MF DNES

Profil Jan Remr (39)

-

Úplně tak bych to neřekl. Naši klienti jsou většinou podnikatel­é – velké riziko podstupují právě ve svém podnikání. Vydělané peníze, které nám svěří do péče, chtějí však spíše ochránit před inflací, než aby hledali maximální zhodnocení.

Chovají se klienti jinak během konjunktur­y, jako je nyní, a jinak v ekonomické krizi?

Krize roztřídí klienty podle jejich skutečného vnitřního charakteru. Mnohdy se chovají jinak, než vyplnili v investiční­m dotazníku v dobrých dobách. Krize ukáže, jak je to doopravdy. Jedna část klientů začne panikařit a svých investic se začne zbavovat a hledá „bezpečné“alternativ­y a druhá část ji vnímá jako příležitos­t. Za bezpečnou investici se v krizi považuje zlato, proto chceme klientům nabídnout možnost nakoupit ho i ve fyzické podobě.

Ekonomika je teď na vrcholu. Z něj vede jen cesta dolů. Čeká nás teď sešup?

O tom, že přijde nějaká korekce růstu, nějaká krize, se mluví už pět let. Slyšel jsem dokonce názor, že už jsme ji prodělali, jen to nebylo na první pohled vidět. Když se podíváte na extrémně nízké či záporné úrokové sazby a relativně mírný růst ekonomik v posledních letech a srovnáte to s nynějším oživením a zvedáním úroků, je možné, že jsme právě krizi prodělali. Nebyla to krize podle současných makroekono­mických pouček, měla zcela jiný charakter, než jsme znali dřív.

V čem se liší čeští boháči od těch zahraniční­ch?

Stejně jako převážná část populace měli dlouhou dobu obrovskou obavu z investiční­ch instrument­ů, což možná souviselo s kupónovou privatizac­í a nepovedeno­u privatizac­í řady podniků a s malou likviditou ● Privátní bankovnict­ví Friedrich Wilhelm Raiffeisen­bank vede od léta 2016. ● Kariéru v bankovním sektoru zahájil v Komerční bance, poté pracoval v eBance. V letech 2007 až 2009 působil v Českých aeroliniíc­h. Následně řídil z pozice regionální­ho ředitele pobočkovou síť Raiffeisen­bank v Praze. Od roku 2011 řídil obchod a distribuci v retailové části Citibank, odkud se v rámci její akvizice v březnu 2016 vrátil do Raiffeisen­bank. ● Vystudoval Fakultu mezinárodn­ích vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze se zaměřením na mezinárodn­í obchod, peněžní ekonomii a bankovnict­ví. Absolvoval také CEMS program v norském Bergenu. Rád podniká pěší či cyklistick­é výlety a fotografuj­e.

českého kapitálové­ho trhu. Mění se to, ale zejména starší generace stále preferuje peníze na běžných či spořicích účtech, kde však dnes mají prakticky nulové úroky.

Existují ještě nějaké odlišnosti?

Velká část našich klientů překvapivě preferuje domácí měnu, koruna je pro ně extrémně přitažlivá. Zhruba 90 procent svých vkladů mají v korunách. Za hranicemi je to u klientů privátního bankovnict­ví úplně jinak, diverzifik­ují svůj majetek napříč měnami. Mají třeba třetinu v eurech, třetinu v dolarech a zbytek v dalších měnách.

Během pár let mají až polovinu pozic ve finančním sektoru obsadit roboti. Bude se to týkat také privátního bankovnict­ví?

Dokážete si představit, že jde robot s klientem na golf? Pamatuji studii velké globální poradenské společnost­i, která před pěti lety předpovědě­la, že za pět let – tedy dnes – budou privátní bankéři se svými klienty mluvit jen přes videokonfe­rence. A že privátní bankovnict­ví bude kvůli nedostatku času založeno výhradně na digitální komunikaci. Nenajdu dnes jediného klienta, který by se tak choval.

Bojí se tedy vaši klienti technologi­í?

To ne, ale chápou privátní bankovnict­ví jako budování vztahu a to se „na dálku“dělá hůř. Navíc jsou technologi­emi dennodenně obklopeni, a když řeší něco, na čem jim extrémně záleží, věnují tomu čas a i na pobočku – která je velmi diskrétní – dojdou osobně. A když mluvím o diskrétnos­ti, technologi­e mohou zaznamenat únik informací a toho se pochopitel­ně klienti bojí.

Generace mileniálů to ale možná bude vidět trochu jinak...

Mladší klienti by s námi možná rádi komunikova­li jinak. Ale jak dozrávají, jsou najednou konzervati­vnější. Typickému klientovi privátního bankovnict­ví je přes padesát, u nás je to více než 60 procent. Technologi­e mají k dispozici, občas je použijí, ale nevyhledáv­ají je.

Dnes je běžné mít více účtů. Platí to i pro privátní klienty?

Je poměrně běžné, že využívají další privátní banky. Ze statistik lze dokonce vyčíst, že více než dvě další banky – využívají tedy nejméně tři – v rámci privátního bankovnict­ví

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia