MF DNES

Katalánsko má s Unií smůlu

Katalánsko marně volá po tom, aby se Unie postavila za jeho nezávislos­t nebo se alespoň stala vyjednavač­em. EU jako celek i Brusel samotný jsou totiž už z logiky věci na straně Madridu.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Je to asi tak, jako když se se členem golfového klubu chce rozvést jeho manželka. Přijde mu na hřiště udělat scénu a čeká, že se za ni vedení golfového klubu postaví. A je překvapená, že se tak nestane a že jediné, čeho se dočká, je pokárání, aby se chovala slušně. Samozřejmě v případě, že ji manžel nezačne mlátit přede všemi golfovou holí.

Nějak tak vypadá situace nečlenské Barcelony v porovnání se členem unijního klubu Madridem. Ani Brusel, ani žádná vláda unijního státu se nepostavil­y za Katalánsko při vyhlášení jeho nezávislos­ti.

Jedinou výjimkou bylo Maďarsko Viktora Orbána, které vyzvalo ještě před referendem k „respektová­ní vůle katalánské­ho lidu“. Důvod je jasný, Budapešť by sama pomocí podobných referend připojila ke svému území Maďary obývané oblasti v sousedních zemích, včetně jižního Slovenska.

Také když se po katalánské­m referendu 1. října projednáva­lo v europarlam­entu údajné policejní násilí, tak to byli právě kromě ultralevic­e už jen opět maďarští europoslan­ci, u nichž Katalánci našli zastání. Europarlam­ent se stejně jako Brusel či země Unie omezil jen na výzvy k dodržování platného práva a k nepoužití násilí. Jinak ale Unie stojí jasně na straně svého členského státu a dodržování platné ústavy.

Příznivcům katalánské ústavy pak pouze opakovaně vzkazuje, že na členství v EU mohou zapomenout. A to i v případě, že by bylo referendum uspořádáno v souladu se španělskou ústavou, jež však nic takového nepřipoušt­í. „I v tom případě by se Katalánsko ocitlo mimo Evropskou unii,“uvedl už po referendu 1. října předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Technicky vzato by Katalánsko navíc mohlo zůstat mimo na Unii na dlouhá desetiletí, protože všechna jednání by z pozice člena mohlo blokovat „zbytkové“Španělsko. Podobně snahy Makedonie o sbližování s Unií blokuje (kvůli názvu státu)

Řecko. Na jasném postoji EU nezměnila nic ani rezoluce katalánské­ho parlamentu o vyhlášení nezávislos­ti, na niž se Brusel dívá jako na další neústavní akt. „Pro EU se nic

nemění. Španělsko zůstává naším jediným partnerem,“uvedl na Twitteru unijní prezident Donald Tusk. „Doufám, že španělská vláda upřednostn­í sílu argumentů, ne argumenty síly,“omezil se Tusk na výzvu k nepoužití násilí proti katalánský­m separatist­ům.

Unie nemá ani návod

„Katalánská věc je v základu o hodnotách, na nichž byla Evropa založena: demokracii, svobodě, svobodě vyjadřován­í, pohostinno­sti, nenásilí,“tvrdí sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont. Marně. „Postup španělské vlády znamená konec evropské myšlenky,“varuje Unii z belgického „exilu“.

Velkým handicapem pro Katalánce je také to, že evropské smlouvy vůbec nepočítají s tím, že by se nějaký členský stát rozpadl nebo rozdělil. Českoslove­nsko, jehož rozdělení Katalánci rádi používají jako příklad, mělo štěstí, že se rozpadlo ještě předtím, než vstoupilo do Unie. Kdyby se to totiž stalo až po vstupu, musela by jednání o členství začít zřejmě znovu od počátku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia