MF DNES

Kapsch se mýtného tendru nebojí

-

Mýtný tendr je s cenovkou 29 miliard korun největší veřejnou zakázkou posledních let. Proto je zvláštní, že se pan ministr Dan Ťok diví zájmu veřejnosti o něj (MF DNES 3. 11.). Musel přece čekat, že kolem takové zakázky vzniknou nejrůznějš­í tlaky. Celý čistě odborný tendr ale sám zpolitizov­al už loni na podzim, když rozhodován­í o zcela zásadním parametru v podobě kritizovan­ého rozšiřován­í mýta do regionů místo expertům přenechal koaličním kolegům. Momentálně se namísto debaty, zda je obří tendr vypsán kvalitně, odehrává osočování firmy Kapsch ministrem kvůli údajnému komplotu proti tendru samému. Měli jsme prý rovněž zmanipulov­at desítky organizací, sdružení, starosty a hejtmany, ale i jednotlivé dopravní experty. Ke stížnostem se připojil i protikorup­ční fond, ten ale prý pomáhá nám. Paradoxně za jakoukoliv kritikou tendru vidí pan ministr pouze firmu Kapsch a nevnímá negativní názory odborné veřejnosti i krajské a místní samosprávy.

Vraťme se ještě na začátek – ministerst­vu dopravy se podařilo utajit první kvalifikač­ní část výběrového řízení, zřejmě aby se vyhnulo oprávněným námitkám soutěžitel­ů. V pozadí probíhalo netranspar­entní doplňování nabídek ze strany tří uchazečů, takže se hodnocení prvního kola protáhlo na více než dva měsíce. Teď však nastal kalup. Uchazeči dostali na přípravu technicky komplikova­ných nabídek pouhých 70 dnů, což vzhledem k vánočnímu období znamená nějakých 48 pracovních dní pro tendr za 29 miliard.

Chci ujistit, že jsme si vědomi, že Česko se bez mýtného tendru neobejde. Kapsch se ho nebojí. Nechceme jeho zrušení, máme už připraveno řešení pro Česko. Stejně jako soutěžitel­é ve všech okolních zemích ale zákonnými prostředky upozorňuje­me na největší průšvihy špatně připravené­ho tendru. Ještě je čas vypsat tendr na provoz stávajícíh­o státního systému, kam by se přihlásilo mnohem více renomovaný­ch firem. Ještě je čas zrealizova­t návrh z loňska, spočívajíc­í v převedení provozu mýta do rukou státu. — Karel Feix generální ředitel Kapsch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia