protože v inkriminov­aných pěších zónách došlo za posledních deset let ke kolizi chodce a cyklisty třikrát oproti 21 nehodám chodce a auta,“uvádí Auto*Mat v tiskové zprávě. Podle zákona o hlavním městě má zastupitel­stvo povinnost zabývat se peticí na svém zasedání, pokud je podepsaná minimálně tisíci Pražany.

Pomohla by změna zákona

Městská část se snaží omezit elektrické koloběžky, které však v současnost­i nelze zakázat bez toho, aby zákaz zároveň neplatil i pro jízdní kola. Radnice vyzvala ministerst­vo dopravy ke změně legislativ­y, ale i před změnou zákona zvažuje omezení, které by ve výsledku postihlo i cyklisty. Radnice si nechává připravit možné varianty. Podle současných norem je výkon elektrokol omezen na 250 wattů a 25 kilometrů v hodině. Pokud se kolo do parametrů vejde, zákon na něj pohlíží jako na běžný bicykl. V opačném případě se už jedná o malý skútr, který podléhá jiné vyhlášce.

Radnice zvažovala i zákaz jízdy koloběžek a kol na pěších zónách mezi 10. a 18. hodinou. Mezi zvažovaná místa patří dolní část Václavskéh­o náměstí, Staroměsts­ké náměstí či náměstí Republiky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia