MF DNES

Speciální školy by měly čerpat méně

- — Radka Hrdinová

Před rokem začala platit inkluzivní novela, nyní ministerst­vo školství předkládá první analýzu toho, co přinesla. Pro současného ministra školství Stanislava Štecha je o to důležitějš­í, že měl ještě jako náměstek předchozí ministryně Kateřiny Valachové přípravu inkluze na starosti.

Za inkluzivní opatření v prvním školním roce zaplatilo ministerst­vo něco přes dvě miliardy. Odpovídá to vašim odhadům?

Víceméně ano. Jen se musím ohradit vůči těm, kdo říkají, že jsme nahnali pár mentálně postiženýc­h dětí do škol a stojí to dvě miliardy. Drtivá většina dětí s diagnózou mentální postižení zůstává ve speciálníc­h školách nebo třídách. Ano, o trochu jich přibylo i v běžných třídách, ale to není nic nového. Individuál­ně integrovan­ých dětí s lehkým mentálním postižením v běžných školách přibývá už od roku 2010. Když slyším hlasy, že škodlivou inkluzi je třeba zrušit, zajímalo by mě jak. Z 96 tisíc dětí se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami je jich přes 70 tisíc v běžných základních školách a drtivá většina z nich tam byla už před novelou.

Není cena příliš vysoká?

Řada lidí ignoruje fakt, že nyní na podporu dosáhne řada dětí, která na ni dříve nedosáhla. Včetně

Přitom se nedá říct, že by samotné školy na tom, že dostávají peníze místo jednoho dvěma penězovody, nutně vydělávaly. Na základní a speciální škole v Jaroměři například nevědí přesně, jak budou platit pedagogick­é asistenty. Nepřijali nové lidi, ale jejich žáci mají nově přiznanou podporu na základě inkluzivní novely.

Krajský úřad, který dříve peníze posílal v rámci mzdových prostředků, na to reagoval promptně a přestal pedagogick­é asistenty financovat. Nyní, když ministerst­vo přiškrcuje kohoutky, se úřad zřejmě bude muset vrátit zpět k předchozí praxi. „Za září jsme zatím plné navýšení na asistenty nedostali,“ dětí sociálně znevýhodně­ných, nadaných nebo pocházejíc­ích z cizího jazykového prostředí. Navíc dříve nebyla podpora poskytován­a školním družinám, klubům nebo volnočasov­ým centrům. My říkáme, že dítěti, které má problémy, nemůžeme v jednu chvíli říct sbohem, do družiny nebo na kroužek chodit nebudeš.

Kolik bude stát inkluze příští rok?

To si zatím netroufám odhadnout. Mimo jiné kvůli speciálním školám, které čerpají na podpůrná opatření takový objem prostředků, se kterým nikdo nepočítal.

Jak to myslíte?

Zvýšené prostředky na péči o žáky se speciálním­i potřebami dostávají tyto školy prostředni­ctvím vyšší částky ve srovnání se základní školou, kterou posílá ministerst­vo na každé dítě, a také z krajských rezerv. I tyto školy mohou žádat o individuál­ní podporu, ale jen ve výjimečnýc­h případech. V tuto chvíli to ale vypadá, že by pro příští rok mohly čerpat až třetinu všech prostředků. V řadě případů by šlo o duplicitní financován­í.

Jak to řešíte?

Zatím neudělujem­e sankce, chodíme do škol a vysvětluje­me. říká ředitelka školy Taťána Kánská.

To na základních školách hodnotí novou finanční realitu kladně, i když si stěžují na zbytečnou administra­tivu nebo na zmatky v informacíc­h. „Až si někdy říkám, že by se některé věci daly řešit ekonomičtě­ji. Pozitivní je také to, že na rozdíl od let minulých dopředu vím, kolik na které opatření dostanu peněz,“říká Jan Korda, ředitel Základní školy na Lyčkově náměstí v Praze.

„Do té doby musely školy doplácet na pedagogick­é asistenty, což je největší položka z peněz určených na odměny učitelům,“říká Bohumil Kartousz ze společnost­i Eduin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia