MF DNES

Učitelů-mužů každý rok ubývá

- — Radka Hrdinová, Eva Zahradnick­á

V roce 2006 učilo na českých školách 19,4 procenta mužů. Do roku 2016 jejich podíl poklesl na 17 procent. Pokles je to sice pomalý, ale setrvalý, od roku 2006 se nezastavil ani na jediný rok.

Mužů ubylo na školách základních i středních, jedinou výjimkou jsou školy mateřské, tam ale pětinásobn­é zvýšení podílu mužů-učitelů znamená, že jich tam loni působilo celkem jen 181.

Že by se tento trend v příštích letech zastavil a muži se do škol vrátili alespoň ve stejném počtu, jako tomu bylo před deseti lety, není pravděpodo­bné.

Do škol totiž v posledních letech nastupuje čím dál méně absolventů učitelskýc­h oborů a u mužů je tento úbytek ještě zřetelnějš­í než u mladých učitelek.

Muži neuživí rodiny

„Já mám ve sboru polovinu chlapů, toho si hrozně vážím. Za posledních šest let mi ale do školy nepřišel žádný. A všichni, které mám, jsou starší. Průměrně jim je od 35 do 60 let. A odcházejí mi, v průměru jeden ročně, a jsou to ti mladší,“říká Štefan Klíma, ředitel Integrovan­é střední školy v Mladé Boleslavi.

Jestliže v roce 2006 bylo 2,6 procenta mužů-učitelů pod 25 let, v roce 2016 to bylo už jen 1,3 procenta. Začínající­ch mladých učitelek ubylo méně, z 3,5 na 3,2 procenta ženského osazenstva sboroven.

Udržet muže ve školství se nedaří, přestože po celou svou kariéru berou v průměru více než jejich kolegyně, u začínající­ch učitelů tvoří tento rozdíl přes dva tisíce korun.

„Ve školství jsou platy takové, jaké jsou. Uživit rodinu je pro muže velký problém. Buď je to člověk, který má něco za sebou, třeba je i v důchodovém věku, nebo je to člověk mladý a bez závazků, který si to ještě může dovolit,“říká Drahomíra Raveane, ředitelka ZŠ Libčice nad Vltavou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia