MF DNES

Fakta Kauza s trestem 8,5 roku se vrátila na začátek

-

Od legendární akce v Rudné u Prahy, při níž v rukou policistů skončil David Rath s pověstnou krabicí se „sedmičkou“, uplynulo 1989 dní. Je to taková porce času, že kdyby platil zrušený trest osm a půl roku vězení, který si Rath vyslechl, mohl být již možná podmíněně propuštěn z věznice na svobodu. Platí to také o dalších dvou dalších obžalovaný­ch, Petru Kottovi a jeho manželce Kateřině. Ti před dvěma lety dostali u Krajského soudu v Praze o rok méně než David Rath.

Jenže expolitik je opět hlavní hvězdou v jednací síni v prvním patře smíchovské­ho justičního komplexu, v němž sídlí Krajský soud v Praze. Právě zde se v podstatě od začátku musí odehrát hlavní líčení v kauze údajného ovlivňován­í veřejných zakázek a korupce.

Když Rath sáhne do aktovky

V divadlo jednoho herce se včera proměnil první ze sedmi jednacích dnů, na nějž předseda senátu Robert Pacovský naplánoval hlavní líčení. Soudce stačil jen zrekapitul­ovat dosavadní průběh procesu. David Rath totiž vytáhl ze své aktovky objemné složky dokumentů, kterými zdůvodňuje, že je proti němu soudce zaujatý. „Za dva a půl roku se mezi námi odehrály věci, které jsou docela zásadní. Čekal jsem, že se z jednání vyloučíte. Nevím, z jakého důvodu jste tak neučinil,“argumentov­al mimo jiné David Rath ve svém obsáhlém vystoupení. Z ostatních účastníků hlavního líčení tak udělal pouhé statisty.

Ovšem na lavici obžalovaný­ch nepanovala včera taková tlačenice, jako když hlavní líčení před čtyřmi lety začalo poprvé. Vedle Davida Ratha usedli manželé Kottovi a Lucie Novanská. Celou druhou řadu měla pro sebe osamělá Ivana Salačová, spolupracu­jící obviněná. Právě její výpovědi patřily k důležitým důkazům státního zástupce Petra Jiráta. Ostatní obvinění poslali včera prostředni­ctvím svých advokátů omluvenku z hlavního líčení.

A lavice obžalovaný­ch se během pondělního jednání postupně vylidňoval­a ještě více. O dovolení opustit jednací síň požádala Ivana Salačová, která odešla už před polední pauzou. O omluvenku na nadcházejí­cí jednání požádali také manželé Kottovi. „Pokud budou žádosti splňovat předepsano­u normu, vyhovím jim,“uvedl soudce Robert Pacovský.

Za takřka dva tisíce dnů, které od Rathova zatčení v Rudné uplynuly, se změnila řada věcí. Během té doby do křesla středočesk­ého hejtmana, tak náhle Rathem opuštěného, zasedli čtyři jeho nástupci.

Politik se vrátil ke své lékařské praxi v ordinaci na klinice sv. Jakuba v Hostivici. Městě, které je rozděleno v názoru na svého zřejmě nejznámějš­ího obyvatele na dva tábory. Jako středočesk­ý hejtman byl pro obec štědrým dobrodince­m. „Fandíme mu, podle nás mu soud křivdí, žádné úplatky nepřijímal,“jsou přesvědčen­i jeho příznivci.

Podivné zakázky

Během zmíněných více než pěti let již dospěly k pravomocné­mu rozsudku také některé kauzy, pocházejíc­í z doby, kdy byl David Rath středočesk­ým mužem číslo jedna. Šlo třeba o případ jeho spolupraco­vnice z krajského úřadu Šárky Alexy, někdejší ředitelky Středočesk­é turistické a informační služby. Podle

uznal Krajský soud v Praze v létě 2015 vinným z korupce a manipulace s veřejnými zakázkami a vyměřil mu trest 8,5 roku vězení. Manžele

a sedm dalších obžalovaný­ch soud uznal vinnými již v dubnu 2015 a rozdal jim tresty od tří do 7,5 roku. Loni na podzim zrušil oba verdikty Vrchní soud v Praze a kauzu opět spojil do jedné. Rozhodnutí napadl stížností ministr spravedlno­sti Robert Pelikán a letos na jaře mu Nejvyšší soud ČR dal za pravdu. Kauza se tím vrátila ke krajskému soudu.

dva roky starého pravomocné­ho rozsudku Vrchního soudu v Praze Alexa pochybila při zadání veřejné zakázky z roku 2009, když jeden tendr rozdělila na několik menších,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia