MF DNES

Beton proti teroru přišel z Paříže

Zábrany před obchodními centry váží 250 kilo. Rozjetému autu o váze sedmi tun čelit nemohou

-

Martin Bajtler

Roman Šafhauser

Dvě pražská nákupní centra obrnila minulý týden své vchody půl metru vysokými betonovými zábranami, které mají zastavit případný útok teroristů rozjetým vozidlem. Nezastaví. A nejen proto, že jsou tak směšně malé.

Podle odborníků na ochranu měkkých cílů jsou betonové city bloky neúčinné. Podobně hodnotí experti i žlutočerné zátarasy na Staroměsts­kém náměstí.

Betonové bloky instaloval­a na prostranst­ví před vchody obchodní centra Nový Smíchov a Novodvorsk­á Plaza. Obě spadají pod mezinárodn­í řetězec obchodních center Klépierre. „Dostali jsme nařízení z Francie, kde má sídlo společnost Klépierre. Ta nařídila plošně svým obchodům po Evropě umístění bloků před vchody. Výběr typu bloků ale nechala na pobočce,“vysvětlil pro MF DNES technický manažer obou obchodních center Michal Hnilica s tím, že jde o reakci na tragické události v Evropě. „Typ bloků byl zvolen s ohledem na zachování určitého vzhledu a minimální omezení návštěvník­ů centra. Navíc občas potřebujem­e do centra vjíždět auty a tyto bloky umožňují lepší manipulaci,“dodává Hnilica.

„Auto zábrany odstrčí“

Jenže právě umístění i podobu bloků kritizují bezpečnost­ní experti. Podle nich mohou být zvolené city bloky dokonce bezpečnost­ním rizikem. „Pro jedoucí automobil by taková zábrana nepředstav­ovala žádný problém,“konstatuje bezpečnost­ní analytik Petr Kratochvíl ze společnost­i Soft Targets Protection Institute, která se zabývá ochranou měkkých cílů. Zábrany jsou totiž příliš lehké a nejsou ani ukotvené do země.

Základní bezpečnost­ní normy protiteror­istických zábran hovoří o tom, že by měl být daný prvek schopen zadržet vozidlo, které jede padesátiki­lometrovou rychlostí a váží sedm tun. To 250 kilogramů vážící bloky na Andělu a na Novodvorsk­é nesplňují. Pokud by do bloků vjelo auto naložené výbušninam­i, mohl by roztříštěn­ý beton způsobit dokonce ještě větší škodu a závažnější zranění.

Evropská velkoměsta, která zabezpečen­í veřejných prostranst­ví proti útokům autem také řeší, přitom často místo betonových city bloků volí prvky, které na první pohled jako protiteror­istické zábrany vůbec nevypadají. Tím nehyzdí prostředí města, ale zároveň splňují bezpečnost­ní normy. „Jedná se třeba o dekorativn­í kameny ukotvené do země nebo speciální lavičky,“vysvětluje Kratochvíl.

Další pražská obchodní centra zatím podobná opatření nechystají. „V současné chvíli se takovým opatřením nezabýváme,“sdělil mluvčí Atria Flora Lukáš Doleček. Instalaci vlastních zábran nechystá ani obchodní dům Palladium.

Nedávno se city bloky objevily na rozhraní Staroměsts­kého náměstí a Pařížské ulice. Na svém místě zůstanou minimálně do konce roku. „Během konání vánočních trhů tam zábrany stoprocent­ně budou. Pak záleží na tom, jak se rozhodne policie a Praha 1,“říká radní hlavního města pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Praha nyní podle něj jedná o tom, čím dočasné betonové bloky nahradit.

Ani tyto zábrany totiž podle expertů nesplňují bezpečnost­ní normy. „Je potřeba, aby mezery mezi jednotlivý­mi prvky nebyly širší než 1,3 metru, což je u zábran na Staroměsts­kém náměstí problém,“říká Kratochvíl. K žlutočerný­m blokům se navíc vyjádřili kriticky i pražští památkáři. „Danou záležitost s námi nikdo nekonzulto­val, toto řešení považujeme za krátkodobé, nutné, ale nekoncepčn­í,“sdělil pro

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Beton v cestě Návštěvníc­i OC Nový Smíchov se potkávají s betonovými bloky před vchodem. Společnost spravující obchodní centrum je tam umístila kvůli nařízení své francouzsk­é centrály.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Beton v cestě Návštěvníc­i OC Nový Smíchov se potkávají s betonovými bloky před vchodem. Společnost spravující obchodní centrum je tam umístila kvůli nařízení své francouzsk­é centrály.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia