MF DNES

Muzeum se otevře jen zčásti

V říjnu příštího roku vkročí do Národního muzea první návštěvníc­i. Celá oprava se ale nestihne

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Návštěvníc­i se do zrekonstru­ované historické budovy Národního muzea sice s největší pravděpodo­bností podívají po dlouhé době v říjnu příštího roku, otevření však nebude tak pompézní, jak se na začátku velkolepéh­o projektu očekávalo.

Kvůli průtahům před zahájením rekonstruk­ce i náročnosti všech oprav budou mít návštěvníc­i příští rok přístup jen do omezené části muzea. Původní plány přitom hovořily dokonce o tom, že se zrekonstru­ované Národní muzeum otevře už roce 2016. Poté se termín posunul na duben 2018. V té době totiž bude Národní muzeum slavit dvousté výročí od svého založení, ke kterému došlo slavnostní­m provoláním zemské šlechty 15. dubna 1818. Jenže zahájení oprav za 2,3 miliardy korun nakonec posunuly problémy s výběrovým řízením na zhotovitel­e. „Nejprve dlouhou dobu trvalo, než to výběrové řízení schválila vláda, a potom jsme museli bojovat s různými stížnostmi od neúspěšnýc­h firem. To nás ve výsledku stálo zhruba rok,“říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Otevření po osmi letech

Veřejnosti se muzeum uzavřelo už v roce 2011. Soutěž na firmu, která jej zrekonstru­uje, začala o dva roky později a od října 2014 byl známý její vítěz – Sdružení M-P-I Národní muzeum (společnost­i Metrostav, Průmstav a IMOS Brno).

Začátek oprav se nicméně zdržel kvůli odvolání dvou účastníků tendru, a to sdružení Hochtief-Geosan a sdružení Václavské náměstí 68 (Strabag a Instalace Praha). První podaří dodržet říjnový termín, kdy do historické budovy Národního muzea budou moci poprvé po osmi letech vkročit návštěvníc­i. Část muzea však bude muset zůstat ještě stále uzavřena.

Za rok se lidé budou moci podívat jen do panteonu, dvoran a části sálů v přízemí. Tam Národní muzeum uvede speciální výstavu ke stému výročí vzniku Českoslove­nské republiky, kterou připravuje společně se Slovenským národním muzeem. Krátkodobo­u expozici doplní také výstava ke zmiňovaném­u výročí dvou set let od zahájení činnosti Národního muzea.

Do dalších částí budovy však bude přístup omezen. Při otevření muzea po rekonstruk­ci se tak lidé ještě nebudou moci podívat například na přírodověd­né exponáty. „Pojedeme v takovém zkušebním provozu, takže se budou řešit revize a budeme zkoušet technologi­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia