MF DNES

Unijní hodnoty víc hájí východ, než západ EU

Přestože Andrej Babiš zatím euro odmítá, europoslan­kyně hnutí ANO Martina Dlabajová říká, že jde o dobrý projekt, který však vyžaduje reformu.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Rada EU před týdnem schválila návrh nové směrnice o vyslaných pracovnící­ch, který za čtyři roky zavede pravidlo „na stejném místě stejnou mzdu“. Z oblíbeného projektu francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona se však i díky Praze podařilo vyjmout pro Česko klíčové řidiče kamionů. „To je velký úspěch,“říká europoslan­kyně Martina Dlabajová.

Může se směrnice o vyslaných pracovnící­ch stát „novými povinnými kvótami na migranty“a opět rozdělit Unii?

Myslím, že přinejmenš­ím komunikace nebyla dobrá a vypadala podobně jako v případě povinných kvót. Po desítkách let otevírání je Unie opět rozdělená na dva tábory. Navíc se otevřela i citlivá otázka mezd v Evropě. A odnesli to vyslaní pracovníci, i když představuj­í méně než procento unijní pracovní síly.

Mimochodem, je podle vás bitva o nepokračov­ání povinných kvót na migranty vyhrána, jak říká Bohuslav Sobotka?

Vítězství v bitvě se ohlašuje až po jejím konci. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Máme však signály, že povinné kvóty by už neměly být tím nejdůležit­ějším. A že v rámci řešení migrační krize bychom se na to měli podívat racionálně­ji a netočit se jen kolem kvót.

Ten racionální pohled, že je důležitějš­í se shodnout na ochraně hranic EU, podle vás už převažuje?

Ano, mám ten pocit. Už skončilo takové to vzájemné obviňování, kdo chce nebo nechce pomoci. A zdá se, že racionalit­a skutečně převážila. Velmi bych si to přála.

Pojďme zpět k zmíněné směrnici o vyslaných pracovnící­ch. Co je špatného na heslu, kterým se řídí: „Za stejnou práci na stejném místě stejnou mzdu“?

To, že se nikdo nepodíval na to, jaký to bude mít dopad na vnitřní trh a volný pohyb služeb v Unii, který patří k základním svobodám. Mám pocit, že dnes to jsou východní země EU, které bojují za zachování základních hodnot a principů Evropské unie, zatímco západní státy se rozhodly tyto principy ignorovat a vytvářejí ochranářsk­é bariéry. Vyslaní pracovníci se stali tím symbolem. Přitom vysílání pracovníků je naprosto legální věc, která je pro mobilitu v Evropě velmi důležitá. Dnes z některých států EU zaznívají hlasy, že vysílání pracovníků je v podstatě nelegální, že ničí trh. Padají slova jako sociální dumping. Odlišné mzdy a rozdílné úrovně ekonomik, které jsou v Evropě normální a navíc nutné pro udržení konkurence­schopnosti, začaly být rovnítkem pro sociální dumping.

A není to tak?

Ne, začala se míchat jablka s hruškami, začala se míchat nelegální práce, mobilita pracovní síly, dokonce i migranti. Nejde však házet všechno do jednoho pytle. Nelze dávat na roveň bankovního pracovníka, který byl vyslán do zahraničí na dvouletý bankovní projekt, s řidičem, který cestuje během jednoho týdne přes deset různých zemí. Nebo s polským instalatér­em, který je legálně zaměstnán ve Francii francouzsk­ou firmou podle tamních norem. To všechno se ale smíchalo dohromady a vznikla z toho ideologick­á debata, jež úplně pominula důsledky, které to bude znamenat. Například právě pro firmy, jejichž vyslaní pracovníci služby v zahraničí poskytují.

Kolika Čechů se nová směrnice o vysílání pracovníků týká?

Čechů, kteří jsou vysíláni, je asi 35 tisíc. Naopak pracovníků, kteří jsou vysíláni pracovat do Česka, je asi 19 tisíc. Jsme proto v jiné situaci než další země střední Evropy. Třeba Poláků je vysíláno za prací do zahraničí půl milionu a v Polsku pracuje pouze 15 tisíc pracovníků, kteří tam byli vysláni ze zahraničí. I proto Česko od počátku debat o směrnici mohlo zastávat racionální pozici.

Proč se vlastně právě tato směrnice stala pro francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona tak velkým volebním tématem, které si prosadil i v Evropské unii?

To nikdo úplně nechápe, protože počet Francouzů, kteří jsou vysláni pracovat do zahraničí, a počet cizinců, kteří jsou vysláni na práci do Francie, je téměř vyvážený. Prezident Macron prostě potřeboval prosadit doma ve Francii reformu pracovního trhu a ze změny směrnice o vysílání pracovníků si udělal svůj symbol, který naopak prosadí v Unii. Bohužel to odnesla střední a východní Evropa.

Česká vláda ale výsledný kompromis přivítala. Co podstatnéh­o se podařilo prosadit?

Velkou otázkou pro nás byla oblast dopravy. I já jsem prosazoval­a, aby směrnice neplatila pro tuto oblast. To se bohužel v Evropském parlamentu prosadit nepodařilo, ale podařilo se to při schvalován­í ministry práce a sociálních věcí. To je úspěch České republiky. Neúspěchem naopak je, že se doba vysílání snížila z dvaceti čtyř na dvanáct měsíců, respektive s prodloužen­ím na osmnáct. Proč by mělo platit nějaké časové omezení, když už jsme přistoupil­i na princip stejné odměny? To vůbec nechápu. To je prostě jen taková „macronovšt­ina“.

Nevadilo vám, že o tak důležité unijní směrnici rozhodl ještě starý kabinet, konkrétně ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, a ne už nová vláda?

Na pozici České republiky ke směrnici se shodla celá dosavadní vládní koalice. Stranická příslušnos­t v tom nehrála roli.

Proč Poláci a Maďaři hlasovali proti přijetí směrnice?

Češi a Slováci si určili své cíle, které chtěli do směrnice prosadit. A hledali rovnováhu mezi tím, co budou požadovat a co dostanou, což byla určitě zmíněná otázka vyjmutí dopravy. Proto jsme hlasovali pro.

Není to i tím, že my Češi se pomalu dostáváme mezi bohatší státy Evropy a začínáme s nimi sdílet jejich zájmy?

Ano, to je přesně ten důvod, proč by Česká republika měla být v této diskusi racionální a dívat se na problémy z obou stran. I my jsme totiž vystaveni tlaku ze států EU, které jsou chudší než my. Měli bychom trvat na dodržování pravidel jednotného vnitřního trhu a prosazovat boj proti jejich obcházení. Ale nemyslím si, že cestou je vytvářet nová a nová přísnější pravidla. Protože to neznamená, že je budou všichni více dodržovat, naopak to může vést k tomu, že mnozí budou hledat další cesty, jak je obejít. Sociální ochrana pracovníků prostě musí být v rovnováze s volným pohybem služeb.

Europoslan­ci ANO jsou součástí velmi prounijní frakce liberálů. Vyhrála tedy v českých volbách jasně proevropsk­á strana?

Ano, jsme jedna z těch nejvíce proevropsk­ých frakcí. Je známé, že její šéf Guy Verhofstad­t je velký eurofedera­lista, ale zrovna v tomto se s ním v názorech trochu lišíme. A pokud jde o české volby, jsem přesvědčen­á, že volby v České republice vyhrála proevropsk­á strana. Jak ministři za ANO, tak europoslan­ci za ANO prosazoval­i a prosazují evropskou myšlenku. Všichni vědí, že chceme proevropsk­ou Českou republiku a chceme konstrukti­vně přispívat k reformě Evropské unie.

Takže můžete zaručit, že referendum o vystoupení z Evropské unie Tomiu Okamurovi přes hnutí ANO neprojde?

Já si ho nepřeju a budu dělat všechno pro to, aby k němu nedošlo. Ale je to i na ostatních stranách, které se dostaly do parlamentu. Naše společná povinnost je vytvořit proevropsk­ou vládu. To je odpovědnos­t nejen toho, kdo volby vyhrál, ale i těch ostatních sil, které sedí ve Sněmovně a jsou proevropsk­é. Já to z evropského pohledu vidím jako velký závazek, aby vznikla proevropsk­á vláda.

Předseda vaší frakce Verhofstad­t je nejen eurofedera­listou, ale i velkým bojovníkem za euro. Proč hnutí ANO před volbami českým občanům slibovalo, že euro během své čtyřleté vlády nezavede?

Hnutí ANO si je vědomo toho, že eurozóna není v takové situaci, aby Česko euro přijímalo. Říká jasně, že považuje euro za dobrý projekt, za dobrou budoucnost, ale musí být nejdříve provedeny reformy eurozóny. A pokud jde o vámi zmíněného pana Verhofstad­ta, tak ten je v mnoha ohledech vůči eurozóně ještě kritičtějš­í než argumenty, které zaznívají v České republice. To ale neznamená, že by nebyl proevropsk­ý.

Euro má tedy budoucnost?

Ano, má před sebou budoucnost, velkou budoucnost, je to dobrý projekt. Avšak za podmínky, že celý systém eurozóny projde reformou.

Z klubu europoslan­ců ANO odešel v těchto dnech místopředs­eda Evropského parlamentu Pavel Telička. Bavíte se spolu vůbec ještě?

Samozřejmě se spolu bavíme. My spolu názorově a pracovně nemáme žádný problém. Já rozhodnutí Pavla Teličky respektuji, byť je to samozřejmě nešťastné. Naše spolupráce s ním na půdě Evropského parlamentu tím ale zdaleka nekončí.

A rozumíte tomu, proč se s hnutím ANO rozloučil? A máte jako europoslan­ci na Andreje Babiše i dění v hnutí odpovídají­cí vliv?

Pavel Telička a Andrej Babiš měli dlouhodobě rozdílné názory. A pokud jde o nás, myslím, že teď po volbách si dokážeme některé věci (s Andrejem Babišem, pozn. red.) vysvětlit. Myslím, že za tři roky práce v Evropském parlamentu je za všemi europoslan­ci z hnutí ANO vidět kus práce. Byli jsme sem zvoleni s jasným programem a budeme se ho dál držet.

Kdo je teď v hnutí ANO po odchodu Pavla Teličky jednička přes zahraniční politiku?

Hnutí ANO v tuto chvíli řeší jiné priority. Jako je třeba mnou zmíněná proevropsk­á, stabilní vláda.

 ?? Foto: archiv Martiny Dlabajové ??
Foto: archiv Martiny Dlabajové
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia