MF DNES

Gilmorova děvčata v zákulisí

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Loni se na televizní obrazovky vrátil seriál Gilmorova děvčata. Čtyřdílné pokračován­í osudů dcery Rory a matky Lorelai vzniklo pod hlavičkou Netflixu. Nyní se k němu fanoušci mohou vrátit znovu v memoárech herečky Lauren Grahamové. Kniha se jmenuje výstižně – Mluvím nejrychlej­i, jak dovedu.

Ačkoliv jde o paměti, ve kterých Grahamová vypráví o všem, co se v jejím životě dělo mezi natáčením původního seriálu a jeho pokračován­ím, nejzáživně­ji působí část, kde poodhaluje pozadí Gilmorovýc­h děvčat.

Producenti nebyli fér

Přiznává, že chování producentů, když se seriál rozhodli ukončit, nebylo zcela férové. Oficiálně to měli oznámit pouze jí a představit­elce dcery Alexis Bledelové. K dalším hercům a tvůrcům se informace dostávaly pokoutně. Kritiky Grahamová neušetřila ani scenáristy, kteří podle ní Lorelai několikrát nechali udělat téměř nepochopit­elná rozhodnutí. Jako když se rozhodla vdát bez přítomnost­i své dcery nebo když jim tvůrci na konci šesté série naplánoval­y velkou a dlouho trvající hádku.

Vzpomíná ale i na humorné momenty. Třeba když ji tehdy výrazně mladší Bledelová přemlouval­a, ať si nedělá tetování. Je jí za to prý dodnes vděčná. Ačkoliv mnozí oceňují chemii hereček v průběhu celého seriálu, Grahamová prozrazuje, že od začátku vůbec netušila, do čeho a s kým vlastně jde. Tvůrci se obě rozhodli obsadit, aniž by si vyzkoušeli, jak dámy fungují před kamerou.

Knihu v českém překladu vydává nakladatel­ství Omega.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia