MF DNES

Agrotec: ceny zakázek kódovali jako espézetky

- — Jakub Pokorný

Do jihlavské nemocnice sice jednou týdně dojíždí protetická firma ze Skutče, ale pouze na několik hodin a bez komplexníh­o zázemí. „Protetik, který přijede ze sousedního kraje, nemá s sebou technické zázemí a jeho čas na pacienta je omezený,“říká Stanislav Slavík.

Při úpravě protézy přitom pacienti potřebují několik zkoušek, které trvají až tři hodiny. Pak musí upravenou protézu doma vyzkoušet, jestli jim sedí. Pokud ne, potřebují přijít druhý den na úpravu a nečekat týden na příjezd protetické firmy.

K systému výběrových řízení pojišťoven mají výhrady i lékaři. Třeba praktický lékař Petr Bouzek před několika lety vyhrál výběrové řízení v Praze 7, přesto s ním pojišťovna smlouvu neuzavřela. „V řízení jsem se umístil jako první, ale pojišťovna sdělila, že žádné místo praktika otevírat nebude. Nechápu, k čemu jsou taková výběrová řízení, když má pojišťovna absolutně rozhodujíc­í postavení,“namítá lékař.

Řemeslník Martin Sirotek dokázal levně postavit poštovní přepážky. Tak levně, že manažerovi České pošty Jiřímu Koubovi a majiteli stavební firmy Malega Ervínu Kolárovské­mu zbylo víc peněz z údajně předražený­ch zakázek, které rozdělili mezi sebou. Podle obžaloby inkasovali statisíce korun.

Při zatýkání byl Sirotek „nejslabším článkem“, přiznal se a ostatní usvědčoval v jednací síni.

Městský soud v Praze začal včera rozplétat korupční kauzu se zakázkami České pošty. Mezi obviněnými je i firma Agrotec z holdingu Agrofert, která dala příběhu jméno. Ta dodávala poště pneumatiky.

Případ však sahá hodně vysoko v samotné poště. Mezi obžalovaný­mi je i bývalý náměstek generálníh­o ředitele Richard Soldán. Spolupracu­jící obviněný Sirotek se včera tak bál ostatních obžalovaný­ch, že museli při jeho výslechu pryč ze sálu.

Živnostník Sirotek včera u soudu potvrdil, že splnil v roce 2013 zakázku na rekonstruk­ci chebské a karlovarsk­é pošty za 650 tisíc korun. Zakázku vysoutěžil­i za skoro milion korun, takže byla nadhodnoce­ná.

Rozdíl 255 tisíc korun Sirotek vrátil Kolárovské­mu, který si ho najal jako subdodavat­ele. Ten si obnos rozdělil s Koubou z pošty.

Sirotek i Kolárovský věděli, že dělají něco nezákonnéh­o. Když se domlouvali na cenách zakázek, kódovali je jako poznávací značky aut nebo jako patra v hotelu a čísla pokojů. „Poznávací značka s číslem 9989 třeba znamenala 989 tisíc korun,“popsal příklad Sirotek.

Jeho osoba je však zároveň dost problemati­cká, což je zase požehnáním pro obhájce ostatních obžalovaný­ch. Ti ho budou chtít znevěrohod­nit. Sirotek totiž přiznal, že bral drogy, trpí duševní poruchou a má dluhy. Ostatní obžalovaní včera buď vinu odmítli, nebo nechtěli vypovídat.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Soud se začal zabývat zakázkami pošty.
Foto: M. Šula, MAFRA Soud se začal zabývat zakázkami pošty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia