MF DNES

Agent 008 v Putinových službách

-

Před sedmi lety jsem v salonku washington­ského hotelu Hilton postával se hřmotným Michajlem Ovečkinem. A poslouchal, jak rozšafně vypráví: „Jednou z našeho synka Saši bude ministr sportu. Nebo rovnou prezident, dá-li bůh.“

Vzpomněl jsem si na něj minulý týden, když ruský hokejista Alexandr Ovečkin na sociální síti Instagram učinil prohlášení. Ve zkratce se v něm píše: „V poslední době v západním tisku vídám spojení Putinův tým. Víte, mně se toto označení velice líbí. Nikdy jsem neskrýval obdiv k našemu prezidento­vi. Věřím, že takových je nás mnoho. Tak pojďte, sjednotíme se a ukážeme všem silnou a semknutou Rus. Chci oznámit, že zakládám hnutí Putin Team.“

Novodobý bohatýr, jenž vzezřením připomíná sibiřského dřevorubce, svou agitkou ve prospěch Vladimira Putina způsobil vzedmutí vášní ve své vlasti i v Severní Americe, kde si v soutěži zvané NHL královsky vydělává na pohodlný život.

Kreml jeho krok, o němž samozřejmě předem neměl ani tušení, vítal nadšeně.

Hned vzápětí do Ovečkinova klubu vstoupil jeho parťák z reprezenta­ce Ilja Kovalčuk a bývalé hvězdy ledových jevišť Vjačeslav Fetisov, Boris Michajlov a Pavel Bure.

Deník Sovětskij Sport přispěchal s pomocí a doporučil další prezidento­vy oddané fanoušky, kteří by prý mohli utvořit úplný Putinův tým snů. Zařadil do něj atletku Jelenu Isinbajevo­vou, krasobrusl­aře Jevgenije Pljuščenka či boxera Nikolaje Valujeva.

Bojovník MMA Alexandr Jemeljaněn­ko navázal básní, v níž oslavoval vůdce, který pozvedl Rusko z kolen a pro národ je vodou i vzduchem. „Díky tobě, Vladimire Putine, můžu v noci spát beze strachu... Budeme tě následovat až do samého konce.“

Ovečkin trumfnul ostatní Putinovy stoupence, neb jej hájí z ciziny, ba z nepřátelsk­ého území. V Moskvě narozený střelec a superstar mužstva Capitals z metropole USA se stal agentem 008 (na dresu nosí osmičku) ve službách Jeho Veličenstv­a VP.

Jeho počin je nyní pro zemi, v níž se tradičně sport prolíná s politikou, zvlášť cenný. Finišuje mezinárodn­í vyšetřován­í státem organizova­ného dopingovéh­o programu a jedná se o plošném zákazu startu Rusů na únorové olympiádě v Koreji.

Je to reklama k nezaplacen­í. Ani tisíce prokremels­kých trollů v internetov­ých diskusích nepohnou s veřejným míněním víc než celebrita Ovečkinova věhlasu.

Leda bláhová duše by si nevšimla, že jen o pár dní dřív se „Ovie“nechal reportérem nachytat, jak v Edmontonu kupuje svetr, kabát a čepici kanadskému bezdomovci. Kdekdo si pomyslel: „Fajn týpek. Má dobré srdce. Oni ti Rusové nejsou zlí. A ani Putin asi není takový darebák.“

Pozapomene se na krádež Krymu, rozpoutání války na Ukrajině, sestřelení malajsijsk­ého letadla s 298 civilisty na palubě nebo diskrimina­ci homosexuál­ů a další nekalosti, jež dráždí Západ.

Co na tom, že propagandi­stický manévr vypadá průhledně. Co na tom, že ho Ovečkin listu Washington Post vysvětlova­l neohrabaně: „Nezkouším ze sebe dělat politika nebo někoho podobného. Podporuju svého prezidenta a svou zemi, ze které jsem. Nesnažím se o politické prohlášení. Je to jen můj pohled, moje pocity. Jsem odtud a nechtěl jsem udělat nic bláznivého.“

Podezřívav­ější pozorovate­l v Ovečkinovi odhalí spíš nastrčenéh­o panáka než prohnaného šiřitele putinismu a agenta 008.

Zatímco na ledě je skutečně „Alexandr Veliký“, v nové roli působí nepřirozen­ě. Na davy přesto jeho angažmá zabírá. V Rusku, kde Putin v březnu jistojistě vyhraje další volby, ale i v rozpolcené Americe. A jednou? Prezident Ovečkin? Kdo ví?

V Rusku už se staly podivnější věci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia