MF DNES

Život po mandátu

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Obhajovali mandát, ale neuspěli. Po dlouhých letech života v poslanecké lavici si tak budou muset hledat jiný zdroj obživy. Někteří se vrátí do svého předchozíh­o zaměstnání či si budou muset hledat nové, o některé se postará jejich strana.

Takovým případem je třeba komunistka Marta Semelová, která se po letošních volbách do Sněmovny nevrátí. Než šla žena, jež se netají svým obdivem k prvnímu komunistic­kému prezidento­vi Klementu Gottwaldov­i, do politiky, učila na základní škole.

„To už ale dělat nebudu, i když škola i parlament mi budou chybět,“uvedla v reakci na dotaz, čím se chystá zaměstnat po práci v dolní komoře. „Budu pokračovat jako zastupitel­ka hlavního města a předsedkyn­ě krajské rady KSČM,“nastínila Semelová a potvrdila, že namísto ze Sněmovny půjdou nyní do jejího rodinného rozpočtu peníze strany. „Nechci to komentovat. Ale ano, jako předsedkyn­ě budu dostávat asi pětadvacet tisíc,“připustila nakonec. Zjevně nerada. Podle informací z pražské KSČM bylo totiž kvůli penězům pro ni ve straně dusno. Část členů s tím nesouhlasi­la. „Někteří předsedové jsou také placeni,“ohradila se proti tomu Semelová.

Znovu do Sněmovny se komunistka s vyhraněným­i názory nedostala přesto, že byla jedničkou pražské kandidátky. Díky preferenčn­ím hlasům ji přeskočil Jiří Dolejš.

Kvůli neočekávan­ě špatným výsledkům zejména ČSSD se do dolní komory nedostali ani jiní ostřílení sněmovní matadoři.

Třeba Antonín Seďa, který byl poslancem patnáct let.

„Od 27. října jsem se vrátil do Evektor-Aerotechni­k, a. s., kde jsem působil před vstupem do Poslanecké sněmovny,“napsal MF DNES. Na dotaz, s jakými pocity se do „normální“práce vracel, reagoval: „Člověk by měl být vždy pokorný a slušný k lidem. To mu pak návrat usnadní.“V podniku vyrábějící­m letadla Seďa nyní působí v obchodním úseku na pozici projektové­ho manažera.

Z klubu do klubu

Práci už mají i někdejší ministři průmyslu a obchodu. „Budu pracovat ve své firmě – Českém Institutu Aplikované Ekonomie,“napsal Jan Mládek. Milan Urban bez bližších podrobnost­í uvedl, že nové angažmá našel v soukromé firmě. „Nemá vůbec nic společného se státem,“upozornil jen Urban. Práci si naopak bude muset teprve najít bývalý českoslove­nský skokan na lyžích Pavel Ploc, který rovněž letos do Sněmovny nedoskočil. „Nadále se budu věnovat regionální politice,“doplnil k tomu Ploc. Poslancem byl od roku 2006.

Uplatnění naopak našel někdejší předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Roman Sklenák. A obrazně nemusel chodit daleko, bude tajemníkem klubu. Do funkce ho jmenoval Jan Chvojka, který Sklenáka v čele sociálněde­mokratický­ch poslanců vystřídal.

V nové Sněmovně z dvou set starých zákonodárc­ů zasedne méně než polovina – jen 76 stávajícíc­h poslanců. Na ty ostatní čeká odchodné. Pokud byli ve Sněmovně od začátku až do konce, tedy celé volební období, dočkají se pěti platů. Ten základní činí zhruba 71 tisíc, avšak díky dalším sněmovním funkcím a s nimi spojeným příplatkům jej bral málokdo.

Co s tajemníkem premiéra

Další angažmá v souvislost­i s volebními výsledky však nyní neřeší jen končící poslanci. Otázkou, která se po letech opět nabízí, je, co bude třeba s někdejším šéfem Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem. Ten naposledy našel uplatnění u premiéra Bohuslava Sobotky jako jeho parlamentn­í tajemník.

„Jinou práci než ve Sněmovně už ani dělat nemůže,“řekl MF DNES člověk z ČSSD. Jenže tam se pro něj žádný post zatím nerýsuje. „Osobu pana Vlčka vůbec neřeším,“napsal v SMS nový šéf poslanců ČSSD Chvojka.

Vlček podle mluvčího vlády Martina Ayrera pomáhal zajišťovat chod kanceláře premiéra ve Sněmovně. Předtím jej prezident Miloš Zeman mimo jiné odmítl jmenovat do Úřadu pro ochranu osobních údajů, kde jej sociálněde­mokratičtí senátoři chtěli jako inspektora.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia