MF DNES

ÚROKOVÁ matematika R Bankovní ceníky u hypoték jsou sice dobré základní vodítko, ale co člověk, to jiný úrok. Tím, jak si nastavíte podmínky, si můžete úrokovou sazbu úvěru i podstatně snížit. Ovšem ne vždy se takové čarování vyplatí.

- Text foto

ozhodli jste se pořídit si byt s pomocí hypotečníh­o úvěru. A teď se poohlížíte po nejvýhodně­jší úrokové sazbě. Jenže ono to není tak jednoduché, jak se zdá. Je spousta věcí, které mohou vaše splátky změnit i o pár stovek korun měsíčně.

Aby vám banka mohla vyměřit úrokovou sazbu u hypotečníh­o úvěru, bude ji hlavně zajímat, kolik máte vlastních peněz, kolik chcete půjčit a kolik bude stát vaše budoucí nemovitost. „Sazbu ovlivňuje poměr hypotéky vůči zastavené nemovitost­i. Hypotéky do 80 procent hodnoty zastavené nemovitost­i jsou poskytován­y za nižší úrokové sazby než hypotéky nad oněch 80 procent,“vysvětluje Filip Hrubý z České spořitelny.

Úrokovou sazbu si ovšem můžete snížit tím, že si sjednáte u banky další finanční produkty. Nabídky se liší, ale většinou je to pojištění domácnosti či nemovitost­i, aktivní používání běžného účtu nebo životní pojištění. Případně pojištění schopnosti splácet. „Na výši nabídkové úrokové sazby má vliv sjednání rizikového životního pojištění, to je sleva 0,1 procenta, a domicilace u naší banky, což přinese slevu půl procenta,“uvádí například Michal Teubner, tiskový mluvčí Komerční banky. Domicilace je situace, kdy si klient nechává posílat všechny své příjmy na účet v bance poskytujíc­í úvěr.

Některé banky vám slíbí úrokovou sazbu za již zmíněné aktivní využívání běžného účtu. Což je trochu něco jiného než zmíněná domicilace. V praxi to znamená, že vám na účet, ze kterého splácíte hypotéku, musí přijít například minimálně 20 tisíc korun a musíte provést tři platby kartou nebo převody na účet. Splátka hypotéky se do toho nepočítá. Když tak neučiníte, banka vám může sazbu zvýšit. Záleží však na tom, co máte zaneseno ve smlouvě o hypotečním úvěru. Na tato ustanovení je dobré myslet i v průběhu splácení. Kupříkladu když se chystáte na delší dovolenou nebo vám v nějaké nepříznivé životní situaci klesnou příjmy.

Vidina nižší úrokové sazby může být pro řadu lidí značným lákadlem. Proto si někdy sjednávají i produkty, které zrovna nepotřebuj­í. Než si kvůli úroku bezhlavě zřizovat další produkty, které vás budou stát peníze, raději si dejte čas na rozmyšleno­u. Pečlivě si spočítejte, zda není lepší mít vyšší úrokovou sazbu u hypotéky bez rizikového životního pojištění než mít nižší sazbu a platit dražší pojištění.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia