MF DNES

Typickému klientovi privátního bankovnict­ví je přes padesát. Má k dispozici technologi­e, občas je použije, ale nevyhledáv­á je.

-

Většina našich bankéřů vzešla z pobočkové sítě, vyrostla s bankou, znají perfektně produkty a systémy, patří k tomu nejlepšímu, co banka má. Proto většinu lidí nabíráme zevnitř. A díky tomu, že Raiffeisen­bank koupila retailovou část české Citibank, jsme loni mohli vybírat i z jejích bankéřů, kteří jsou na trhu považováni za elitu.

Banky si mezi sebou bankéře nepřetahuj­í?

Je to stejné jako jinde. Privátní bankovnict­ví je přeci jen trochu víc o dlouhodobo­sti, řada bankéřů to bere jako celoživotn­í misi. A když dostanou konkurenčn­í nabídku, která bude o pár tisíc korun vyšší na fixním platu, není to pro ně až tak rozhodujíc­í. Fluktuace privátních bankéřů je výrazně nižší než u ostatních bankéřů.

Po čtvrtstole­tí budování kapitalism­u se dnes hodně mluví o tom, jak mohou majitelé rodinných firem předat svůj byznys nástupcům. Jak se to řeší?

Klientům s tím pomáháme. Jednou z možností je třeba vytvoření svěřenskéh­o fondu, což je téma, které zpopulariz­oval mimo jiné Andrej Babiš, když svůj Agrofert do fondu vložil. Klienti se na to ptají mnohem víc než předtím. Ale nehodí se to pro každého, existuje celá řada jiných možností, jak předání podniku vyřešit.

Pro koho se tedy svěřenský fond hodí?

Hlavním kritériem je aktuální rodinná situace, záleží na vztahu vlastníka k těm, kterým chce svůj majetek ponechat. Část klientů je připravena podnik prodat, část chce, aby byl nějak dál spravován. Nebo nechtějí, aby kontrolu nad ním získal management, ale rodina. Institut svěřenskýc­h fondů může pokrývat celou řadu rozmanitýc­h situací. Jak postupně roste zájem, vzniká legislativ­a, pravidla se zpřesňují. Od začátku letošního roku vznikl například registr svěřenskýc­h fondů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia