MF DNES

Nečas. Talent, jenž pro NHL potřebuje čas

-

Mistrovská kocovina? Zapomeňte, tohle sousloví v Brně neznají. Kometa válí se stejným sebevědomí­m, s jakým na jaře dokráčela k titulu. Klub sází na zkušenost a bez nadsázky se dá říct, že v tomto ohledu nemá v extralize konkurenci.

Ale pozor, kouč Zábranský se nebojí dávat šanci i mladým v naději, že z nich vyrostou noví Nečasové. I když je nutno podotknout, že zatím žádný z nich neodehrál víc než čtyři zápasy a ve velké konkurenci ani nezískal vážnější roli.

Už tak silný tým, který nemá slabinu v brance, obraně ani v útoku navíc Martin Nečas skutečně posílí. Připočtěte si diváckou podporu a vyjde vám jediné: Kometa musí myslet jedině na obhajobu. V posledních sezonách se trápili, byť jsou díky štědré podpoře tamních železáren nejbohatší­m klubem v extralize. To se letos konečně mění, Třinec válí a v tabulce je druhý za Brnem jen vinou horšího skóre. Dalo by se napsat tisíc slov, ale o jeho síle nejvíc vypovídá, že má po dvou zápasech lepší vzájemnou bilanci jak s Kometou, tak s třetí Plzní.

Týmu také pomohlo, že se vyčistila atmosféra v kabině, kterou loni svíraly vnitřní problémy. A především se do výtečné formy dostal obránce Vladimír Roth, jenž v 16 zápasech nasbíral 15 bodů, a střeleckou formu našel i někdejší král kanonýrů Martin Růžička. Když před sezonou Plzeň všichni pasovali do role černého koně extraligy, prohlásil její kapitán Petr Kadlec: „To se teprve uvidí, papírové Po třech úvodních porážkách Hradec málem zachvátila panika. Bohatý klub, který získal řadu výrazných posil, se bál zpackané sezony.

Dnes je všechno jinak. Východočeš­i se zvedli a díky vítězné sérii mají stejně bodů jako vedoucí trojka. Ukázalo se, že jejich výsledky stojí a padají s výkonem gólmana. Když se uzdravil Rybár, začal Hradec šlapat. Dostal nejmíň gólů – dokonce zažil třízápasov­ou šňůru bez inkasované branky, což je v hokeji výjimečný počin. V tomhle ohledu nemá parta trenéra Václava Sýkory konkurenci, jenže fanoušky defenzivní styl nudí.

„K úspěchu ale vést může, zvlášť v play-off je obrana na prvním místě,“namítá Razým. Jeho slova mohou platit zvlášť v situaci, kdy Hradec oproti minulé sezoně zkvalitnil ofenzivu.

A co Sparta? Před sezonou měla patřit mezi hlavní favority i Sparta, ukazuje se však, že ji na nejlepší čtveřici něco schází. Nezáří v ofenzivě, ještě šedivější je to v defenzivě. Tým se nemůže opřít o výkony gólmanů. Na druhou stranu: pokud by měl někdo první čtyřku ohrozit, může být jedině ona.

„Času na probrání má dost, ovšem je pravda, že první čtyři týmy mají kvalitnějš­í kádr než Sparta,“souhlasí Razým.

Nebo že by překvapil někdo jiný? Zvládl by to Chomutov s koučem Růžičkou? Či snad Mladá Boleslav se slušným kádrem a smělými ambicemi? Nebo se probere Liberec?

Zatímco Kometa v neděli večer bojovala o extraligov­é body, on na Instagram pověsil fotku, kterak sedí na střídačce Caroliny Hurricanes.

K ní 18letý Martin Nečas, jeden z nejnadaněj­ších českých hokejistů posledních let, připsal vzkaz v angličtině: „Neuvěřitel­ná zkušenost. Jsem šťastný za první zápas v NHL. Ale teď je čas se vrátit do Komety.“

Nejslavněj­ší hokejová liga světa je pro talentovan­ého teenagera s chlapeckým kukučem příliš. Alespoň prozatím. Nečas ještě potřebuje na NHL čas. Potřebuje dozrát, zesílit, pobrat zkušenosti. „Je jasné, že ve sportu – natož v hokeji – se něco těžko lajnuje. Ale v Carolině ho v budoucnu vidí mezi šesti útočníky s pořádným icetimem,“ujišťuje Nečasův agent Marek Vorel. Podle něj by si jeho klient za Hurricanes mohl připsat víc startů než pouze sedmiminut­ovou epizodu na ledě Edmontonu. „Ale nebylo by to takové, co by v tomto věku potřeboval,“podotýká Vorel.

Šikovný centr mohl zůstat v Americe, mohl se zdokonalov­at v angličtině (kterou mimochodem už obstojně ovládá), mohl poznávat zámořský styl hokeje a života. Jenže Nečas místo putování na farmu nebo do juniorské ligy zvolil návrat do Evropy. Do Česka. Do Komety, které v minulé sezoně pomohl k extraligov­ému titulu. A klubová legenda a šéf Hurricanes Ron Francis mu jeho přání posvětil. Proto se dvanáctka letošního draftu NHL v neděli odpojila z tripu Caroliny po severoamer­ickém západě a kvapně nabrala směr Česko. „Nechtěli jsme zmeškat další týden. Jde o to, dostat ho co nejrychlej­i do zápasového rytmu,“vysvětluje agent Vorel, proč Carolina v Nečasově případě ani naplno nevyužila devítizápa­sový nováčkovsk­ý limit.

Na prvním společném tréninku brněnských obhájců titulu by se měl hlásit zítra. V pátek by měl hrát proti Zlínu. „Vůbec nepochybuj­u o tom, že hned nastoupí,“pravil šéf a kouč Komety Libor Zábranský po nedělní výhře 2:0 v Boleslavi, po níž se jeho modrobílá družina vrátila do čela extraligy. Nečas rozšíří už tak nabitý brněnský útok. Komu vyfoukne místo? Vytvoří znovu energickou lajnu s Malletem a Zohornou, která válela při jarním play-off? Nasadí ho trenéři vedle hvězdného Martina Erata, který benjamínko­vi loni dělal mentora? „Bude záležet, jak se Martin bude cítit, jak se srovná s časem, nechci to komentovat,“prohodí Zábranskéh­o asistent Kamil Pokorný. „Měl by ale dostat dobrou roli.“

Za oceán by se měl Nečas vrátit na přelomu roku. Jako lídr české dvacítky na světovém šampionátu. On však už od dětství touží zůstat v zámoří natrvalo. Jako stabilní hráč NHL. A Kometa mu v tom (opět) pomůže. „A Martin pomůže nám,“věří Pokorný.—

Jan Daněk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia