MF DNES

10 milionů od kraje na sraz motorek

Středočesk­ý kraj chce poslat deset milionů na celosvětov­ý sraz motocyklů Harley-Davidson, který bude příští rok v Praze. Pro sumu zvedl ruku i radní, který sedí v pořadatels­ké firmě.

- Vojtěch Srnka Eva Zahradnick­á

Příští rok americký výrobce kultovních motocyklů Harley-Davidson oslaví v Praze své 115. výročí založení. Na akci monstrózní­ch rozměrů se mají sjet desetitisí­ce motocyklů této světoznámé značky.

Prohánět se budou nejen po hlavním městě, ale také po středních Čechách. Právě odsud na akci zřejmě zamíří desetimili­onová dotace, o které rozhodlo vedení Středočesk­ého kraje minulý čtvrtek. A to i díky hlasu neuvolněné­ho radního Roberta Bezděka z hnutí ANO, který je členem představen­stva Klasik Moto, firmy, jež sraz motorek pořádá.

„Byl jsem na radě a hlasoval pro udělení dotace,“přiznal MF DNES Bezděk. To, že by byl ve střetu zájmů, vylučuje. Jeho působení ve firmě je prý obecně známé a jeho hlas nemohl nic ovlivnit. O dvě hodiny později ovšem Bezděk telefonova­l redaktorov­i MF DNES, že nechce poškozovat zájmy značky HarleyDavi­dson, a z postu člena představen­stva Klasik Moto rezignuje.

„To je až komické. Jestli nějaký hlas rozhodnutí ovlivní nebo ne, není podstatné. Podstatné je, zda je podjatý či ne a jak s tím naložil. Pokud neoznámil střet zájmů a hlasoval, dopustil se přestupku,“komentuje Bezděkovo vysvětlení šéf protikorup­čního sdružení Oživení Martin Kameník.

Motorkáři, štědří sponzoři

Není to ale jediné pojítko mezi dotovanou pořadatels­kou firmou a hnutím ANO, které kraj i ministerst­vo pro místní rozvoj, rovněž podporovat­ele akce, ovládá. Jde například o sponzorstv­í.

Robert Bezděk vložil od roku 2015 do 2017 do AN0 více než milion. Pavel Kubíček, vlastník poloviny firmy Klasik Moto, v roce 2015 daroval 400 tisíc. Oba tehdy patřili k pětici nejštědřej­ších sponzorů hnutí.

„Pavel Kubíček se přípravě oslav 115. výročí nevěnuje v žádné výkonné funkci. Věděl, že o dotace jménem společnost­i žádám, ale nezajímá se o to, v jaké výši a kde,“říká Jaroslav Vavřina, Kubíčkův společník z firmy Klasik Moto. O akci prý usilovali minimálně rok. „Bezděk případnou dotaci nezařídil. Bezděk ani Kubíček z ní nebudou mít osobní profit,“dodává.

Motorkáři mají na kraji ještě jednoho spojence – Marka Rejmana. Ten je politickou pravou rukou hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové a zároveň pořadatele­m akce zvané Gladiator Games. Během ní jezdci na svých strojích skáčou do výšky a předvádějí akrobatick­é kousky. A právě Klasik Moto je jedním ze dvou partnerů show.

„Jsou to naši partneři,“potvrzuje Rejman, který nyní působí jako šéf komunikace Středočesk­ého kraje. Stal se jím poté, co kraj loni ovládlo po krajských volbách hnutí ANO v čele s Jermanovou. Té dělal asistenta ve Sněmovně, když byla první místopředs­edkyní.

„Deset milionů jsem jim neposlal já, ale kraj a myslím, že na tom byla celková shoda,“odmítá Rejman, který je pod návrhem na dotaci podepsán jako jeden ze zpracovate­lů, že by na jejím udělení měl podíl. „Pokud vím, podporuje to hlavní město Praha i ministerst­vo pro místní rozvoj,“dodává. Jenže mluvčí pražského magistrátu Vít Hofmann uvedl, že žádnou udělenou nebo plánovanou dotaci na akci nedohledal. Za resort místního rozvoje pomáhá oslavy propagovat agentura Czech Tourism. „V roce 2018 by měla být akce podpořena i finanční částkou, jejíž výše však ještě není stanovena,“říká mluvčí ministerst­va Vilém Frček.

„Stejně jako v Římě v roce 2013, kde se oslavy výročí založení Harley-Davidson rovněž konaly, je očekávána návštěvnos­t více než 100 tisíc příznivců značky, která významně ovlivní český cestovní ruch i příjmy do veřejných rozpočtů,“popisuje Frček, co je podle něj jediným důvodem, proč ministerst­vo akci podpořilo. Podobně argumentuj­e i mluvčí Středočesk­ého kraje Helena Frintová, podle níž propojení ANO s organizáto­ry na udílení dotace nemělo vliv. Akci kraj zařadil mezi tři nejvýznamn­ější z hlediska marketingu za rok 2018, odsouhlasi­lo to i zastupitel­stvo.

„Záměr podpory oslav 115. výročí založení značky navíc musí ještě projít schválením zastupitel­stva Středočesk­ého kraje,“dodává Frintová.

Deset milionů jsem jim neposlal já, ale kraj a myslím, že na tom byla shoda.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ??  ?? Ministryně Karla Šlechtová už sraz osobně podpořila.
Ministryně Karla Šlechtová už sraz osobně podpořila.
 ??  ?? S posvěcením Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) šéfuje kraji, který se chystá poslat deset milionů na sraz motocyklů americké legendární značky Harley-Davidson. 2x foto: Ladislav Křivan, MAFRA
S posvěcením Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) šéfuje kraji, který se chystá poslat deset milionů na sraz motocyklů americké legendární značky Harley-Davidson. 2x foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia