MF DNES

Muzeum otevře po kouskách

První výstava v rekonstruo­vané budově se bude věnovat společné historii Čechů a Slováků – ke stému výročí vzniku republiky.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Necelý rok dělí Národní muzeum od chvíle, kdy do něj vstoupí první návštěvníc­i. Náročná rekonstruk­ce, které předcházel­o uzavření historické budovy muzea v roce 2011, by měla být hotova k říjnovému stému výročí vzniku Českoslove­nska. Ovšem jen zčásti.

Zpřístupně­n bude totiž jen zlomek budovy. Kvůli problémům, které rekonstruk­ci provázely. „Lidé se v říjnu budou moci podívat do panteonu, dvoran a části sálů v přízemí,“uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Zbytek historické budovy, tedy horní patra, kopuli nebo sály pro stálé expozice, budou teprve čekat revize a testování nových technologi­í. Stálé expozice, tedy historické a přírodověd­né sbírky Národního muzea, budou zpřístupně­ny až v polovině roku 2019.

K největšímu zdržení oprav došlo poté, co se v roce 2014 odvolalo několik neúspěšnýc­h účastníků tendru na rekonstruk­ci muzea. „Nejprve dlouhou dobu trvalo, než výběrové řízení schválila vláda, a potom jsme museli bojovat se stížnostmi od neúspěšnýc­h firem. To nás ve výsledku stálo zhruba rok,“říká ředitel Lukeš.

Výstava Čechů i Slováků

Na termín otevření historické budovy v říjnu příštího roku připravilo Národní muzeum ve spolupráci se Slovenským národním muzeem výstavu, která bude souviset se stoletým výročím vzniku Českoslove­nské republiky.

Výstava provede návštěvník­y historií dvacátého století a soužitím Čechů a Slováků ve společném státě – od vzniku republiky až po rok 1989.

„Nebude jen politická, ale i trochu retro. Chceme ji postavit na osobních příbězích lidí,“popisuje Lukeš. Do výstavy se tak mohou zapojit i lidé, kteří mohou v rámci soutěže zasílat vlastní rodinné příběhy či vzpomínky, které se k historii českoslove­nského státu vážou. Zároveň bude historická budova hostit také výstavu k výročí dvou set let existence Národního muzea.

Zrekonstru­ované muzeum nabídne řadu novinek. Například knihkupect­ví s kavárnou v jedné z dvoran nebo experiment­ální muzeum. V hlavní kopuli by po kompletním otevření měla být letní kavárna s výhledem na Prahu a prostorem pro vernisáže.

Dlouho trvalo, než výběrové řízení schválila vláda, a potom jsme museli bojovat se stížnostmi neúspěšnýc­h firem.

 ??  ??
 ??  ?? V novém Národní muzeum prochází kompletní rekonstruk­cí. Po jejím skončení nabídne například letní kavárnu v hlavní kupoli s výhledem na Prahu. Foto: Petr Topič, Yan Renelt, MAFRA
V novém Národní muzeum prochází kompletní rekonstruk­cí. Po jejím skončení nabídne například letní kavárnu v hlavní kupoli s výhledem na Prahu. Foto: Petr Topič, Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia