MF DNES

Útok v USA: náklaďák zabíjel

- — Dagmar Langová

Řidič pick-upu včera na jihozápadě newyorskéh­o Manhattanu nejméně osm lidí zabil a dalších dvanáct zranil. Oznámil to starosta Bill de Blasio, podle něhož šlo o „zvláště zbabělý teroristic­ký čin“.

Zástupce newyorské policie na tiskové konferenci informoval, že pachatelem je devětadvac­etiletý muž, který byl při zatýkání postřelen do břicha a je v nemocnici. Další podrobnost­i o jeho identitě policie odmítla zveřejnit. Upřesnila jen, že mezi oběťmi je jedenáct lidí zraněno těžce.

Podle televizní stanice CNN, která se odvolávala na svědky incidentu, řidič křičel arabsky: Allahu akbar (Bůh je veliký)!

K masakru došlo jen několik bloků od Světového obchodního střediska a památníku obětí teroristic­kého útoku z roku 2001.

Pachatel podle televize ABC se svým pronajatým pick-upem nejdříve vjel plnou rychlostí do jízdního pruhu vyhrazenéh­o cyklistům, několik lidí srazil a pak sám narazil do školního autobusu. Šlo přitom o stezku, která je mezi cyklisty velmi oblíbená.

Útočník, který byl údajně zraněn, po nárazu vystoupil z kabiny, křičel a v rukou podle svědků držel dvě zbraně. Agentura AP, která se odvolávala na policejní zdroje, však uvedla, že šlo o atrapy. Podle jiných zdrojů šlo o pušky na paint-ball. V autě také údajně nebyly nalezeny žádné výbušniny.

„Viděl jsem tam plno krve. A také mnoho lidí na zemi,“uvedl Chen Yi, jeden ze svědků události na West Side Highway, rušné magistrále lemující západní pobřeží Manhattanu při levém břehu řeky Hudson. Dodal, že také zaslechl sedm až osm výstřelů.

Na místě nastala panika a tiskové agentury uvedly, že nebylo zcela jasné, odkud se střílelo. Teprve později si podle svých slov Chen Yi všiml, že policie míří na muže, který klečel na chodníku.

Policie okamžitě nechala místo útoku uzavřít a varovala, aby se lidé oblasti vyhnuli. Newyorský starosta obyvatelům města teprve o pár hodin později oznámil, že okamžitá hrozba pominula.

Případu se ujali agenti Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI). Podle guvernéra státu New York Andrewa Cuoma patrně nešlo o skupinově organizova­nou akci a jednalo se o útok „osamělého vlka“. Policie proto po nikom dalším včera nepátrala.

K útokům vozem na internetu už delší dobu vyzývá své příznivce teroristic­ká organizace Islámský stát. Podle expertů se automobil jako zbraň stala mezi teroristy oblíbenou, protože připravit masakr najetím do davu je levné a snadné.

K takovým atentátům v uplynulém roce docházelo především v Evropě. Zde jsou některé z nich:

V srpnu vjela Maročan Younes Abouyaaquo­ub dodávkou do lidí v centru španělské Barcelony a 13 jich zabil. Zhruba o dva měsíce dříve se podobný útok odehrál v centru Londýna. Vyžádal si osm obětí a desítky zraněných.

V dubnu vjel Uzbek Rakhmat Akilov sympatizuj­ící s džihádisty do lidí ve švédském Stockholmu: pět mrtvých a 15 zraněných.

V březnu v Londýně atentátník Khalid Masood najel do lidí na chodníku na Westminste­rském mostě, následně z auta vystoupil a ubodal policistu.

Loni v prosinci Tunisan Anis Amri najel s ukradeným kamionem do davu lidí na vánočním trhu v centru Berlína: 12 obětí.

 ?? Foto: AP ?? Přežil Záchranáři nakládají do sanitky zraněného.
Foto: AP Přežil Záchranáři nakládají do sanitky zraněného.
 ?? Foto: AP ?? Vrak pick-upu Vyšetřovat­elé zkoumají místo, kde útočník najel do pruhu pro cyklisty, několik jich zabil a pak havaroval.
Foto: AP Vrak pick-upu Vyšetřovat­elé zkoumají místo, kde útočník najel do pruhu pro cyklisty, několik jich zabil a pak havaroval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia