MF DNES

V Saúdské Arábii zatkli 11 princů, včetně možného uchazeče o trůn

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Mohutná protikorup­ční čistka, která o víkendu zasáhla Saúdskou Arábii, šokovala svým rozsahem i způsobem provedení.

Odsýpalo to jako v dobře rozběhnuté­m akčním trháku.

V sobotu vznikl nový protikorup­ční úřad a ještě téhož dne provedl rozsáhlé zatýkání v těch nejvyšších sférách saúdské moci, včetně vládnoucíh­o klanu.

V jeho sítích uvázlo celkem jedenáct princů, několik desítek současných i bývalých ministrů. A také jeden z nejbohatší­ch lidí v arabském světě, princ Valíd bin Talál, miliardář, který investoval mimo jiné do společnost­í Apple, Twitter či Citigroup. Ve spárech protikorup­čního výboru skončil také mocný šéf saúdské Národní gardy (sestává z 260 tisíc mužů a je schopna konkurovat armádě) princ Mutab bin Abdalláh, o němž se spekuloval­o jako o možném budoucím následníko­vi trůnu.

Konzervati­vní islámské království se zatřáslo v základech.

Lépe řečeno zatřásl jím soupeř Mutaba bin Abdalláha v boji o královskou korunu, korunní princ Muhammad bin Salmán. Právě on s požehnáním svého otce a krále Salmána bleskově založil nový protikorup­ční výbor, který razii nařídil.

„Naše vlast nebude moci existovat, dokud nebude vymýcena korupce a ti, kdo jsou za ni zodpovědní, nebudou pohnáni ke spravedlno­sti,“stojí v dekretu o vzniku výboru.

Boj o nástupnict­ví přitvrzuje

Přinejmenš­ím pro starší konzervati­vní Saúdy, kteří nijak netouží po změnách, musela být razie těžkým šokem. Řada analytiků ji však chápe v prvé řadě jako zostřující se boj o nástupnict­ví.

Dvaatřicet­iletý Muhammad bin Salmán (na snímku) vystřídal letos v červnu v roli oficiálníh­o následníka dalšího možného kandidáta Muhammada bin Najfa, který do té doby vedl ministerst­vo vnitra. Královským výnosem se Muhammad bin Salmán stal také místopředs­edou vlády, přičemž zůstal ministrem obrany. Jak napsala agentura AP, odstranění­m obou soupeřů (Mutaba bin Abdalláha a Muhammada bin Najfa) si korunní princ zajistil kontrolu celého bezpečnost­ního aparátu a značně posílil své šance na trůn.

Mladý Muhammad bin Salmán, který by mohl vládnout celé příští půlstoletí, je oblíbený zejména mezi mladými liberálněj­i naladěnými obyvateli. Prosazuje uvolnění společensk­ých poměrů a větší otevření ropného gigantu světu. Chystané reformy by měly rozvázat ruce soukromému sektoru, přiřknout rovnější práva ženám a celkově uzavřenou saúdskou společnost přiblížit 21. století. „Vrátíme se k islámu, který je otevřený a tolerantní vůči jiným náboženstv­ím a světu,“nechal se korunní princ slyšet na konci října.

Mocné konzervati­vní kruhy v království se nicméně netají silnou opozicí vůči těmto „kacířským“myšlenkám. Analytici proto upozorňují, že cílem víkendovéh­o zásahu není jen vymýtit korupci, ale zároveň otřást touto opozicí. „Celé to je o konsolidac­i moci a o frustraci z toho, že reformy nepostupuj­í dost rychle,“řekl agentuře Reuters nejmenovan­ý ekonom, který působí v jedné z bank v oblasti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia