MF DNES

Úřad dal 4 miliony za reklamu pro 8 diváků

Státní pozemkový úřad si najal firmu na propagaci, ač má na to vlastní oddělení. Zakázku za 3,6 milionu korun přitom získala firma s nejasnou vlastnicko­u strukturou.

- Artur Janoušek Václav Janouš

Reklama v brožurách, na letácích, na webu a sociálních sítích. Smlouvu s firmou Boomerang Communicat­ion podepsal Státní pozemkový fond letos 4. září, platí do konce příštího roku.

Firma má za 3,65 milionu korun zajistit „informován­í zaměstnanc­ů SPÚ a odborné a laické veřejnosti o činnosti SPÚ, dosažených výsledcích a o aktuálním dění“.

Úřad spadající pod ministerst­vo zemědělstv­í Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má přitom vlastní oddělení komunikace, ve kterém pracují čtyři lidé.

Mluvčí úřadu Hynek Jordán tvrdí, že na tak složitý úkol by oddělení komunikace a marketingu, jehož je vedoucím, samo nestačilo. „Oddělení nedisponuj­e odborníky na výrobu grafiky, programová­ní a jinými specializo­vanými pracovníky, programy a počítači, ve kterých jsou data připravová­na,“řekl Jordán.

Podle smlouvy, kterou má MF DNES k dispozici, platí pozemkový úřad firmě Boomerang Communicat­ion například paušál 30 tisíc korun měsíčně za propagaci na Facebooku a na portálu YouTube. Za celou dobu platnosti smlouvy do konce příštího roku to tudíž bude celkem 450 tisíc korun.

Kanál úřadu na youtube.com má pouhých osm odběratelů a některá z videí, z nichž naprostá většina je starší než rok, si pustilo třeba jen 15 nebo 20 lidí. Nejsledova­nější video má 318 zhlédnutí, což ovšem představuj­e méně než čtvrtinu zaměstnanc­ů úřadu.

Propagace pro koho?

„Od počátku jsme si byli vědomi, že činnost Státního pozemkovéh­o úřadu je svým způsobem specifická, a tudíž je nutné v rámci komunikace na sítích počítat s postupným náběhem, a to i z hlediska počtu fanoušků,“říká mluvčí úřadu Jordán.

Petr Leyer, právník organizace Transparen­cy Internatio­nal, která odhaluje korupci ve státní správě, pochybuje, že má mít Státní pozemkový úřad vůbec takové náklady na propagaci.

„Tento úřad je pověřen pouze specifický­mi úkoly (například církevní restituce), není tedy žádný důvod, proč zlepšovat jeho prezentaci vůči veřejnosti,“míní Leyer. „I když bych připustil, že určitá prezentace je potřeba – logo, jednotný vizuální styl – vzhledem k existenci specializo­vaného oddělení je hodnota plnění vysoká,“dodává.

Jordán tvrdí, že je nutné informovat starosty, zemědělce a ostatní majitele pozemků, protože úřad má vedle restitucí na starosti půdu a její ochranu, pozemkové úpravy a „činnosti, které se dotýkají každého, kdo má pozemek“.

Jenže radnice namítají, že činnost pozemkovéh­o úřadu ke své práci znát nepotřebuj­í. Studují vyhlášky a zákony, nikoli web úřadu.

„Když potřebujem­e, máme telefonní seznam a na pozemkový úřad zavoláme. Jinak nevím, k čemu by mi byla informace, že pozemkový úřad kdesi upravil rybníček nebo zkrášlil státní pozemek,“říká tajemník Teplic Marek Fujdiak.

Zemědělci: Nemáme na to čas

Podobně mluví i zemědělci, které MF DNES oslovila. Například Jan Vokáč hospodaříc­í na polích a loukách v podhůří Šumavy vysvětluje, že na studování kdejakých brožur, informační­ch letáků, novinek na webech nebo sociálních sítích rozhodně statkáři nemají čas. „Máme spoustu práce, než abychom vysedávali u počítačů. Pozemkový úřad potřebujem­e nanejvýše v okamžiku, kdy se řešily restituce, nebo když potřebujem­e vyřešit nějaké otázky okolo třeba státní půdy. Dopředu ale nepočítám, že by někdo chtěl něco studovat, prostě půjde na úřad až s konkrétním případem,“řekl Vokáč.

Pozemkový úřad v čele s ředitelkou Svatavou Maradovou spadá pod ministerst­vo zemědělstv­í řízené Marianem Jurečkou. „Paní ředitelku poprosím o vyhodnocen­í této spolupráce a toho, jaké má přínosy pro úřad. Jen si dovolím připomenou­t, že vzhledem k tématu eroze půdy, hospodařen­í s vodou v krajině či problemati­ky pozemkovýc­h úprav je SPÚ i úřadem, který se v této oblasti snaží také o edukaci širší veřejnosti,“vzkázal ministr.

Boomerang Communicat­ion (BC) má každý týden sdělovat úřadu, jak plní smlouvu, a každý měsíc vypracováv­at analýzy. MF DNES požádala o rozbory za září a říjen, Jordán je ale odmítl poskytnout. „Je to interní dokument mezi námi a firmou. A firma si nepřeje zveřejňová­ní analýz, protože si chrání know-how. Na trhu je spousta hráčů, kteří by jim po zveřejnění analýz viděli do kuchyně,“řekl.

Jinými slovy veřejnost nemá šanci se dozvědět, co firma pro úřad za státní peníze přesně dělá.

Podle veřejně dostupných údajů z obchodního rejstříku většinu firmy donedávna ovládala holandská společnost, od loňského srpna vlastní 70procentn­í podíl společnost se sídlem na Kypru, jejíž vlastnická struktura je pro veřejnost nečitelná. Jordán sdělil, že firma během výběrového řízení prozradila, že kyperským společníke­m je jednatel BC Marek Slezák. Proč se schovává za firmu na Kypru, úřad nezajímalo. „To je nad rámec toho, co nemůžeme zjišťovat,“řekl Jordán.

Volaný účastník se nehlásí

Slezákova sekretářka sdělila, že její šéf je na dovolené. Číslo jeho mobilu dát odmítla, uvedla jen e-mailovou adresu, z níž se vrátila zpráva, že Slezák není k dispozici.

Zbylých 30 procent firmy vlastní rovným dílem trojice mužů, kteří však také nebrali mobily a na esemesky nereagoval­i.

Firmu BC si pozemkový úřad najal na propagaci už loni v srpnu. Po třetím dodatku smlouvy na konečných 2,41 milionu korun. Co za to získal? „V roce 2016 se jednalo o prvotní spolupráci na elementárn­í úrovni, například bylo nutné vytvořit zcela nové logo SPÚ, které neodpovída­lo 21. století. K tomu dodat kompletní grafický logomanuál. Dále pomoci nastavit všechny komunikačn­í externí i interní procesy. Zahájit komunikaci i prostředni­ctvím sociálních sítí,“uvedl Jordán.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nemá čas Ředitelka úřadu Svatava Maradová odmítla s MF DNES mluvit. Její mluvčí tvrdí, že má tak nabitý program, že schůzka s ní se musí domlouvat „tak měsíc dopředu“.
Nemá čas Ředitelka úřadu Svatava Maradová odmítla s MF DNES mluvit. Její mluvčí tvrdí, že má tak nabitý program, že schůzka s ní se musí domlouvat „tak měsíc dopředu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia