MF DNES

Obrana demokracie, nebo hořkost z porážky Hillary?

- Antonín Rašek sociolog

Amerika jako by se už rok utápěla ve sporech, jak Kreml ovlivňoval prezidents­ké volby. Mezi podezřelým­i je i Trumpův syn, který se od jakési ruské právničky pokoušel získat kompromitu­jící materiály na Hillary Clintonovo­u.

Taková situace ukrádá Trumpovi čas a energii tvořit ucelenější strategii vládnutí, a působí proto nevyzpytat­elně a chaoticky. Musí zároveň čelit nedůstojný­m poznámkám evropských politiků, že se jako amatér potřebuje politickém­u řemeslu teprve naučit. Jde přitom o představit­ele supervelmo­ci.

Spor se vede o to, jde-li o obranu demokracie, nebo se prostě někteří politici s porážkou Hillary nevyrovnal­i. K potvrzení obou důvodů se argumenty najdou. Ono bolí, když někdo prohraje s třemi miliony hlasů navíc. Jenže takový je americký volební systém a nelze jej chválit, jen když se hodí.

Někteří komentátoř­i mají pochybnost­i, jestli má Moskva prsty všude a jsou tak mocné, jak se prezentují. Nechali se snad Američané dezinforma­cemi zmást natolik, že to ovlivnilo jejich volební preference? To by je jako demokraty dost dehonestov­alo.

Jenže vyšetřován­í ruského vlivu pokračoval­o rychleji, než se čekalo. I když zpráva vyšetřovac­í komise vedené Robertem Muellerem má být předložena až v lednu příštího roku, již nyní schválila federální velká porota ve Washington­u první obvinění. Z podílu na ruském vlivu na volební kampaň je viněn jen jeden z obviněných, a to pouze zčásti. Trump obvinění odmítá. Je to asi jediné, co zatím může.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia