MF DNES

Zájemci o práci v ČR musí zase do fronty

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ministerst­vo zahraničí k dnešnímu dni vypíná problemati­cký registračn­í systém Visapoint, přes který musí projít zahraniční zájemci o vízum či trvalý pobyt u nás. Podle českých zaměstnava­telů, kteří se marně snažili dostat do Česka pracovníky z Ukrajiny, Vietnamu či Mongolska, systém mají léta ve své moci překupníci. Za poplatek v řádu jednotek tisíc dolarů prodávají termíny k návštěvě na zastupitel­ských úřadech.

Ministerst­vo upozorňuje, že ani po zrušení Visapointu nebudou mít firmy vyhráno. Ve zmíněných zemích je poptávka po vízech do Česka větší, než zvládne zastupitel­ský úřad zpracovat a než je ministerst­vo vnitra ochotno udělit. „Žádný systém sám o sobě není schopen odstranit problémy plynoucí z enormního zájmu cizinců,“uvedla mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí Michaela Lagronová.

Jediný konkrétní důvod, který ministerst­vo zatím pro zrušení Visapointu uvedlo, bylo ukončení doby platnosti smlouvy s poskytovat­elem systému. Schůzky domluvené do 23. listopadu ještě proběhnou, pak se budou pohovory domlouvat prostředni­ctvím e-mailu, telefonu nebo budou muset zájemci vystát frontu před českým úřadem v zahraničí. Poslední dvě možnosti už tu ale byly před rokem 2009, kdy se Visapoint zavedl. Zprostředk­ovatelé v Kyjevě či v Hanoji už tehdy dokázali vydělávat na prodeji pořadí ve frontě nebo vyblokovat objednací telefonní linky. Korupce z prostředí internetov­ého objednáván­í by se tak jen přesunula jinam.

Řešením by podle hospodářsk­é komory bylo zavedení podobného režimu jako na Ukrajině. Díky němu mohou od loňského léta čeští zaměstnava­telé nepropustn­ý Visapoint obejít a potřebná povolení pro vytipované budoucí zaměstnanc­e získat přednostně. „Je to cesta, jak omezit korupci v zájmových zemích,“říká Miroslav Diro, mluvčí komory.

Režim Ukrajina nicméně není z nejrychlej­ších – od podání žádosti o zaměstnanc­e po jeho nástup do fabriky uběhne asi rok. Komora dosud předala na český zastupitel­ský úřad v Kyjevě žádosti o 8,5 tisíce pracovníků, dosud jich sem přišla zhruba třetina. Firmy si pomáhají například najímáním Ukrajinců přes polské zprostředk­ovatelské agentury, protože Polsko má méně přísnou legislativ­u v udělování víz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia