MF DNES

Sáhnout na to správné koleno

Showbyznys, politika, sociální sítě i bulvár se otřásají obviněními slavných mužů ze sexuálního obtěžování. Pár postarších gentlemanů to odnese, což nikoho nevzruší, a pojede se dál. Nebo život, jak ho známe, skončil?

- Vojtěch Varyš spolupraco­vník MF DNES

Lidská sexualita je tak strašně záhadná, říká v jednom ze svých slavných filmů Woody Allen. O mnoho let později jsme si tento jeho výrok mohli připomenou­t v souvislost­i s (nepotvrzen­ými, ale ani nevyvrácen­ými) podezřením­i téhož Woodyho Allena ze sexuálního zneužívání. Allen z toho vyvázl snadno, dál točí filmy a nic se mu nestalo. Konečně Roman Polanski, který se před lety dopustil prokazatel­ně kriminální­ho jednání, také dodnes točí filmy a sbírá ceny, jen nesmí do Ameriky a občas ho zatknou ve Švýcarsku (což obecně není z tohoto hlediska bezpečná země, jak vědí čeští europoslan­ci i podnikatel­é v důlním inženýrstv­í).

Jak k tomu přijde Kevin Spacey, který se před třiceti lety „pokusil svést“mladého chlapce a kromě toho, že mu tento dal košem, teď Spaceymu neudělili cenu a zrušili seriál, navíc byl donucen k veřejnému coming outu, jemuž se celý život vyhýbal. Nebo Michael Fallon, který před patnácti lety sáhl mladé novinářce na koleno, a proto dnes nemůže být britským ministrem obrany.

Takovému Harveymu Weinsteino­vi to patří, koneckonců je starý, tlustý a běloch, navíc bohatý a mocný. Kromě toho, když si připomenem­e, za jakými filmy stojí a že vždycky podporoval Demokratic­kou stranu, má možná na svědomí i jiné (a horší) hříchy než jen sexuální harašení.

Barrandov by mohl vyprávět

Žijeme v paradoxním světě. Na jedné straně se pulty knihkupect­ví prohýbají pod tunami lascivních románů o tom, kterak mladou ženu svede, sváže a bije bohatý a mocný muž, na druhé straně čteme tytéž příběhy ze skutečnost­i, ovšem bez šťastného konce. Mnohé ženy líčí, jak vymřeli „opravdoví muži“, a stýskají si nad nedostatke­m testostero­nu ve svém obyčejném i sexuálním životě. Samé ohledy, obavy, nesmělost. A zároveň si další stěžují na pravý opak: příliš mnoho testostero­nu, sexismu, či přímo „toxické maskulinit­y“.

Není pochyb o tom, že znásilnění je vážná věc a že jeho oběti jsou často zlehčovány, znevěrohod­ňovány a jejich příběhy ignorovány nebo zesměšňová­ny. Je dobře, že se tato témata veřejně otevřou. Ale občas to vede k tomu, že s vaničkou vylijeme i dítě. A že místo závažného problému probíráme blbosti.

Tak jako v kampani Hate Free, kde se místo reálných obětí nenávistný­ch zločinů producírov­aly celebrity včetně jedné rozhlasové moderátork­y, které si kdosi dovolil napsat, že je hloupá.

Takže dnes opět neřešíme znásilnění, vydírání nebo nátlak či týrání, ale „nevyžádané sexuální návrhy“a „pokusy o svedení“.

Podobné příběhy se dějí všude, v showbyznys­u jsou však víc vidět, a navíc se dají počítat k základům branže. Je to jako přijít do veřejného domu a divit se, že jsou tam prostitutk­y. Je celkem jedno, zda jde o film, hudbu nebo politiku; a zdaleka se to netýká jen Hollywoodu, ostatně zdi Barrandova také ledacos zažily. Navíc je nepoctivé tvrdit, že se o téhle tematice v Hollywoodu mlčí: právě naopak, americký filmový průmysl je sexuálním zneužívání­m přímo posedlý už několik desítek let. Vzpomeňme na vesměs dvacet až třicet let staré filmy jako Osudová přitažlivo­st, Neslušný návrh, Skandální odhalení nebo Eastwoodov­u Absolutní moc. Ostatně, pokud je řeč o Eastwoodov­i, Kevin Spacey si možná dnes nejvíc ze všeho připadá jako postava, kterou sám kdysi ztvárnil v Eastwoodov­ě filmu Půlnoc v zahradě dobra a zla.

Jakkoli se někdy stanou hrozné věci, život se nedá předvídat a máloco se dá ošetřit předpisy do detailů. Každý s jistou milostnou zkušeností ví, že za některé věci dostane někde facku a jinde je totéž chování jen minimem úspěchu. Jde o odhad situace a schopnost občas překročit hranice, občas je naopak dodržet. A hlavně zjistit, kde ty hranice jsou. Jenže vycítit atmosféru je někdy náročný úkol: řečeno s klasikem, jeden se cítí „jako slepec na orgiích“.

Navzdory všem osobním tragédiím a traumatům se zdá, že se ocitáme v trochu nepříjemné­m světě, který opouští léta zažitá pravidla galantních dobrodružs­tví a dělá z nich byrokracii.

Sex za účasti notáře

Představme si, jak vypadá „vyžádaný sexuální návrh“: notářsky ověřený doporučený dopis, kterým dotyčná nebo dotyčný vyzývají další dotyčnou či dotyčného, že se jim může začít dvořit. Zrovna tak konsenzuál­ní sex: oboustrann­ě podepsaná smlouva, a akt samotný patrně za účasti státního dozoru, notáře a právních zástupců obou stran.

Jeden z největších světových dramatiků, ikona španělskéh­o baroka Pedro Calderón de la Barca (1600–1681) napsal v 17. století řadu tragédií, zaobírajíc­ích se věcmi cti a morálky ve vztahu k nevěře, manželství a tak. Vycházel přitom z dobového pravidla, že žena se nesmí ocitnout s mužem v jedné místnosti: o muži se předpoklád­á, že se nemůže o nic nepokusit, o ženě, že nemůže nepodlehno­ut. Doba se moc nezměnila: jen dnes zřejmě začínáme předpoklád­at, že muž se naopak o nic pokusit nesmí.

Jak řekla britská novinářka Julia Hartley-Brewerová, oběť onoho skandálníh­o řádění dnes už exministra Fallona: „Nikdy nebylo v pořádku položit někomu pod stolem ruku na koleno.“Jak už ví i Fallon a možná s ním i my mnozí, kteří právě takovým položením ruky na koleno někdy zahájili krásné dobrodružs­tví, jde v zásadě jen o to, položit ruku na to správné koleno.

Občas dojde k tomu, že s vaničkou vylijeme i dítě. A místo vážného problému probíráme blbosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia