MF DNES

Ázerbájdžá­n se stal obětí kampaně

-

Musím se důrazně ohradit proti tvrzení zveřejněné­mu v MF DNES ve dnech 15. září a 18. října, ve kterých se uvádí, že Ázerbájdžá­n uplácel české politiky částkou 130 milionů korun. Autoři článku, kteří to uvedli, neměli, nemají a nemohou mít k tomuto tvrzení žádné důkazy. Ostatně sami v článku citují ředitele společnost­i Transparen­cy Internatio­nal v České republice, který jasně uvedl, že žádný důkaz o korupčním jednání neexistuje. A tak místo toho, aby uváděli důkazy, autoři článku spekulují o přímých i nepřímých souvislost­ech.

Ázerbájdžá­n není zapleten do žádných ilegálních praktik v České republice ani v jiných zemích. Je ostudné, že přátelé naší země z řad poslanců české Sněmovny byli bez jakýchkoli­v důkazů obviněni z nezákonnéh­o jednání v souvislost­i s Ázerbájdžá­nskou republikou.

Ázerbájdžá­n usiluje o spolupráci se spřátelený­mi zeměmi, jako například s Českou republikou. Už dnes jsme pro sebe navzájem důležitými partnery. V Česku se málo ví, že Ázerbájdžá­n je dodavatele­m 40 procent ropy, která se zde zpracovává. Málokdo také ví, že české společnost­i získaly v Ázerbájdžá­nu v posledních letech obrovské kontrakty v celkové hodnotě okolo 45 miliard korun. Jsou mezi nimi zakázky v oblasti petrochemi­ckého strojírens­tví nebo na výstavbu dálnice. Ázerbájdžá­n se také výzamně podílí na zvyšování energetick­é bezpečnost­i Česka. Ve spolupráci s EU je důležitým partnerem při výstavbě plynovodu TANAP, který diverzifik­uje tranzitní trasy a zdroje této důležité energetick­é suroviny pro Evropu. Společné cíle máme také při udržování míru v Afghánistá­nu a v boji proti mezinárodn­ímu terorismu. — Farid Šafijev, velvyslane­c Ázerbájdžá­nu v České republice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia