MF DNES

Topolánek chce na Hrad. ODS s podporou váhá

- — Vojtěch Srnka, Karel Hrubeš

Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek usiluje o návrat do vrcholové politiky. V neděli webu Blesk.cz řekl, že hodlá kandidovat na prezidenta. „Já jsem se v úterý, možná emotivně, protože rozumem bych to nikdy neudělal, rozhodl, že budu kandidovat na prezidenta, a začal jsem shánět podpisy. To rozhodnutí u mě osobně dávno padlo,“uvedl Topolánek.

Podpisy senátorů, kterých potřebuje pod svou kandidatur­u minimálně deset, musí sehnat do úterý odpoledne. Poté se seznam uchazečů o post prezidenta definitivn­ě uzavře. Předseda ODS Petr Fiala na dotaz MF DNES uvedl, že Topolánek je „vážný kandidát“, ale oficiální stanovisko podle něj strana řekne až začátkem týdne.

„Jsem rád, že Mirek Topolánek bude apolitický kandidát, nikoli kandidát ODS,“řekl MF DNES neúspěšný kandidát ODS na prezidenta v minulých volbách Přemysl Sobotka a dodal, že coby senátor by Topolánkov­i kandidatur­u nepodepsal kvůli sporům z minulosti. (rel)

Expremiér Mirek Topolánek oznámil, že vstupuje do boje o Pražský hrad. Po několika dnech spekulací svou kandidatur­u včera potvrdil.

Topolánkov­ým největším handicapem je ovšem jeho politická minulost a dle svých vyjádření si to uvědomuje. V této souvislost­i zřejmě nejvíce rezonuje jméno expremiéro­va blízkého spolupraco­vníka Marka Dalíka, který byl letos pravomocně odsouzen k pěti letům za pokus o podvod ve spojitosti s kauzou nákupů obrněných transporté­rů Pandur.

„Můj jediný problém je vysvětlit lidem v České republice, že pokud jsem někdy nějaké chyby udělal, tak já nedělám stejné chyby dvakrát,“řekl Topolánek pro Blesk.cz.

S nadsázkou by se tak dalo říct, že zatímco Dalík tento týden zamíří do vězení, Topolánek na Hrad. Nebo se o to alespoň pokusí.

Topolánek by se podle spekulací z konce minulého týdne mohl stát kandidátem občanských demokratů. Uvnitř strany se o tom podle informací redakce intenzivně jedná. „Už mnohokrát jsem řekl, že ODS si přeje výměnu na Pražském hradě, a i povolební události ukazují, jak je to důležité,“napsal MF DNES předseda ODS Petr Fiala. „Byla jsem jednou z velkých vnitrostra­nických oponentek pana Topolánka v dobách, kdy byl předsedou. Ale jeho dnešní rozhodnutí kandidovat na prezidenta vítám,“dodala první místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija.

Podle informací deníku Právo dokonce s Fialou proběhla schůzka, kde si měl Topolánek říct o podporu senátorů. Podle mluvčí Jany Havelkové se strana vyjádří v úterý.

Topolánek mohl ale také usilovat o podporu napříč pravicovým­i stranami, jak o tom hovoří některé zdroje. Je znám svými dobrými vztahy s expředsedo­u TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Blízko by mohl mít i ke KDU-ČSL. Tajemnicí předsedy Pavla Bělobrádka je Gabriela Kloudová, která podobnou roli zastávala i u Topolánka.

Starejte se o energetiku

Expremiér ve dnech následujíc­ích po parlamentn­ích volbách absolvoval několik rozhovorů, v nichž se vymezoval proti Andreji Babišovi a nepřímo doporučil prezidento­vi Miloši Zemanovi, aby vzhledem ke svému zdraví už nekandidov­al. Zeman mu na to vzkázal, ať se raději stará o svou energetiku.

Topolánek se totiž po svém odchodu z politiky pustil do energetick­ého byznysu. Nejdřív pracoval pro ostravskou skupinu VAE Controls. Později se stal vysokým manažerem firem spadajícíc­h pod Energetick­ý průmyslový holding.

Ten vlastní miliardář Daniel Křetínský a finanční skupina J&T. Topolánek je také předsedou Teplárensk­ého sdružení České republiky.

 ??  ?? Kandidát Mirek Topolánek potvrdil, že se chce stát prezidente­m.
Kandidát Mirek Topolánek potvrdil, že se chce stát prezidente­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia