MF DNES

Vieweghovy Nové pohádky kráčejí unaveněji

- Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

Pokračován­í, druhé díly, návraty k osvědčeným tématům a literárním postupům – to všechno má spisovatel Michal Viewegh (1962) odjakživa v oblibě.

Bohatší o dvě babičky

Báječná léta pod psa a Báječná léta s Klausem. Nápady laskavého čtenáře a Nové nápady laskavého čtenáře. Báječný rok a Další báječný rok. Anebo Krátké pohádky pro unavené rodiče – a Nové pohádky pro unavené rodiče. Ty první vyšly před deseti lety, ty druhé právě teď, oboje pod hlavičkou brněnského nakladatel­ství Druhé město.

V hlavní roli je i tentokrát Vieweghova oblíbená, mnohokrát prověřená jednotka: středostav­ovská rodina. Otec-herec, matka-lékárnice a dvě dcery. Druhý díl je ovšem bohatší o dvě babičky. Mají docela radikální profil: jedna trpí Alzheimero­vou chorobou, druhá se zrovna vrátila z kriminálu, kde si odseděla patnáct let za vraždu dědečka. To je první zdroj komiky. Druhým jsou dcery v pubertě, dvanáct a čtrnáct let, a jejich specifický slovník, styl a vztah k rodičovské autoritě: „Fakt hustej komiks!“

Dějiny jedné rodiny

Sama knížka pak připomíná nejvíce scénář sitcomu nebo populárně napsanou jednoaktov­ku. Obraz následuje obraz, dialog jde za dialogem, vtip stíhá vtip. To vše s rychlými odkazy na aktuální noty společensk­é, mediální, politické.

Pro děti je tu fejsbúk a speciální limča, pro rodiče třeba jedno nenadálé odhalení na hřbitově, po němž matka skončí dočasně na psychiatri­cké klinice. V prvním dílu se rodiče brali, ve druhém se chtějí rozvádět. V prvním jim zatápěly malé dcerky, v druhém si zatápějí především sami.

Jak je to s titulním žánrem pohádky? Autor ho přetavil podle svého gusta. V první knize určil Viewegh některé pasáže dětem a jiné rodičům. Psal zábavné dějiny jedné rodiny – a zároveň je trefně komentoval.

Ve druhé knize míří především na rodiče. Možná proto, že jeho literární dcerky zestárly a visí teď raději ve virtuální síti, než by stály nohama na zemi. Vyloženě pohádkový je tu snad jen happy end s rodinou pózující uprostřed zasněžené horské krajiny. Jinak jde o odlehčenou humoristic­kou novelku.

K čemu je průměr

Nové pohádky pro unavené rodiče mají tu nevýhodu, že jsou pokračován­ím. Že vstupují po deseti letech do stejné řeky. Navíc jde autor tentokrát trochu unavenější­m krokem než prvně. Výsledkem je průměr. Ale i ten je třeba.

Aby vyniklo, že Viewegh zvládne suverénně taky nadprůměr.

50%

Nové pohádky pro unavené rodiče Michal Viewegh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia