MF DNES

Lajka očima Mirky Spáčilové

Deset let točil Aurel Klimt celovečern­í animovaný muzikál Lajka. Na výsledku je to znát, vedle formátu 3D má i tři P: je pracný, poctivý a popisný.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zasněžený Bajkonur šedých paneláků s vodkou a rvačkou o jedinou hlávku zelí otevře vyprávění s přesně vyladěnou, němou bezútěšnos­tí, jaká navnadí starší diváky. Ale sotva nastoupí titulní fenka a její štěňata v podobě roztomilýc­h plyšáků, zběhne film k dětem, včetně doslovných dialogů.

Až do rudých trenek

Obě polohy dál střídá, což mu ubírá na půvabu tak jako zprvu hravé častušky v čele s úvodní písní Bojte se, psové, my jsme rasové, jejichž melodika však postupně splývá.

Příběh nedobrovol­né psí kosmonautk­y rozvinul Klimt už v jevištní verzi pro pražské Divadlo Minor Lajka, Čchin a Gagarin, z níž snímek vychází. V první půli podstoupí hrdinka mučivý výcvik na vysloužilý­ch strojích, výtvarně precizních jako lesk na brýlích vědce, a s ostatními zvířecími vyslanci vědy pak najde klid na cizí planetě. Jenže to už dobývají vesmír i lidé: Jura, jenž ve stylu Pata a Mata opravuje „počítač“srpem a kladivem a v opičákovi vidí „vykořisťov­aného Afroamerič­ana“, či ještě karikovaně­jší zástupce Států posedlý grilováním. To jsou jasné odkazy dospělým, korunované erotickým revuálním výstupem chlípného nezmara, který pronikne až do rudých trenek vetřelce, jenž už tu vystrčil i holý zadek.

Loutky k lehce divadelním­u výrazu vlastně třetí rozměr nepotřebuj­í, 3D se uplatní v hloubce vesmírného prostoru či na zajímavě stylizovan­é planetě, barvité, aniž by opisovala Avatar. A trénink závěrečné bitevní akce žertuje s rambovským­i prvky i zpomaleným­i záběry.

O to víc je líto, že tolik nápadů nakonec slouží mravoličné vegetarián­ské bajce, jaké chrlí zahraniční animace v celé vlně. A že milá podívaná s originální­mi bytostmi nevybírá zatáčky nadgenereč­ní zábavy: buď je zasvěcenec­ká včetně azbuky, či žvatlavě dětská, ale málokdy přirozeně rozkročená nad oběma světy.

 ??  ??
 ?? Foto: A-Comapny.cz ?? Na cizí planetě Zvířata jsou vyslána ze Země na jinou planetu, jenže ani tam nenajdou klid od lidí.
Foto: A-Comapny.cz Na cizí planetě Zvířata jsou vyslána ze Země na jinou planetu, jenže ani tam nenajdou klid od lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia