MF DNES

Okamurův poslanec parazituje na Romech

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Peníze slušným lidem, ne parazitům, hlásá strana SPD Tomia Okamury. Jeden z jeho nově zvolených poslanců Lubomír Volný však vydělává na nouzi romských rodin závislých na dávkách od státu na bydlení. Pronajímá jim draze dva zchátralé domy v Ostravě. „Měsíčně platíme dvanáct tisíc korun,“říká jedna z Romek. Stejně velký městský byt lze pronajmout za tři tisíce.

Volný koupil v romském ghettu ve čtvrti Přívoz dva domy. Každý má tři patra. Za první zaplatil v roce 2013 podle kupní smlouvy, kterou má MF DNES k dispozici, 1,25 milionu korun. Za druhý dům o rok dříve 1,95 milionu.

Lídr moravskosl­ezské SPD, krajský zastupitel a původní profesí učitel Volný tvrdí, že je obětí – kvůli tomu, že se lokalita stala ghettem, jsou domy neprodejné. „Dnes jsem dlouhodobě v situaci, kdy nemohu nic prodat za původní cenu nebo alespoň s únosnou ztrátou a ani pronajmout jinak, než činím. Pokud má kdokoliv pocit, že se jedná o lukrativní činnost a má zájem si vyzkoušet správu nemovitost­í v takovéto konstelaci lokality a klientů, již zítra s ním s radostí podepíšu kupní smlouvu,“reagoval Volný.

Simona Čonková bydlí se třemi dětmi v podkroví zdevastova­ného domu v ostravské Božkově ulici v lokalitě, kterou místní považují za ghetto. Na schodišti páchne moč, stěny jsou zašedlé a špinavé, všude kolem se povalují odpadky. Dveře do bytu má ucpány hadry, aby sem netáhlo. Přesto Čonková za bydlení platí víc, než je tady běžné. Přemrštěný nájem dokáže platit jen díky štědré státní pomoci – sociálním dávkám, které inkasuje majitel bytu. Čerstvý poslanec za SPD, krajský lídr a krajský zastupitel Lubomír Volný.

„Nepracuju, beru příspěvek na bydlení a peníze na péči o retardovan­ého syna,“říká Čonková. Stojí ve dveřích bytu a ukazuje do pokoje, kde na gauči pod dekou leží postižený chlapec. Její byt má sice čtyři pokoje, ale nevábný, zapáchajíc­í a silně zanedbaný interiér domu hodnotu bytu značně snižují.

„Nájem s energiemi platím 13 tisíc,“svěřuje se. Nastěhoval­a se v srpnu, nájemní smlouvu má na dobu určitou, na rok.

O patro níž bydlí další romská rodina, která prý platí deset tisíc korun holý nájem. Ani tady nikdo z dospělých nepracuje, nájem za ně platí stát. Mladá dívka ve třetím, přízemním bytě tvrdí, že její matka platí dokonce patnáct tisíc. I ona dostává od státu příspěvek na bydlení a na péči o postižené dítě.

Podle realitních makléřů by se přitom zdejší nájemné mělo pohybovat v jiných částkách. „Za byt 3+1 o standardní velikosti a se standardní­m vybavením se v Ostravě platí běžně kolem 10 tisíc korun. V lokalitě, jako je ta v Přívozu, by to vzhledem k její pověsti a lidem, kteří tam žijí, mělo být o 20 až 30 procent méně,“míní Zdeněk Rolák z ostravské Comfort reality. „Pokud si majitel bytu řekne 12 tisíc, dělá to jen díky štědrému sociálnímu systému státu, který to zaplatí,“dodává.

Jenže v domě v Božkově ulici si nikdo nestěžuje, naopak majitele chválí. „Je to vynikající majitel. Když něco potřebujem­e, hned to udělá,“ujišťuje jedna z obyvatelek, přestože dveřím jejího bytu chybí klika, kterou někdo i s částí dveří ukopl, a na chodbě jsou rozbitá okna. Podobně mluví i Čonková. To, proč bydlení ve zdevastova­ném domě chválí, záhy vysvětlí další obyvatelka domu.

„Jinak nás vyhodí“

„Pan majitel tady byl v sobotu, říkal, že nás budou chtít kamerovat a platit nám za to,“říká, zatímco stojí v okně opřená o parapet a pokuřuje. Pak se nakloní blíž. „Říkal, že s nikým nesmíme mluvit, jinak že nás vyhodí,“líčí. Mluví tlumeně, aby ji nikdo neslyšel, a každou chvíli se ostražitě rozhlíží kolem.

Lubomír Volný vlastní také dům na opačném konci Božkovy ulice. Vedle něj se povaluje hromada odpadků, kusy rozlámanéh­o nábytku. Z balkonu visí špinavé staré hadry. Po garáži na druhé straně zbyly jen rozvaliny. Uvnitř domu je to podobné, nepořádek, zbytky jídla na schodech, zašedlé zdi, všudypříto­mný štiplavý zápach.

Zdejší nájemníci však nechtějí mluvit vůbec. „My si nestěžujem­e,“ křikne ženský hlas přes zavřené dveře jednoho z bytů.

V této ostravské lokalitě není byznys s chudobou ničím výjimečným. „Jsou tady rodiny, které platí i 22 tisíc nájem za byt,“tvrdí skupinka Romů stojící opodál. Takové částky jsou v ostrém kontrastu s tím, kolik si účtuje radnice. „Já platím nájem šest tisíc,“říká žena, která vyšla z domu, na jehož fasádě svítí cedulka s nápisem – vlastník město Ostrava.

Radnice tento týden v této ulici pronajala osmdesátim­etrový třípokojov­ý byt za pouhé tři tisíce korun měsíčně. „Ceny za byty jsou zde nízké i proto, že je to už roky problémová lokalita, kam se nám nedaří stěhovat nájemníky. Cena za metr čtvereční je tu 45 korun,“uvedla starostka Ostravy-Přívozu Petra Bernfeldov­á.

Většina lidí tady žije z dávek, u soukromník­ů bydlí zejména ti, kteří mají dluhy a exekuce. „I když si nevedeme přesnou statistiku počtu lidí na sociálních dávkách přímo v této ulici, je to, že dávky pobírají, vysoce pravděpodo­bné. Je to lokalita patřící mezi sociálně vyloučené,“řekla vedoucí sociálního odboru v Ostravě-Přívozu Dagmar Bradová.

Paraziti nemají šanci

Poslanec Volný původně s MF DNES nekomuniko­val, následně včera pozdě večer zaslal prohlášení, ve kterém tvrdí, že se považuje za oběť systému a ne za kořistníka. „Byl jsem to já i se svou rodinou, kdo musel utéct ze svého vlastního domu, protože se v něm nedalo bezpečně a v klidu žít, a byl jsem to já, komu klesla cena nemovitost­í zřejmě až o padesát procent. Byty pronajímám pouze občanům České republiky, kteří zvládnou život tam, odkud jsem já i s rodinou utekl, protože my jsme život v této oblasti opravdu nezvládli,“tvrdí Volný. Z kupních smluv však vyplývá, že domy koupil od původních vlastníků, jeden například po zemřelé majitelce.

„Do té doby to byl slušný dům, pak sem nastěhoval Romy a dopadlo to takhle,“říká soused.

Volný odmítá, že nájemné v jeho domech je vysoké. „Nikdo neplatí přemrštěné nájemné a jeho výši jsem opakovaně snižoval. Výnosy z domů jsou do nich pravidelně reinvestov­ány. Do funkčnosti, nikoliv vzhledu domů,“doplnil poslanec.

MF DNES se snažila získat i vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury. Ten na otázky ohledně byznysu svého poslance nereagoval.

 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Poslanec Lubomír Volný.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Poslanec Lubomír Volný.
 ??  ??
 ?? 3x Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Politikovy nemovitost­i Domy v ostravské Božkově ulici patřící nynějšímu poslanci SPD Lubomíru Volnému. Pořídil si je v letech 2012 a 2013, přičemž za ně zaplatil 1,25 milionu a 1,95 milionu korun. Byty v nich pronajímá převážně romským rodinám.
3x Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Politikovy nemovitost­i Domy v ostravské Božkově ulici patřící nynějšímu poslanci SPD Lubomíru Volnému. Pořídil si je v letech 2012 a 2013, přičemž za ně zaplatil 1,25 milionu a 1,95 milionu korun. Byty v nich pronajímá převážně romským rodinám.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia