MF DNES

Amatér Papadopoul­os ohrožuje Trumpa

Nebezpečí pro Trumpa přichází z nečekané strany. Je jím mladý, až příliš snaživý muž, který si počínal, jako by byl Henry Kissinger.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Možná to byl hochštaple­r, možná nula, která věřila, že zrovna na jejím prstě se bude točit zeměkoule. V konečném důsledku to vyjde nastejno.

George Papadopoul­os, mladý muž tak bezvýznamn­ý, že se s Donaldem Trumpem potkal zřejmě jen jednou, je momentálně největším nebezpečím pro Bílý dům. Teď ho ždímá FBI a on se třeba bude chtít vykoupit – tím, že pošle peška dál.

Byl sice zahraničně­politickým poradcem Trumpovy kampaně, což však jen ukazuje, jak Trumpův štáb zpočátku mlel naprázdno a přijal i tohoto třicetilet­ého člověka, který měl tak nulové zkušenosti, že jako kvalifikac­i si do životopisu zapsal účast ve studentské hře na OSN.

S tímhle pozadím najednou začal dojednávat schůzku Trumpa s Putinem, předání údajných tisíců kompromitu­jících e-mailů o Hillary Clintonové a nakonec, když Trump neměl o setkání v Kremlu zájem, i vlastní schůzku s Putinem, na níž chtěl šéfa zastoupit. Přestože byl pouhým neplaceným dobrovolní­kem.

Funkce, kterou se mohl ohánět, zřejmé velikášstv­í a rozhodně i vyprázdněn­ost Trumpova týmu ho přesvědčil­y, že má být ve středu světového dění. Trumpovi se teď zpětně vymstil jeho sklon k bombastick­ým superlativ­ům: i když musel při vyjmenováv­ání svého zahraniční­ho týmu na začátku kampaně přečíst Papadopoul­osovo jméno z papírku, neodpustil si poznámku, že to je skvělý chlapík. Média mu to teď otloukají o hlavu: zpětně to vyvolává dojem, jako kdyby mladý muž byl Henry Kissinger Trumpova týmu. Čili vlastně není důvod pochybovat, že zrovna jeho by si Rusové vybrali jako kontakt, přes nějž nabídnou „špínu na Hillary“, jak to Papadopoul­os nahlásil volebnímu štábu.

Možná, že nabídka skutečně existovala, možná ne. Ale to teď nehraje roli, protože v téhle hře nyní jde o slova, ne o skutky.

Je jedno, že Trumpovi lidé Papadopoul­ose vždycky utnuli a odmítli. Zůstala jeho elektronic­ká pošta, v níž je informuje o londýnském profesorov­i Josephu Mifsudovi a jakési Rusce, kteří zajistí e-maily o Hillary i objetí s Putinem.

Řadě amerických médií to včera stačilo jako důkaz, že mezi Rusy a Trumpovou kampaní probíhala čilá podlá komunikace.

 ?? Foto: archiv ?? George Papadopoul­os Trump ho označil za lháře.
Foto: archiv George Papadopoul­os Trump ho označil za lháře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia