MF DNES

Manafortov­y obleky aneb jak FBI vytváří tlak

- — Milan Vodička

Pokud by vás to zajímalo, tak Paul Manafort, exšéf Trumpovy kampaně nyní obviněný ze zločinů, jako je praní peněz a daňové úniky, během čtyř let utratil za luxusní oblečení víc než 1,3 milionu dolarů.

Americká média to zveřejnila včera, bylo to součástí obviňovací­ho spisu. Všichni tak vědí, že jen v Beverly Hills utratil 520 000, přičemž jeden nákup za opravdu „nechutnou sumu peněz“, jak se tam od dob filmu Pretty Woman říká, ho stál 128 280 dolarů.

Když to čtete do detailů, nejdřív se zarazíte, jak rozmařilý Manafort byl. Pak vás napadne, co všechno FBI vypátrala. A to je její vzkaz. Ve spisu je uvedeno, že to bylo v období od června 2008 do prosince 2012. A že v téže době dal Manafort v jednom newyorském obchodě za oblečení 849 215 dolarů. A že ve Virginii v jedné antikvě se starými koberci nakoupil zboží za milion, pořídil si i vychytávky pro inteligent­ní dům za 1,3 milionu.

Tyhle řadu let staré částky tedy zajímaly FBI, i když vlastně pátrala po tom, zda loni Trumpova kampaň nebyla napojena na Rusy.

V číslech je zahaleno poselství: víme všechno, vypátráme i to, kde jste surově odcvrnkli mravence. Nevzdorujt­e, spolupracu­jte. Odkryjeme i to, co by vás mohlo mrzet, protože když se zajímáme o vás, proplejeme celý váš rodinný záhon. Třeba vaši dceru.

A tak se včera Amerika dozvěděla i to, že Manafortov­a dcera Jessica má od loňska problém a čelí žalobě, protože na Manhattanu pronajímá přes Airbnb byty, které má sama pronajaty, a vydělává na tom 30 000 dolarů měsíčně.

Podtext ostatním: radši spolupracu­jte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia