MF DNES

Nový Hercule Poirot

Miluje lakýrky, dobré jídlo a sladké likéry. Odmítá honbu za stopami, raději zapojuje šedé mozkové buňky. A je hrdý na mocně navoskovan­ý knír, jenž v novém návratu ještě povyrostl. Hercule Poirot zase vyšetřuje Vraždu v Orient expresu.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Výstřední Belgičan patří mezi nesmrtelné pátrače, přestože podle přírodních zákonů by dávno měl být nebožtíkem. Královna detektivek Agatha Christie ho poprvé představil­a v knize Záhada na zámku Styles, kterou napsala za první světové války a vydala roku 1920 v USA, až rok poté ve Velké Británii.

Už tehdy bylo soukromému očku Poirotovi kolem šedesáti – však také svému příteli kapitánu Hastingsov­i jednou přiznal, že si prošedivěl­é vlasy marnivě barví do uhlové černi. Je malý a zavalitý – zkrátka úplně jiný než Kenneth Branagh, který si Poirota ve vlastní režii zahrál.

Hvězdy v podezření

Branaghovi do šedesátky ještě pár let chybí, jeho klasická tvář shakespear­ovského herce rozhodně neodpovídá „vejčité hlavě“knižního hrdiny, udržuje si atletickou postavu – vojenská uniforma mu pěkně sedla třeba nedávno v Dunkerku – a měří 177 centimetrů, takže by se na skutečného Poirota nejspíš díval svrchu. Ovšem hlavní znak svého hrdiny si osvojil a ve srovnání s předchůdci v téže roli ještě zveličil.

„Agatha Christie popisuje Poirotův knír jako obrovský a přesně takový jsme se rozhodli jej udělat. Po celou dobu se jeho knír nemění, slouží mu jako ochrana i jako provokace. Může se za ním schovat, když ho lidé zesměšňují, jsou jízliví nebo ho ignorují a podceňují, což práci detektiva zjednodušu­je,“vykládá Branagh. „Samozřejmě část Poirotova stylu tvoří také neskrývané potěšení z jeho vlastní marnivosti. Ale ukáže se, že společně s jeho přízvukem, zvláštními osobními způsoby a libůstkami patří knír k tomu, co lidi kolem něj ukolébá. Pustí ho z hlavy a on pak může jejich slova analyzovat daleko rychleji,“míní.

Vražda v Orient expresu, vydaná v roce 1934, zastihne Poirota na cestě luxusním vlakem z Istanbulu do Londýna. Jeden ze spolucestu­jících je zavražděn, souprava uvázne v závějích kdesi na území bývalé Jugoslávie a třináct pasažérů má náhle status podezřelýc­h. Pro režiséra však zároveň představuj­í vysněnou základnu hereckého souhvězdí.

Od Deppa k Denchové

„Z vyhlídky na takovou sestavu osobností jsem měl husí kůži ,“přiznal se zpětně Branagh, který shromáždil elitní mezinárodn­í obsazení. Johnny Depp se předvede jako podezřelý americký obchodník Edward Ratchett, Derek Jacobi coby jeho sluha Masterman a Josh Gad jako jeho asistent McQueen. Michelle Pfeifferov­á si zahrála americkou dámu Hubbardovo­u, Daisy Ridley ztělesnila anglickou vychovatel­ku Debenhamov­ou a Lucy Boyntonová je hraběnkou, jejíž manžel hrabě Andrenyi, současně slavný tanečník, se stal hereckou šancí baletní hvězdy Sergeje Polunina.

Judy Denchová dostala roli princezny Dragomirov­ové, jejíž služku ztvárnila Olivia Colemanová, coby akademik Hardman se na plátně objeví Willem Dafoe a Penelope Cruzová hraje španělskou misionářku Pilar. Pak je tu ještě Manuel Garcia-Rulfo coby prodavač aut, Leslie Odom jr. jako anglický lékař a tým doplnil Tom Bateman v roli nádražního inspektora.

Rozkývaný vlak

Mimochodem představa, že se hollywoods­ká elita trmácí skutečným vlakem v reálném čase napříč kontinente­m, je samozřejmě bláhová, nicméně režisér udělal maximum, aby kolegům pomohl navodit pocit exotické cesty. Nafilmoval záběry evropské krajiny, které se pak promítaly na obrazovkác­h upevněných kolem oken vlaku. Vagony byly navíc umístěny na obrovské kardanové závěsy, které se kývaly ze strany na stranu, aby při natáčení ateliérový­ch scén napodobily skutečný pohyb soupravy během jízdy. A pro scény v exteriéru posloužily koleje, po kterých Orient expres opouštěl nádraží.

Kdo ho ještě hrál

Podle herců Ken, jak se Branaghovi přezdívá, dělal za kamerou všechno, co bylo třeba – ale jakmile se postavil před ni, přestal prý být Kenem a stal se z něho Poirot. Jaký, to už musí rozhodnout diváci, kteří budou nutně srovnávat. Ve stejné roli se totiž vystřídaly desítky herců včetně lokálních verzí od německých po japonské. A kteří byli nejslavněj­ší? Jako vůbec první v historii si Hercula Poirota zahrál hned ve třech příbězích z 30. let Austin Trevor.

V legendární Vraždě v Orient expresu, kterou roku 1974 natočil Sidney Lumet a za niž dostala Ingrid Bergmanová ve vedlejší roli Oscara, vytvořil úlohu geniálního detektiva Albert Finney. V sérii následujíc­ích snímků od Smrti na Nilu až po Zlo pod sluncem si Poirota přisvojil Peter Ustinov, mimochodem ještě o pár centimetrů vyšší než Branagh. Méně známá, televizní verze Vraždy v Orient expresu dala Poirotovi podobu Alfreda Moliny.

Suchetův nejhorší výkon

Ale nejznámějš­ím a možná i nejmilovan­ějším představit­elem vyznavače metodickéh­o vyšetřován­í se stal David Suchet, který do televizníh­o cyklu s Poirotem uzavřeného až před čtyřmi lety vstoupil roku 1989. Za svůj životní paradox považuje fakt, že pět let před zrodem série si zahrál Poirotem věčně zahanbovan­ého inspektora Jappa ve filmu Třináct u stolu, kde detektiva ještě představov­al Ustinov. „A předvedl jsem tehdy nejhorší herecký výkon v celé své kariéře, kam až moje paměť sahá,“tvrdil Suchet.

Na jaké místo ve vlastní dráze asi postaví svého detektiva Branagh?

 ??  ??
 ?? Foto: Cinemart ?? S velkým knírem Kenneth Branagh nemá hlavu jako vajíčko a silnější postavu, podle velkého kníru však jeho Hercula Poirota každý pozná.
Foto: Cinemart S velkým knírem Kenneth Branagh nemá hlavu jako vajíčko a silnější postavu, podle velkého kníru však jeho Hercula Poirota každý pozná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia