MF DNES

Grilovačka a mizející kávovar. Piráti vpluli do Sněmovny

- Reportáž Robert Oppelt reportér MF DNES

Levým turniketem vycházejí bývalí poslanci bez kartiček, pravým vcházejí ti noví, kteří si jdou průkazky vyzvednout. A zatímco třeba bývalí poslanci TOP 09 nebo komunistů opouštějí jeden z malostrans­kých paláců Sněmovny se svěšenou hlavou, na těch druhých je pořád ještě patrná euforie z volebního úspěchu.

Je úterý, hodina po poledni, a poslanecko­u legitimaci si přichází vyzvednout i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Jak to bude dlouho trvat, než ji ztratím?“ptá se nahlas sám sebe a kartičku zastrkuje do kapsy džínů. Z kanceláře v přízemí nachází sice rychle cestu ven, ale přiznává, že v rozlehlém areálu se ještě zdaleka nezoriento­val. „Když jsme předtím přišli zadním vchodem, tak jsem byl úplně ztracený. Potřeboval bych tady takovou tu mapu, co má Harry Potter. Vidíte na ní, kde kdo právě je a kam míří. Ukázala by nám, kde někdo z pirátů uvázl za dveřmi, od kterých nemá klíče,“žertuje Bartoš. Organizova­nou poznávačku malostrans­kých paláců však strana neplánuje. „Projdeme to tady a uvidíme,“říká předseda a přiznává, že ještě nebyl třeba ani ve vyhlášeném parlamentn­ím bufetu.

Oproti ostatním stranám mají Piráti jednu nevýhodu. Jsou jediným klubem, který ve svých řadách nemá ani jediného bývalého poslance. Dny do zahájení jednání tak pro ně nejsou jen dobou, kdy se mají naučit jednací řád, ale studují i schodiště, chodby a zákoutí v malostrans­kých palácích. Bloudění s sebou podle Bartoše přináší i vypjaté okamžiky. „Cestou do kanceláře jsem potkal automat na kávu. Došel jsem do kanceláře, tam jsem se usadil a šel jsem zpátky pro kávu,“vzpomíná pirát. Automat však cestou zpátky nenašel a neměl s sebou ani telefon. „Tak jsem se rychle vrátil pro telefon, abych mohl volat o pomoc, kdybych se při hledání automatu ztratil úplně.“

Pirátská loď zakotvila po volbách v nejkrásněj­ších prostorách Sněmovny, klub bude sídlit v kanceláříc­h v patře Šternbersk­ého paláce, kde dvě desítky let úřadovali komunisté. Historie stavby je však mnohem starší. Dnešní barokní podobu mu dali Šternberko­vé v 18. století. Dům má mimořádný význam pro dějiny české vědy a umění. Za Šternberků v těchto prostorách vznikaly a působily předchůdky­ně tří nejvýznamn­ějších vědeckých a kulturních institucí – Akademie věd, Národní galerie a Národního muzea.

Nejničivěj­ší požár

Bartošovi kolegové se mohou těšit třeba na terasu s výhledem na Malostrans­ké náměstí, která náleží k prostorám klubu. „Budeme grilovat,“spřádá plány Bartoš. Snad si Piráti dají pozor. Historie se totiž občas opakuje. V tomto domě vypukl 2. června 1541 nejničivěj­ší pražský požár, jemuž padly za oběť dvě třetiny domů Malé Strany a polovina Pražského hradu.

Prostory klubu se také dočkají nové výzdoby. „Určitě si pořídíme nástěnku, ta je důležitá i v digitální době,“plánuje hlavní pirát. Klub si prý noví poslanci vyzdobí podle pirátského vkusu. „Nebudeme vrtat do barokních štuků, ale chceme to tady mít příjemné.“

Piráti se rozkoukáva­jí i v okolí Sněmovny. Zejména pro mimopražsk­é je zásadní zaparkovat, většina okolních ulic je totiž v modré parkovací zóně pro rezidenty. „Naštěstí už parkuju na poslanecké­m místě, přiznávám, že zatím bez příslušné kartičky. Ale mám auto polepené nápisem Pirátská strana. Pokutu jsem zatím nedostal,“přiznává Bartoš.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Kdy ji ztratím? Ivan Bartoš s čerstvou kartou poslance.
Foto: F. Vlček, MAFRA Kdy ji ztratím? Ivan Bartoš s čerstvou kartou poslance.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia