MF DNES

V ČSSD znovu hoří boj sobotkovců s haškovci

- Analýza Petr Kolář reportér MF DNES

Usocialist­ů to vře. Po debaklu ve volbách do Sněmovny se ve straně formují dva nové mocenské a těžko smiřitelné tábory. „Zemanovské“křídlo je stále slabší, do vlády s Andrejem Babišem by však šla obě. Bojuje se nejen o pozice ve vedení strany či o podmínky vstupu do vládní koalice, ale hlavně o peníze.

Sociální demokraté si nechali vyhotovit písemnou analýzu svého volebního debaklu. A dozvěděli se „překvapivé“věci. Třeba, že jim uškodilo držet se po propadáku v loňských krajských volbách teze „Antibabiš“, ačkoli i na základě vnitrostra­nických analýz věděli, že jim nefunguje. Nebo že jim nepomohlo potvrzení Bohuslava Sobotky s Milanem Chovancem a jejich věrnými ve funkcích na povolebním sjezdu v Brně, zatímco vnitrostra­nická opozice byla zadupána do země.

Asi by se dala vyjmenovat i další zjevná fakta z aktuální analýzy, ale je to zbytečné. Podstatněj­ší je, jak se socialisté hodlají ze své nynější mizerie dostat. Informace MF DNES zevnitř ČSSD naznačují, že její formální i neformální lídři buď nepochopil­i vůbec nic, anebo věří, že když změní pár jmen a budou pokračovat podobným způsobem, nějak to „klapne“a preference půjdou nahoru.

Bývalý ministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil je vážným kandidátem na post předsedy TOP 09. Dosavadní partajní špičky a nejznámějš­í tváře – Karel Schwarzenb­erg a Miroslav Kalousek – však preferují někoho jiného. „Tak jako já jsem zatížen svojí minulostí z dob, kdy jsem předsedal KDU-ČSL, tak on je úplně stejně zatížen z doby, kdy byl místopředs­edou ODS,“uvedl Kalousek. A Karel Schwarzenb­erg dokonce řekl konkrétní jméno, které by si v čele TOP 09 představov­al – místostaro­stu Prahy 11 Jakuba Lepše.

Pospíšil však vyčkává a s dosavadním vedením do konfliktu nejde. „Nebudu vynášet soukromé rozhovory s panem Kalouskem. TOP 09 rozhodne v demokratic­ké tajné volbě, ale nemám, co bych k tomu dodal. V sobotu jsem dostal nominaci od své domovské pražské organizace, vyjádřil jsem se tam a v tuto chvíli není, co k tomu dodat,“řekl MF DNES. Kromě Prahy už Pospíšil získal podporu na severní a jižní Moravě a v Královéhra­deckém a Plzeňském kraji. V nedávné době do strany vstoupil i ekonom a europoslan­ec Luděk Nidermayer.

Také o něm se obratem začalo spekulovat jako o adeptovi na předsednic­ké křeslo, a tedy jako o Pospíšilov­ě soupeři. „Vítám jeho rozhodnutí vstoupit do TOP 09. Je to výrazná tvář,“řekl stroze Pospíšil. (rel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia