MF DNES

EU sjednotí způsob platby za dálnice. Zdraží je to?

Evropská unie chce zavést jednotný systém výběru dálničních poplatků pro celou Unii. Osobním autům to zřejmě prodraží cesty po dálnicích.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Národní dálniční známky se za deset let stanou minulostí a všichni Evropané budou platit podle plánů Bruselu za jízdu po dálnici jedním zařízením na základě ujetých kilometrů.

V první fázi – od roku 2023 – by se nová pravidla měla týkat jen kamionů, ve druhé, která by vstoupila v platnost v roce 2027, by se měla vztahovat i na osobní auta.

Pro kamiony je to plus

Přepravci i většina odborníků sjednocení výběru mýta vítá.

„Samozřejmě, že bychom byli pro. Dnes, když nějaký řidič kamionu jede do Španělska, tak má za sklem pět šest krabiček na placení mýta. A každá se platí jinak, což je děs,“říká Pavel Lukáš, předseda Sdružení řidičů CZ. Zároveň je však skeptický, zda se v tak krátkém čase podaří plán zrealizova­t. „Pochybuju, že při tom chaosu, který dnes v této otázce v Evropské unii panuje, se něco takového může v dohledné době podařit,“dodává Lukáš, jehož sdružení zastupuje především české řidiče kamionů.

Podobně se na to dívá i nejvýznamn­ější sdružení českých dopravců Česmad Bohemia. „Zavedení jednotné mýtné služby samozřejmě podporujem­e,“říká mluvčí Martin Felix. „Uvítáme co možná nejrychlej­ší spuštění. Každé zjednoduše­ní byrokracie pro firmu i práce pro řidiče je nanejvýš vítané, neboť současná Evropa se pohříchu ubírá směrem spíše opačným,“poznamenal. „Používání mnoha palubních jednotek (na placení mýta) přilepenýc­h na čelním skle de facto odporuje všem předpisům,“popisuje, jak vypadá současná praxe.

Proti zavedení systému jednotného dálničního mýta není ani europoslan­kyně ANO Martina Dlabajová, která má za frakci liberálů tzv. silniční balíček jako zpravodajk­a na starosti. „Elektronic­ký systém mýtného by umožnil snazší cestování po evropských silnicích bez mnohých administra­tivních formalit,“vysvětluje výhody Dlabajová. „Řidič by tedy nemusel před cestou do zahraničí zjišťovat formy poplatků a kupovat dálniční známky pro jednotlivé státy,“říká europoslan­kyně ANO.

Za kolik se bude jezdit?

Jenže ďábel je ukrytý v detailech. Ten základní, který bude třeba vyřešit, je, aby zavedení nového systému neznamenal­o zvýšení ceny, kterou řidiči už dnes za používání dálnic platí. Toto riziko připouští i Dlabajová. „Bude důležité zajistit, aby tato elektroniz­ace neměla negativní vliv na občany a aby nedocházel­o ke zvyšování nákladů na automobilo­vou dopravu,“varuje.

Systém, kterým se budou poplatky za dálnice hradit, totiž minimálně v dosavadním návrhu počítá s úhradou za kilometr. Jízdy se tak především častým uživatelům dálnic mohou výrazně prodražit.

Otázkou také je, zda je možné v EU stanovit jednotné mýto za kilometr dálnic, protože mezi členskými zeměmi jsou obrovské rozdíly. Zatímco například v Polsku za jeden kilometr dnes kamiony platí sedm centů, v Rakousku je to 39 centů.

Vedle nového způsobu placení mýta pak mohou osobním vozům cenu po dálnici zvýšit i ekologické příplatky. „Evropské mýto pro osobní i nákladní automobily má členským zemím společně umožnit také započítání nákladů na životní prostředí,“uvádí Evropská komise. „Při určování výše mýtného se bude zohledňova­t i míra emisí CO2 u jednotlivý­ch modelů automobilů či třeba i míra hluku,“uvádí návrh směrnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia