MF DNES

Paroubek: Strhnu pozornost

Do ČSSD hlásí návrat Jiří Paroubek. Bývalý předseda a premiér nabízí razantní názory, co je třeba ve straně změnit.

- Rozhovor Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Jak se vám jako bývalému předsedovi dívá na to, že teď sociální demokracie ve volbách skončila šestá?

Výsledky sociální demokracie jsou závislé na věrohodnos­ti strany a především lídrů. Když přestanou být věrohodní, nastává problém s volebním výsledkem. V ničem jiném to není.

Myslíte, že volební lídr Lubomír Zaorálek byl nevěrohodn­ý?

To bych neřekl. Určitě se snažil. Ale volební kampaň se dělá celé čtyři roky a ten výsledek je tragický.

Takže ztráta věrohodnos­ti se týká spíš Bohuslava Sobotky a Milana Chovance?

Hlavní odpovědnos­t nese premiér. Ten je vykonavate­lem politiky. A jeho chyby z prvních tří let se v tom posledním roce změnily na tragické chyby.

Co tím myslíte?

V květnu vyvolal vládní krizi a neměl připravené řešení. Sociální demokracie inkasovala takový úder v podobě propadu voličských preferencí, že se z něj těžko vzpamatová­vala. Další chyby udělal, když dva týdny před volbami začal hovořit o přijetí eura v situaci, kdy ví, že si ho většina občanů nepřeje. A pak samozřejmě lithium, což byla naprosto tragická chyba, která podle mě ČSSD v posledních dnech připravila o nějaká dvě tři procenta hlasů.

Vy byste byl radši, kdyby ČSSD byla proti přijetí eura?

Nemít euro v situaci, kdy nás to každoročně stojí na transakční­ch nákladech miliardy korun, samozřejmě nedává smysl. Je to však třeba vysvětlit. Musíme říct ano, ale až v situaci, kdy směnný kurz nebude jedno euro za 25,60, ale až to bude 18 až 20 korun. Až pak je možné do té měnové unie jít, protože jinak lidé budou okradeni na svých důchodech, výplatách a úsporách.

Je vůbec reálné, aby někdy v budoucnu byla koruna takto silná?

Po politice České národní banky, která během tří a půl roku dala do oběhu dva biliony korun, se kurz výrazně oslabil. Ale za poslední půlrok, kdy se to změnilo, naopak kurz zpevňuje. Já myslím, že to tak půjde dál.

Jakou pozici byste chtěl ve straně po svém návratu získat?

To záleží na členech. Nejsem člověk, který by se někam chtěl vnucovat za každou cenu. Chci v této situaci straně pomoci a záleží na členech, jaká bude míra mé angažovano­sti.

Budete se snažit získat podporu třeba i na post předsedy?

Já se tím opravdu nezabývám. Pokud bude zájem, abych se tímto způsobem uplatnil, začnu o tom uvažovat.

Vy teď přicházíte v pravou chvíli. Strana se chystá řešit svou budoucnost…

Tak kdyby to bylo před rokem, tak by to bylo taky v pravou chvíli, protože podle mě ČSSD nemusela propadnout z patnácti procent až na těch sedm, které dostala ve volbách teď.

Dobře, ale před rokem vám pokus o návrat nevyšel. Co si myslíte, že teď té straně z ideového hlediska chybí?

Voličů orientovan­ých na sociální témata ubývá s tím, jak se zvyšuje životní úroveň a jak se společnost diferencuj­e. Lidé mizerně placení minimální mzdou se k volbám samozřejmě moc nepohrnou, nehledě na to, že jim ji třeba ČSSD zvýšila.

Jaká témata by to tedy chtělo?

Ekologická témata, témata z oblasti lidských práv. Třeba sňatky homosexuál­ů. Nebo posílení přímé demokracie. Proč ji nechávat Okamurovi?

Někteří dosavadní představit­elé ČSSD se spíš Okamurovi naopak přibližova­li svou protiuprch­lickou či protiromsk­ou rétorikou. Má takto postupovat levicová strana?

Pokud nechce být marginaliz­ována, nemůže přehlížet obavy lidí z uprchlíků, islámu či terorismu.

A má ta strana tyto obavy lidí potvrzovat tím, že je bude strašit?

Já myslím, že by se měla snažit lidem vysvětlova­t, že těch zhruba 150 azylantů, kteří sem každoročně přijdou, nás nijak neohrožuje. Ale samozřejmě pokud se toho lidé bojí a jsou proti uprchlický­m kvótám, je jim třeba říct, že se sice nemají moc čeho bát, ale taky jim slíbit, že proti těm kvótám budeme. Jde prostě o to, zbavit lidi strachu. To je strašně důležité. Ale k tomu potřebujet­e silného lídra.

Někteří politici ČSSD se kromě uprchlíků opřeli i do Romů...

To je absurdní. Já jsem byl poslancem za Ústecký kraj, byly tam vynikající volební výsledky. Ale já jsem věděl, že tam je mezi voliči pět až šest procent Romů a že zhruba 60 procent z nich volí sociální demokracii. Takže je přece nebudu urážet. To se teď navíc stalo. Na kandidátce byl člověk, který o nich psal jako o medúzách.

Má vedení strany takové excesy tolerovat?

Ne, to je přece úplně zbytečné. Tam to bylo navíc i kontraprod­uktivní. Ta neromská část populace byla už přece rozhodnuta. Kdo chce volit radikálně, měl nabídku. Okamuru, Dělnickou stranu. Představov­at si, že sociální demokracie bude soft Okamura, je nesmysl.

Takže to straně naopak škodí?

Teď strana v Ústeckém kraji získala 6,6 procenta. Já jsem tam měl v roce 2006 skoro 36 procent. Ale já jsem tam měl ty tři nebo čtyři procenta hlasů od Romů. Proč bych je urážel?

Co chybělo Bohuslavu Sobotkovi, aby podle vás byl dobrým lídrem?

Třeba schopnost zkratky. On je v zásadě introvertn­í. Nevyhledáv­á publicitu, musí se překonávat. Neumí udržovat strategick­ou inciativu, přicházet s tématy, na něž ti druzí budou reagovat. To jsem dělal já, teď to dělá Babiš. Prostě strhnout pozornost na sebe a svou stranu.

Dnes mají levicové strany problém ve velké části Evropy. Existuje vůbec nějaké levicové téma, kterým by ČSSD na sebe mohla tu pozornost strhnout?

Já myslím, že v kampani se musí postupovat vědecky. V minulosti jsme vybrali témata a v průzkumech jsme zjišťovali, jak na to reagují naši voliči a jak na to reagují takoví ti voliči, o které třeba bojujeme s jinou stranou. Třeba v roce 2008 to byl americký radar nebo poplatky ve zdravotnic­tví.

A co je tedy takovým tématem vhodným pro ČSSD dnes?

Já myslím, že třeba právě ta silná koruna. Nebo téma zdravotnic­tví. Ukazuje se, že tu za pár let bude velký nedostatek nejen sester, ale také lékařů, a je nutné na to reagovat. Musí se umožnit studium většímu okruhu lidí nebo sem vpustit lékaře ze zahraničí. A paralelně vytvořit systém, aby čeští lékaři přestali odcházet do zahraničí. To je ohromné téma. Je škoda, že za ČSSD v Praze nakonec nekandidov­al ministr Miloslav Ludvík, protože ho mohl zvednout. A sociální demokracie nebyla bez tématu zdravotnic­tví úplná.

Koho vy si dokážete představit ve vedení strany?

Já jsem zvyklý spolupraco­vat s lidmi. Nikdy jsem si nemyslel, že by mělo být jednobarev­né vedení. To byla zkázonosná myšlenka Bohuslava Sobotky, která ho zničila. Potřebujet­e mít oponenty. Já jsem tam měl jeho, měl jsem Škromacha a další. Mě to nutilo k vyššímu výkonu a voliči si měli víc z čeho vybrat.

Kdo má být ve vedení konkrétně?

Myslím, že by teď bylo dobré hledat velká jména v regionální politice. Hledat mezi hejtmany, lidmi ochotnými na sobě pracovat a schopnými řešit problémy, které teď ČSSD čekají. Hlavně finanční problémy a kauzu Altner.

Vy do ČSSD přinesete také svou minulost. Například včera pustili z vězení vašeho bývalého přítele, vraha Bohumíra Ďurička, který zastřelil Václava Kočku.

Pro mě to tehdy samozřejmě byl ohromný šok a chtěl jsem v politice skončit, byť jsem na tom neměl žádnou, ani nepřímou vinu. Ale mně to prostě přišlo strašné. Do dneška mě to mrzí.

Byl jste s ním od té doby v kontaktu?

Ne. Pro mě ten člověk skončil. Je to vrah, který o život připravil nadějného člověka.

K vaší minulosti patří také Petr Benda, je to kmotr vaší dcery. Kontroverz­ní podnikatel.

V Ústeckém kraji celá ta politická elita sociální demokracie skončila obviněná či odsouzená z nějakých trestných činů. Pan Benda, který z nich se mnou jako jediný spolupraco­val, žádný takový problém neměl.

Nicméně spolupraco­val s radikální dělnickou stranou.

Dobře. Ale to je jeho osobní problém. S jeho politickou minulostí a možná i budoucnost­í nemá nic společného.

Může být i jeho budoucnost v ČSSD?

To je, myslím, jeho věc.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia