MF DNES

ČSSD musí doleva a ne dohněda

-

Nedělní podvečer si dvojice sociálních demokratů zpříjemnil­a hádkou na sociální síti Facebook. Čerstvě zvolený poslanec Tomáš Hanzel a šéf jednoho z odborů na Úřadě vlády Michal Pícl se střetli nad tím, co je pro ČSSD horší. Navrhovat progresivn­í zdanění, či obviňovat Romy ze zneužívání sociálních dávek? „Normální pracující lidé, kteří chodí do práce, jsou znechuceni z toho, že ti, kdo celý život nepracoval­i, mají skoro to samé nebo někdy i více,“psal Tomáš Hanzel. Podle Pícla je to šílený výrok. Naopak podle Hanzela byl šílený návrh progresivn­ího zdanění, který ČSSD předložila letos na jaře. Jeho hlavním autorem byl Michal Pícl, který ho následně také představov­al v médiích.

Hádka obou politiků není tak zajímavá, protože stranu ve volbách postihl zásadní krach, a tak se v ní odehrává řada různých sporů. Nicméně hádka je pro sociální demokraty zásadní z hlediska své povahy. Ta samá ji totiž čeká po utrženém debaklu.

Měla by se přitom poučit v právě uplynulém volebním období, kdy ji hrátky s národovect­vím zásadně poškodily.

Pokud se má ČSSD změnit opravdu zásadně, musí si strana konečně říct, jestli se vydá po národně sociální cestě, kterou nezastupuj­e jen Hanzel, ale třeba poslanci jako Jaroslav Foldyna nebo částečně i Milan Chovanec, nebo jestli si vybere liberálně sociální směr, který ve straně reprezentu­jí spíše mladí politici jako Pícl, ale prosazoval ho například také Jiří Dienstbier a v podstatě i Lubomír Zaorálek.

Souboje mezi těmito dvěma ideovými křídly stranu provázejí už od doby, kdy ji vedl Miloš Zeman. Po pokusu o puč Michala Haška a jeho společníků proti Bohuslavu Sobotkovi, který následoval ihned po volbách v roce 2013, to vypadalo, že toto dilema ČSSD vyřešila a vybere si liberální postoje.

Jenže pak se její první místopředs­eda Milan Chovanec začal natáčet se zbraněmi a chovat jako typický národně sociální politik. Strana jako by chtěla být obojí. V praxi však nebyla ani jedno.

Ještě horší však bylo, že jediná témata, s kterými šla proti proudu, byla ta národoveck­á prosazovan­á Chovancem. Typicky levicová, avšak sporná až populistic­ká témata strana buď úplně vynechával­a, nebo když nějaké otevřela, po první kritice od něj utekla. Jako třeba od progresivn­ího zdanění.

Pohled do ostatních evropských zemí ukazuje, že levice je v krizi především tam, kde se jí nedaří vyvolávat spory založené na kritice nízké životní úrovně. Tam, kde se jako u nás namísto toho prosadilo téma strachu z uprchlíků, levicové hlasy přebrali populisté.

Levicoví voliči vnímají chudobu jako hrozbu a úkolem levicových stran je jim ochranu před ní nabídnout. Jenže nejen v Česku pocit ohrožení z chudoby přebíjí pocit strachu z uprchlíků a kulturních změn.

Pokud tedy první místopředs­eda hlavní levicové síly v zemi voliče utvrzuje v tom, že ke strachu mají důvod, nemůže se strana divit, že jí voliči utečou k tomu, komu věří, že je před tímto nebezpečím ochrání. V Česku buď za umírněnějš­ím vůdcem typu Andreje Babiše, nebo dokonce za Tomiem Okamurou.

To platí i pro budoucnost. Levici tato témata mohou leda připravit o hlasy. To si musí sociální demokraté pro následujíc­í hledání nové vlastní tváře zapsat za uši. Jinak budou za čtyři roky současných sedm procent považovat za slušný úspěch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia