MF DNES

Máslo versus margarín

Akčních slev je méně. Dodavatelé nemají dostatečné zásoby

- Martina Patočková spolupraco­vnice MF DNES

Vysoké ceny másla vyhnaly část spotřebite­lů zpět k margarínům, které za poslední roky zažívají pomalý, ale setrvalý pád. Z údajů společnost­i Nielsen vyplývá, že se od másla k rostlinným mazadlům přesunula část spotřebite­lů. Za posledních 12 měsíců (údaje k září 2017) se v obchodních řetězcích prodalo másla o šestnáct procent méně než předchozí rok a jeho rostlinnýc­h náhražek naopak o devět procent více.

Podobný výsledek ukazuje i průzkum serveru akcniceny.cz, kdy z tisícovky lidí začalo kvůli drahému máslu více kupovat margarín 22 procent.

Důvodem jsou právě ceny. Ty u čtvrtkilov­é kostky másla nyní běžně začínají pětkou (například nejlevnějš­í v Tesku stojí v akci 52,90 koruny) a vyjde tak dráž i než půlkilovka Ramy Classic, vlajkové lodi největšího výrobce rostlinnýc­h tuků – Unileveru (v Tesku za 46,90 koruny).

Másla se zatím v obchodech za poslední rok prodalo necelých 25 tisíc tun, oproti 29 tisícům tun margarínů a směsných tuků.

Další srovnání už ale pro margaríny tak dobře nevyznívá. Když jsme porovnával­i vývoj másla a margarínu před devíti lety, byly prodeje másla v obchodech o třetinu nižší než margarínu. Před vyšponovan­ým vývojem v poslední době už byly zhruba nastejno. Prodeje margarínů totiž za tu dobu poklesly o pětinu.

„Trhy v Evropě a Severní Americe zůstávají náročné a prodeje margarínů klesají,“shrnul to Unilever ve své výroční zprávě za poslední známý rok 2016. Proto došlo k vyčlenění výrobků, jako je Rama, Flora, Hera a Bertolli do zvláštní společnost­i Unilever BCS (neboli baking cooking and spreads) s tržbami jedna miliarda korun. Oficiální cíl byl deklarován jako navrátit margaríny k růstu. Přeloženo to znamená, nabídnout je k prodeji, ať se s nimi trápí někdo jiný.

O tom, kdo to bude, se vyjednává právě teď. Nabídky zatím podle zdrojů agentury Reuters podaly tři velké fondy. Jestli se jim ale podaří trend poklesu zvrátit, je podle lidí z byznysu hodně nejisté. Otočilo se totiž spotřebite­lské vnímání, margaríny jsou považovány za tzv. umělé potraviny, a navíc se ukázalo, že živočišné tuky v másle nejsou takový zdravotní strašák jako dříve.

Nejsou akce, nejsou prodeje

Prodeje margarínu v posledních měsících vylepšila i prodejní matematika. Ta je jednoduchá, když obchody nenasadí akce, prodeje nic nenakopne. Což je i případ másla.

Například Tesco sleduje u másla v posledních dvou třech měsících nižší prodeje. A důvod vidí jasně: omezená dostupnost a pokles akcí.

Podle údajů, které MF DNES poskytl server akcniceny.cz, došlo jak k poklesu počtu tzv. promocí, tak k velikosti nabízené slevy. Za loňský rok řetězce udělaly skoro 600 akcí na máslo a nejvyšší sleva byla 42 procent. Letos (do 20. října) už jich bylo jen necelých 400 (s nejvyšší srážkou z ceny o čtvrtinu).

„Akčních slev je skutečně méně. Dodavatelé máslo nepromují, protože nemají dostatečné zásoby a potřebné objemy,“potvrdila mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Při akcích se totiž prodeje zboží i několikaná­sobně zvyšují a na to dosud místní výrobci neměli zásoby. Takže když už velcí obchodníci udělali nějakou menší akci, šlo skoro vždy o máslo z dovozu, nejvíce z Polska či Německa. Z ciziny ostatně pochází každé druhé prodané máslo.

Největší akce za poslední dobu začíná právě dnes a je omezena jen na jeden den, kdy bude v Penny marketu máslo za 39,90 Kč. S blížícími se Vánocemi lze ale očekávat, že i akcí na máslo přibude, protože pro obchodníky je to dobrý prostředek, jak na něj přilákat lidi k nákupům.

Když obchody nenasadí akce, prodeje nic nenakopne. Což je i případ másla.

Masáž zákazníků

Nedostatku másla také využili výrobci margarínů a s pomocí akcí spustili masáž, jak lidi k rostlinným tukům přilákat. Jenom na Ramu Classic byl dosud počet akcí za letošek vyšší než za celý loňský rok (253) a nejvyšší sleva dosahuje 49 procent. I rama, a zřejmě i další margaríny, přitom ve stínu másla letos zdražila, na půlkilové vaničce o tři koruny na 46,90.

„Ano, je patrný trend nárůstu prodejů margarínu, opět to ale může být způsobeno zvýšenou promoční aktivitou, tedy častějším zařazování­m do slevových akcí,“uvádí za Tesco Václav Koukolíček.

Větším výdajům se nevyhnuli ani ti, kdo místo klasického másla používají pomazánkov­é. „Nemůžeme ovlivnit cenu na pultech, co jsme ale zaregistro­vali na trhu, tak se cena Tradičního pomazánkov­ého zvýšila o tři až pět korun,“potvrzuje Jan Fogl, manažer pro marketing a obchod Choceňské mlékárny. Důvodem stejně jako u klasického másla je drahá smetana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia