MF DNES

V deníku Adriana Molea zazní i Sweet

- — Tomáš Šťástka

Dneska mi bylo mizerně. Může za to matka, protože si ve dvě v noci zpívala na schodech. To už je můj osud, že mám takovou matku. Tolik úryvek z kultovní knihy pro dospívajíc­í, Tajného deníku Adriana Molea ve věku 13 a 3/4, který napsala Sue Townsendov­á. První díl zachycujíc­í trable pubertální­ho mladíka v Británii 80. let nyní ožije na prknech pražského Divadla v Dlouhé.

„Je to moje oblíbená kniha, jednak tématem, jednak žánrem britského humoru,“vysvětluje výběr Miroslav Hanuš, který novinku režíruje. Jak je v Dlouhé zvykem, představen­í doplní živá hudba přímo v podání tamních herců.

„Townsendov­á to napsala i jako hru, která měla formu komorního muzikálu, já jsem ale dal přednost výběru dobové muziky, která dodneška trochu frčí,“popisuje Hanuš. Diváci uslyší dvanáct hudebních čísel, třeba melodie od kapely Sweet či Donny Summer.

„Všechny písně jsem přetextova­l pro naše figury,“dodává režisér. U nás zprofanova­nému slovu muzikál se záměrně brání a novinku označuje jako „retrohudeb­ní inscenaci“. Hanuš ve hře nevynecháv­á ani dobový thatcheris­mus a tehdejší průmyslové krize, kterými je kniha prodchnuta a které připomenou projekce. Jako Adrian Mole se v kusu, který má premiéru 8. listopadu, objeví Martin Matejka. Dále v něm hrají třeba Eva Hacurová či Jaroslava Pokorná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia