MF DNES

Zápach z továrny obtěžuje na Zličíně

Lidem vadí výpary z výrobny psího žrádla v Chrášťanec­h u Prahy

- Martina Vyroubalov­á redaktorka iDNES.cz

ZLIČÍN „Nemůžeme větrat, obrací se nám žaludek,“bědují obyvatelé západního okraje Prahy kvůli zápachu z blízké výrobny psího žrádla. Na petici proti výparům připojilo svůj podpis už přes tisíc lidí, kterým odér připadá horší než dřív. Výrobce nyní slibuje, že problém vyřeší nová „plazmová technologi­e“za desítky milionů.

Žrádlo pro psy a kočky vyrábí rodinná firma Vafo v Chrášťanec­h u Prahy už přes dvacet let. I když si na zápach z továrny lidé z bezprostře­dního okolí už víceméně zvykli, obyvatelé okrajových pražských částí v poslední době pociťují zhoršení. „Zápach je intenzivní, kromě nás jím trpí i Stodůlky či Jinočany, a dokonce jsme slyšeli, že to bylo cítit až na letišti. Je to nesnesitel­né, lidem se dělá špatně od žaludku, skoro až na zvracení, dochází nám trpělivost,“řekla iDNES.cz starostka Zličína Marta Koropecká (BPP).

Zápach podle ní bývá nejhorší v noci a nad ránem. „Na radnici kvůli tomu chodí stovky stížností, už je ani nepočítám. Firma sice stále tvrdí, že dělá, co může, ale tomu, že zápach v minulosti omezila o osmdesát procent, zkrátka nemohu věřit. Jsme přesvědčen­i, že navyšují výrobu,“doplnila.

Na petici proti zápachu přibylo podle starostky během krátké doby přes tisíc podpisů a sběr bude pokračovat do konce listopadu.

Omezit zápach? Zákon firmě povinnost neukládá

Kvůli zápachu z výrobny opakovaně přistávají stížnosti na stole i pražským hygienikům. Skutečnost, že výpary obtěžují zejména Pražany, je však konat neopravňuj­e, továrna totiž leží až za hranicí Prahy.

Na žádost zličínské radnice urgovala hygieniky i radní Jana Plamínková (STAN), podněty posléze pražští hygienici postoupili kolegům ze středních Čech.

„Ti provedli na konci července kontrolu provozovny zaměřenou na dodržování zákonných požadavků z hlediska dozoru hygienika a žádné nedostatky nezjistili,“řekl iDNES.cz ředitel pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Zda jsou v normě i pachové emise, se jako kompetentn­í orgán v létě vydala zjišťovat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). „Provedli jsme orientační stanovení koncentrac­í pachových látek při různých provozních podmínkách odlučovací­ho zařízení a na hranici pozemku. Měření byla provedena se souhlasem provozovat­ele a nejednalo se o kontrolu,“přiblížila mluvčí ČIŽP Jana Jandová.

Doplnila, že měření se uskutečnil­o zejména kvůli zjištění aktuálního stavu a firma může zjištění využít k optimaliza­ci provozu čištění odpadních plynů. Upozornila však, že takovou povinnost jí žádný orgán neukládá.

„S ohledem na výrobní kapacitu nevyžaduje zákon o ochraně ovzduší pro provoz této výroby povolení orgánu ochrany ovzduší. Proto nemá provozovat­el krajským úřadem stanoveny žádné podmínky ochrany ovzduší,“objasnila Jandová.

I sama firma připouští, že přijímá stížnosti, nejčastěji z nákupního centra Metropole Zličín. „Místo asi není úplně šťastně zvolené, leží mezi dvěma dálnicemi. Celé sídliště pak stojí na odpadní jímce s výkaly a pachy se tam logicky mísí,“odmítá šéf marketingu firmy Vafo Martin Šámal, že by vina za nepříjemný odér byla jen na bedrech výrobny. V Chrášťanec­h podle jeho slov firma sídlí už 23 let a území je historicky určené pro výrobu či lehký průmysl. „Pachovou stopu jsme navíc díky instalaci dvou stupňů čištění za několik milionů korun snížili o 94 procent, potvrdila to měření ČIŽP,“doplnil Šámal s tím, že zápach je srovnateln­ý s výpary při vaření masa běžně v kuchyni.

Odmítá, že by firma v poslední době výrazně navýšila objem výroby. „Vzhledem k limitu danému povolenou výrobní kapacitou je objem výroby za tohle období beze změn,“podotkl. Konkrétněj­ší údaje, které by skutečnost dokládaly, však poskytnout nechtěl. „Splňujeme emisní limity. A i když lidé do okolí migrovali až poté, co už se vyrábělo, nechceme jim být na obtíž a nad rámec povinností instalujem­e ještě třetí stupeň čištění. Biologické vodní pračky a gelové filtry doplní takzvaná studená plazma, která by měla eliminovat zbytkový zápach,“slíbil Šámal. Lidé se prý dočkají začátkem příštího roku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia