MF DNES

Kabelek je málo, Hermes shání posily

-

Nákup luxusní kabelky s sebou může přinést zdravotní komplikace. Módní blogerka Megs Mahoney Dusilová popsala, jak se dva dny potýkala s šokem poté, co si pořídila kabelku značky Birkin.

Podobné stavy asi bude zažívat více lidí, protože kvůli zájmu o módní doplněk s cenovkou začínající na deseti tisících dolarech, musí jeho výrobce Hermes otevřít dvě nové továrny – jednu nedaleko Bordeaux a druhou poblíž Paříže. Podle agentury Bloomberg by měly obě dohromady zaměstnat 500 lidí. Hermes letos výrobu zvýšil, ale už přitom narazil na výrobní kapacity.

Na v přepočtu zhruba 220 tisících korunách však „birkinky“jen startují, jejich nejdražší sestry se prodávají za mnohonásob­ek. Avšak o zájemce nouzi nemají, dokonce na ně existují pořadníky.

Zatímco v letech 2015 a 2016 se Hermes a další výrobci luxusního zboží potýkali s propadem, letošní rok jim zisky vylepší.

Ekonomika eurozóny i celé EU totiž docela svižně roste, což se už začalo propisovat i do lepší nálady všech zákazníků – tedy i těch, kteří by jinak o ikonických kabelkách jen snili. (ms)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia