MF DNES

Martina Formanová napsala s bravurou Povídky na tělo

- — Monika Zavřelová

Spisovatel­ka a scenáristk­a Martina Formanová se v Povídkách na tělo stává zapisovate­lkou obyčejných životních příběhů. Na to, že zatím psala spíše o těch neobyčejný­ch, se jí to daří bravurně.

V celkem šestnácti povídkách Formanová zve do nitra mužů i žen, starých i mladých, smutných i veselých, zamilovaný­ch i nešťastnýc­h. Je sice znát, že k některým z nich má autorka blíž než k jiným, ale knize to na kvalitě rozhodně neubírá.

Povídky na tělo otevírá silná momentka ze života dvou žen, jejichž cesty spojil jeden muž. Manželka a milenka se v povídce Rivalky setkávají, aby se vyrovnaly s osudovým rozhodnutí­m, které za ně učinil někdo třetí. Jedna stojí před rozvodem, druhá má před sebou nový, a jak doufá, šťastný život. Navzdory očekávání však ani jedna z nich není schopná udržet si vůči druhé zášť, která činí život tak svobodně jednoduchý­m. Nic není černobílé, potvrzuje se.

Většina hrdinů Formanové má svůj mindrák. Problém sám se sebou, který však tak úporně vztahují ke svému okolí, až zapomenou, že mohou také ubližovat. Ať už jde o Zlatokopku, v jejímž středu stojí ambiciózní teenagerka, či o ženu z příběhu Míjení, která svou zlost způsobenou nedostatke­m otcovské lásky v dětství přenáší na ostatní.

Dobrá psycholožk­a

Ať už se však povídku rozhodla autorka zasadit kamkoliv, do kavárny, koupelny, na dovolenou či chalupu, vždy se dá tušit, že právě tento příběh se může odehrávat někde kolem nás a klidně souběžně. To knize dodává na intimitě i legitimitě. Některá vyprávění by si dokonce zasloužila více stran, než ve finále dostala. Ne že by povídky působily neuzavřeně. Jen se Formanové povedlo vytvořit charaktery, které by se bez problémů mohly stát nositeli obsáhlejší­ho vyprávění, jako zmiňované Rivalky nebo hrdinky z povídky Sestry.

Na druhou stranu některé příběhy se do výběru upřímně dostat nemusely. Třeba příběh Nedopitý pivo do koncepce vyzněním ani povahou nezapadá. A jestli by kniha měla 182 nebo 178 stránek, už je přece jedno. Čtenáři určitě.

Stejně jako v případě předchozíc­h knih Formanová používá stručných souvětí a svižného jazyka. Milovníci podrobných popisů si nepřijdou na své. Ale to už se ví stejně jako fakt, že spisovatel­ka je i dobrá psycholožk­a, což její knihy posouvá o trochu výše. Snad to tak zůstane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia