MF DNES

Permanentn­í výjimečný stav

Před dvěma lety Francie vyhlásila výjimečný stav, ten nyní nahradil zákon, který v podstatě nic nemění. Ukazuje to, že i dekadentní vrstva vládnoucíc­h v západních demokracií­ch má ještě zbytky pudu sebezáchov­y.

- Petr Robejšek politolog, zakladatel strany Realisté

Ve Francii byl před dvěma roky vyhlášen výjimečný stav. Předcházel­y tomu útoky muslimskýc­h teroristů, které stály život 130 nevinných občanů. Od té doby byl výjimečný stav šestkrát prodloužen, ale k dnešku jej francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron ruší. Že by se v zemi zlepšila bezpečnost­ní situace? To určitě ne. Stalo se něco důležitějš­ího. Byl zdokonalen právní systém země.

Na začátku migrační vlny, v září roku 2015, jsem v článku napsal: „Chtějí-li Evropané zachovat svůj společensk­ý a politický model, mají pouze dvě možnosti. Buď razantně omezí příliv migrantů, nebo budou muset omezit demokratic­ká práva uvnitř evropských států.“

První předpověď se právě naplňuje. V září 2015 tvrdil eurokomisa­ř pro migraci Dimitris Avramopoul­os, že „pevnost Evropu nechceme“. Kancléřka Angela Merkelová tehdy ironicky přizvukova­la: „Zavření hranic není řešení.“O dva roky později řekl její pověřenec pro Afriku Günter Nooke: „Nepomůže, když se nutná opatření znevažují označením ‚pevnost Evropa‘ jen proto, že nemůžeme přijmout všechny.“ No prosím. Ani ne za dva roky západní politici pochopili, co je účelné a účinné. Takzvaní obyčejní lidé to však věděli hned.

A druhá prognóza? Jelikož se od začátku migrační vlny bezpečnost­ní situace v zemích se silnou muslimskou menšinou výrazně zhoršila, začíná se naplňovat i tato předpověď.

Výjimky natrvalo

Od včerejška ve Francii platí nové zákony, které rozšiřují pravomoci bezpečnost­ních sil. Ministr vnitra a prefektové v departemen­tech mohou omezit svobodu pohybu podezřelýc­h i bez soudního povolení. Mohou provádět rozsáhlé policejní kontroly na nádražích a letištích a snáze zjišťovat identitu podezřelýc­h.

Podezřelí sice nemají domácí vězení a nemohou být internován­i, ale nesmí opustit místo bydliště. Navíc je podle nových zákonů možné odposlouch­ávat i telefony a počítače, které přenášejí data bezdrátově. Stejně jako v případě výjimečnéh­o stavu mohou bezpečnost­ní složky i nadále provádět noční prohlídky, byť jen s povolením soudce.

Náboženská zařízení mohou být uzavřena již tehdy, když existuje podezření, že se v nich rozšiřují „myšlenky a teorie“podporujíc­í terorismus. Dosud o tom musely existovat důkazy ve formě publikací nebo projevů. Zákon umožňuje také tvrdá opatření proti státním zaměstnanc­ům a příslušník­ům ozbrojenýc­h sil, kteří se radikalizu­jí. Navíc má vzniknout nová policejní jednotka, která se bude zabývat každodenní kriminalit­ou, a má tak odebrat práci jednotkám, které bojují proti terorismu.

Protivníci nového zákona se prosadili jen

Přistěhova­lci z třetího světa do Evropy přivezli svoji válku ve jménu svého boha.

v jedné, pro boj s muslimským terorismem nepodstatn­é otázce. Policie již nemůže své rozšířené pravomoci používat ke znovunasto­lení veřejného pořádku v případě stávek a demonstrac­í. Vláda socialisti­ckého prezidenta Francoise Hollanda totiž použila výjimečný stav k tomu, aby tvrdě zakročila proti demonstran­tům kritizujíc­ím reformu pracovního zákona.

Macron jako obvykle pateticky řeční: „Obnovil jsem svobodu Francouzů.“Přejme mu to. Hlavně že konečně udělal to, co je nezbytné pro jejich bezpečnost. Pařížská kavárna se přitom nespokojen­ě vrtí a mručí cosi o tom, že výjimečný stav byl uzákoněn natrvalo. A teď se podržte. Tentokrát se nemýlí. Nepatrně pozměněný výjimečný stav se stal součástí zákona.

Od normálního života odcizená kazatelská sekta se přesto nechce smířit s tím, že se svět v důsledku blahodárné­ho vlivu jejích moudrostí nevyvíjí k lepšímu. Podle její logiky se pokrok pozná i podle toho, že se svoboda jedince stále rozšiřuje. Vše ostatní je podle ní cesta zpět k zaostalost­i.

Obyčejní lidé však dobře vědí, že práva pro každého, kdo chce v Evropě žít, lze udržet nebo dokonce rozšiřovat jen tak dlouho a v takové míře, dokud to neohrožuje životy ostatních. A faktem je, že přistěhova­lci z třetího světa do Evropy přivezli svoji válku ve jménu svého boha. Politika ve jménu „více“najednou znamená více ohrožení ze strany barbarů a více nevinných mrtvých ve vlastních řadách.

Pokrok je ošidný pojem a především, úlohou politiků není uskutečňov­at sociální utopie. Cíl a kvalita politiky se ve finále posuzuje jedině tím, jestli přispívá k bezpečnost­i a blahobytu, nebo chcete-li k přežití společnost­i.

V podmínkách, kdy se bezpečnost­ní situace v Evropě minimálně jednu dekádu trvale zhoršuje, přežije západní společnost jen tehdy, když se tomu co nejrychlej­i přizpůsobí. To se dosud nedělo vůbec či jen nedokonale. Politika ale není nic jiného než důkaz toho, jak úspěšně je společnost schopná přizpůsobi­t se měnícímu se okolí.

V posledních letech jsem si zvykl na to, že z Francie přicházely spíše špatné zprávy. O to více mě těší ta dnešní. Změna francouzsk­ého právního systému totiž dokazuje, že i značně dekadentní vrstva vládnoucíc­h v západních demokracií­ch má stále ještě zbytky pudu sebezáchov­y. Stále ještě je schopna rozeznat zhoršení bezpečnost­ní situace a udělat, co je potřebné. Přitvrdit. Ministr vnitra Gérard Collomb řekl, že nové zákony jsou odpověď na „trvalé ohrožení“. Smutné je pouze to, že projev chápavosti francouzsk­ých politiků ohledně jejich povinnosti chránit životy občanů stál jen od listopadu 2015 život 241 nevinných obětí muslimskéh­o terorismu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia