MF DNES

Sólo pro Babiše

Zeman dá šéfovi ANO čas k sestavení menšinové vlády. Včera mu předal pověření

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

O podobě vlády už má šéf hnutí ANO Andrej Babiš celkem jasno. Vyjednávat ještě bude s ODS, ve které tuší šanci kvůli sílícím obavám z menšinové vlády. Pokud z toho však nic nebude, což vypadá pravděpodo­bněji, prezidentu Miloši Zemanovi chce do Vánoc přinést návrh kabinetu sestavenéh­o z členů ANO a odborníků. Nezávisle na tom, jakou mají, či nemají stranickou knížku.

A po včerejším setkání se Zemanem si může být jistý, že prezident mu na to dá dost času.

Babišovi má náležet první i případný druhý pokus. A eventuální třetí pokus, který je v režii předsedy Sněmovny? I ten by prezident nechal hnutí ANO, jehož kandidát Radek Vondráček má díky předběžném­u příslibu hlasů od ANO, SPD a Pirátů nakročeno stát se šéfem dolní komory parlamentu. Snahu zablokovat tuto volbu, s kterou včera vyrukoval předseda T0P 09 Miroslav Kalousek, Zeman s Babišem svorně odsoudili jako ubohost.

A zatímco minulí představit­elé vítězných stran z voleb si stěžovali, že Zeman s jejich přijetím vyčkává nebo si klade podmínky, jakou bylo přinést 101 poslanecký­ch podpisů, Babiš od Zemana slyšel přátelské: „Andreji, ať se ti daří!“

Zeman ostatně tuší, že v Babišově vládě mohou být jeho spojenci, šéf ANO už oťukává i některé členy někdejšího kabinetu Jiřího Rusnoka.

Václav Klaus mladší jako ministr školství a Jana Černochová jako ministryně obrany? Od šéfa ANO to byl nepodařený vtip, měl včera jasno předseda ODS Petr Fiala. A také jednička ANO Andrej Babiš, který tuto myšlenku o víkendu pronesl, hned nato dodal, že šlo jen o příklady, jednat s těmito poslanci ODS o tom, že by měli být ministry, nehodlá.

Podle zdroje MF DNES z hnutí ANO však šlo o dobře promyšlený taktický tah. Babiš, který by chtěl vládnout s ODS, ale od Fialy slyší „Ani náhodou“, tak zkouší stranu nalomit: nebylo by přece jen lepší jít s ním do vlády?

A pokud ne, nestálo by za to, dát šanci jeho menšinovém­u kabinetu?

„Šéf vidí, že ODS, ČSSD, KDU-ČSL ani KSČM nejsou jednotné, v každé z těch stran se mohou najít lidé, kteří by uvažovali buď o vládě s námi, nebo o podpoře menšinové vlády,“přibližuje jeden z Babišových blízkých lidí z ANO.

Ministerst­va k mání

I proto Babiš cíleně zmínil Klause a Černochovo­u z ODS. Aby vyslal vzkaz: můžete být u moci, nebo budete čtyři roky v opozici. A do vlády vezmu jiné, třeba lidi z okruhu přátel Miloše Zemana.

Právě pozice ministrů školství a obrany, o nichž byla řeč u Klause mladšího a Černochové, navíc Babiš klidně nabídne.

Odborníkem ANO na školství je totiž nově zvolený poslanec Ivo Vondrák, který je ale zároveň hejtmanem v Moravskosl­ezském kraji a s přestěhová­ním do Prahy zatím nepočítá.

Ministrem obrany je sice výrazná tvář ANO, jeho místopředs­eda Martin Stropnický, ale někteří spolustran­íci o něm říkají, že spíš než každodenní domácí politika ho to „táhne do světa“. A tak by mu víc „sedlo“ministerst­vo zahraničí.

Stropnický má k němu navíc skoro ideální předpoklad­y, byl velvyslanc­em ve Vatikánu, Itálii a Portugalsk­u, absolvoval Diplomatic­kou akademii ve Vídni.

K mání by mohlo být také ministerst­vo zemědělstv­í, Babiš si uvědomuje, že by kvůli svému podnikání v této oblasti čelili neustálé kritice střetu zájmů. Snaží se tak spíš najít někoho mimo hnutí ANO a koncern Agrofert, z jehož nominace by ale měl politický profit.

S Okamurou to vázne

I proto je teď v kuloárech favorizova­ný bývalý prezident agrární komory a ministr zemědělstv­í z vlády Jiřího Rusnoka Miroslav Toman. Babiš ví, že by tím kromě respektova­ného odborníka v oboru získal další kladné body i u prezidenta Miloše Zemana. A díky tomu taky třeba u některých poslanců ČSSD a KSČM, což by zas potřeboval k tomu, aby jeho vláda získala ve Sněmovně důvěru.

To totiž také vypadá jako čím dál těžší mise. Ještě před pár dny živil Babiš velkou naději u Tomia Okamury a jeho SPD. Šéf ANO sice dal jasně najevo, že do koalice s Okamurou nechce, ale o podpoře některých návrhů SPD by uvažovat mohl. V posledních dnech je však Babiš podle lidí z jeho okolí z Okamury čím dál rozladěněj­ší.

„Okamura je pro nás nečitelný, chvíli chce být ve vládě, pak zase chce být prezident,“shrnuje to zdroj MF DNES z ANO.

Okamura shodou okolností včera také řekl, že Babiš v případě menšinové vlády rozhodně nemůže počítat s hlasy poslanců SPD.

Babiš teď doufá, že SPD dodrží aspoň příslib podpory kandidáta ANO Radka Vondráčka na pozici předsedy Sněmovny. Jen hlasy ANO a KSČM, které dosud Vondráčkov­i vyjadřoval­y podporu, by totiž nestačily. Využít této nejisté situace se včera pokusil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, když ostatní strany vyzval k zablokován­í ustavující schůze Sněmovny. Cíl – zabránit zvolení šéfa Sněmovny a tím i možnému hlasování o podpoře vlády. K jeho plánu se však včera nikdo nepřihlási­l.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Je to vaše Prezident Miloš Zeman předává v Lánech předsedovi ANO Andreji Babišovi pověření k sestavení vlády.
Foto: Dan Materna, MAFRA Je to vaše Prezident Miloš Zeman předává v Lánech předsedovi ANO Andreji Babišovi pověření k sestavení vlády.
 ??  ??
 ??  ?? TOP 09 Miroslav Kalousek včera přišel s návrhem, aby opoziční strany obstruoval­y volbu šéfa Sněmovny. S plánem však narazil. Foto: František Vlček, MAFRA
TOP 09 Miroslav Kalousek včera přišel s návrhem, aby opoziční strany obstruoval­y volbu šéfa Sněmovny. S plánem však narazil. Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA a ČTK ?? Bez výsledku Po včerejším jednání s ANO šéf občanských demokratů Petr Fiala (vlevo) a Tomio Okamura z SPD dali jasně najevo, že menšinovou vládu Andreje Babiše nepodpoří.
Foto: František Vlček, MAFRA a ČTK Bez výsledku Po včerejším jednání s ANO šéf občanských demokratů Petr Fiala (vlevo) a Tomio Okamura z SPD dali jasně najevo, že menšinovou vládu Andreje Babiše nepodpoří.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia