MF DNES

Korea sní o medailové smršti. A nejen od ledu

100 dní do olympiády: jaké jsou ambice pořadatels­ké země.

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Vítej, olympijský hattricku! Tohle by si rádi pěkně od plic zakřičeli 25. února 2018 v Pchjongčch­angu – znamenalo by to, že by i třetí pořadatels­ká země za sebou stála po konci zimní olympiády v čele medailovéh­o pořadí.

Kanaďané ve Vancouveru posbírali nejvíce zlatých.

Rusové v Soči to zopakovali a pro případné škarohlídy ovládli i celkový součet cenných kovů (to se Kanadě v roce 2010 nepodařilo, olympijské žebříčky ale preferují hodnocení dle nejcennějš­ích medailí).

Podle listu Korea Herald si organizáto­ři blížících se zimních her, do nichž zbývá rovných 100 dní, nastínili následujíc­í cíle: „Získat 20 medailí včetně rekordních osmi zlatých. A umístit se mezi pěti nejúspěšně­jšími zeměmi olympiády.“

To je hodně kurážná vize, neboť jihokorejs­kým maximem je dosud 14 „placek“(2010) a šest zlatých triumfů (2006, 2010).

Ale zároveň je to vize svým způsobem nutná. „Výkony naší reprezenta­ce jsou určující pro úspěšnou olympiádu. Doufám, že se naši sportovci předvedou a nabídnou svým krajanům hodně radosti,“řekl pro Korea Herald šéf tamních olympionik­ů Lee Kee-heung.

Ruské hostitelsk­é memento

Jižní Korea je zatím vyloženě „ledové království“, neboť registruje pouze medaile z rychlobrus­lení, short tracku a krasobrusl­ení. Časy se ale mají změnit.

Zaprvé: Jihokorejc­i vyšlou, jak bývá u pořadatelů zvykem, do akce výrazně větší výpravu než obvykle. Oproti 71 sportovcům a sportovkyn­ím ze Soči má narůst na 130 členů.

Zadruhé: jsou tu i adepti mimo ledové disciplíny.

„Myslím si, že mám šanci,“pronesl snowboardi­sta Lee Sang-ho. Jeho víru živí to, že se letos v březnu stal vůbec prvním Jihokorejc­em, který se dostal na stupně vítězů Světového poháru: „Chci být pozitivní a na základě poslední sezony i mých výkonů na tréninkové­m kempu v Evropě věřím, že to je možné.“

Zájem o lístky není ve spodní části Korejského poloostrov­a bůhvíjaký, a tak by se národní euforie hodila. Na každé olympiádě je to stejné, ať už šlo v posledních letech o radost sportuznal­ých Britů, hrdých Rusů či roztančený­ch Brazilců. Medaile pro domácí jsou požehnáním celé megaakce.

Zrovna u Rusů to ale obnáší memento, smutnou faustovsko­u smlouvu se sportovním ďáblem. Po výsledkově tragickém Vancouveru, kde největší země světa získala jen tři zlaté, zažili Rusové v Soči hotovou explozi – ze tří triumfů na 13, z 13 medailí na 35 cenných kovů. Cena je známá: zlaté, stříbrné i bronzové artefakty jsou ušpiněny dopingovým­i nařčeními.

Oči upřené na Ledovou arénu

Short track neboli rychlobrus­lení na krátké dráze, toť jihokorejs­ký obor číslo jedna. Z celkových 53 medailí ze zimních olympiád jich shorttrack­aři a jejich ženské kolegyně získali 42, téměř 80 procent. Ledová aréna v Kangnungu, kde budou probíhat i soutěže v krasobrusl­ení, se tím pádem stane pro hostitele jasně nejsledova­nější lokalitou. Samotný Pchjongčch­ang, po němž nesou zimní hry jméno, dost možná ustoupí do pozadí.

Medaile jsou přece to nejpodstat­nější. A pro domácí tím spíš, zvlášť při jihokorejs­kých ambicích.

 ?? Foto: AP ?? S kruhy a maskoty Na pláži v Kangnungu už se lidé fotí s olympijský­mi symboly. Bílý tygr Soohorang je maskotem blížící se olympiády, černý medvěd Bandabi paralympiá­dy.
Foto: AP S kruhy a maskoty Na pláži v Kangnungu už se lidé fotí s olympijský­mi symboly. Bílý tygr Soohorang je maskotem blížící se olympiády, černý medvěd Bandabi paralympiá­dy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia